Bestemmingen

Yucatán & de Riviera Maya

Het groene schiereiland van Mexico

Het groene schiereiland Yucatán in Mexico was de plaats waar de impact plaatsvond van de komeet die de dinosauriërs uitroeide. Vele jaren later werd dezelfde landtong het decor voor florerende fauna, flora en cultuur. De vele kilometers strand en het uitstekende klimaat zorgen ervoor dat Cancún en Playa del Carmen populaire vakantiebestemmingen zijn met een goeie mix tussen natuur en cultuur.

Duik in het heldere water

Water is overal rond Yucatán, en dat zorgt natuurlijk voor een weelderige natuur. Een excursie per boot naar het levendige, en iets meer toeristische Isla Mujeres in combinatie met het rustigere, met-witte-zandstrand-omzoomde Isla Contoy is een echte aanrader. Isla Contoy is een broedplaats van de fregatvogel, maar ook andere diersoorten hebben er hun thuis. Vanop de uitkijktoren zie je ook het punt waar de Golf van Mexico en de Caraïbische zee samenvloeien. Neem een duik in het kristallijne water en de vissen en pijlstaartroggen zwemmen je voorbij, ook schildpadden vinden er hun broedplaats. Genoeg gedobberd in het water? Dan kan je een uitrusten op het fijne zandstrand. Er worden ook heel wat inspanningen gedaan om al deze natuurpracht in ere te houden, zo is er een limiet op het maximumaantal bezoekers per dag, plastic wordt gemeden en zwemmen met zonnecrème op mag niet aangezien het koraalrif erdoor aangetast wordt.

Naast een frisse duik in het klare water kan je ook gaan voor een duik in één van de ruim 3000 ‘cenotes’ die de streek rijk is. Een cenote is een poel met water of een grot gevuld met water die voor de Maya’s heilig was. Ze geloofden namelijk dat ze op deze manier contact konden maken met de ondergrondse goden. Ook hier verleidt het mysterieuze water zijn bezoekers tot een – bijna goddelijke? – plonservaring.

Maar er is nog meer waterpret dichtbij: het tropische waterpark Xel-Há biedt entertainment voor jong en oud. Je vindt er activiteiten op en naast het water in een indrukwekkend groen decor. Je kan er snorkelen, een cenote bezoeken en erin zwemmen, drijven in een band op de lazy river, van de metershoge glijbaan naar beneden roetsjen of langs een zipline zweven om je dan in het water te laten ploffen. Liever iets op het droge? Dan kan je een fiets nemen en tussen de bomen ontspannen trappen. Voor de kleinsten is er een speelplein voorzien. Honger of dorst? Geen probleem! Je kan iets eten of drinken in één van de gezellige restaurants of bars, allemaal inbegrepen in je ticket.

Duik in de geschiedenis

Mexico heeft een schat aan oude architectuur in de vorm van verlaten Mayasteden. Er werd door de Spanjaarden veel vernietigd bij de kolonisatie, maar toen ze beseften dat er geen goud was, zijn er bepaalde steden gespaard gebleven. Velen ervan liggen verscholen in de natuurpracht van de Mexicaanse jungle, waar het schiereiland ook rijk aan is. Overal rond je op Yucatán is het water dichtbij, geen wonder dat het openbare leven en de handel floreerden voor de inval van de Europese mogendheden. Bij de tempels van Cobá is zelfs nog een bouwwerk intact waar het oude Mesoamerikaanse rituele balspel gespeeld werd ter ere van de goden. Bij sommige archeologische sites werden zelfs mensenoffers gevonden, echter niet in Cobá. De winnaar van het balspel werd geofferd, een rechtstreeks ticket naar de bovengrondse goden. Ze geloofden in drie werelden: de onderwereld (met zijn goden), de mensenwereld en de bovenwereld met zijn goden. De tempels, zoals in Cobá, werden gebouwd om in contact te kunnen komen met de goden van boven. Ook in Tulum vinden we veel bouwwerken die de tand des tijds hebben doorstaan, vlakbij zee. De stad zou tussen 1200 en 1450 gebouwd zijn. Je kan er de tempel van de windgod aanschouwen, vlakbij het strand maar ook de tempel van de fresco’s is erg fascinerend, en dit zijn slechts twee van de vele gebouwen en tempels op de site.

Mexico met TUI

Deze studiereis naar het Yucatán-schiereiland werd georganiseerd door TUI, met TUI fly vluchten, in samenwerking met RIU Hotels & Resorts. Een greep uit het uitgebreide TUI-aanbod op Mexico werd bezocht op deze studiereis. De comfortabele TUI fly vlucht BRU-CUN-BRU werd uitgevoerd door de B787 Dreamliner, in de heenvlucht zelf in de zeer comfortabele Deluxe klasse, een aangename vliegervaring. De overnachtingshotels waren Riu Palace Costa Mujeres en Riu Palace Mexico. In de Playacar hotelzone zijn er zes Riu hotels, waarvan Riu Palace Riviera Maya dit jaar volledig vernieuwd wordt.

Comments