Aviation

Zomer vol vertragingen verwacht in het luchtverkeer

De wereldluchtvaartorganisatie IATA verwacht deze zomer grote vertragingen in het luchtverkeer. Vooral in Europa zal het aantal vertragingen deze zomer toenemen. Onder meer door het toenemende vliegverkeer en door een tekort aan personeel bij de verschillende luchtverkeersleidingen waaronder het Belgische skeyes.

Rafael Schwartzman, directeur Europa van de internationale luchtvaartkoepel IATA, maakte zich daarover zorgen op de eerste dag van IATA-jaarvergadering in Seoul, Zuid-Korea.

Al 35 jaar wordt gepleit voor een eenmaking van het Europese luchtruim zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Vandaag bestaan de grenzen in Europa nog steeds in de lucht, waardoor er 37 verschillende luchtverkeersleidingen actief zijn. Het luchtverkeer is zeer gevoelig voor verstoringen als gevolg van bijvoorbeeld stakingen of een tekort aan luchtverkeersleiders, waardoor luchtvaartmaatschappijen vluchten moeten annuleren of vliegtuigen moeten omvliegen.

Door inefficiënte routes en problemen bij de luchtverkeersleidingen zal het aantal vertragingen deze zomer alleen maar toenemen”, zei Schwartzman. Vorig jaar verdubbelde het gecumuleerd aantal vertragingen tot 19 miljoen wachtminuten. “Voor dit jaar verwachten nog meer en grotere vertragingen omdat er nu eenmaal meer mensen het vliegtuig nemen.” IATA stelt vast dat er bij een meerderheid van de Europese landen weinig animo bestaat om het probleem aan te pakken of om concreet werk te maken van een ééngemaakt Europees luchtruim.

“Inefficiënte routes leiden tot bovendien tot 10% meer CO2 uitstoot”, aldus Schwartzman. “We vragen al jaren aandacht voor een ongedeeld luchtruim. Grenzen in de lucht zouden niet mogen bestaan, bij de beleidsmakers is er helaas weinig animo om een oplossing uit te dokteren. Integendeel, politici grijpen naar nog meer belastingen, terwijl daar het milieu niet mee geholpen is.”

Enkele weken geleden nog lekte een rapport van de Europese Commissie (EC) waarin gepleit werd voor de invoering van een Europese vliegtaks. Het woord ’Single European Sky’, het project voor een ééngemaakt Europese luchtruim, kwam er niet in voor.

In ons land zijn er al enkele weken acties bij luchtverkeersleider skeyes, het vroegere Belgocontrol, onder meer tegen een tekort aan personeel.

Luk De Wilde