Analyse

Wie wil er nog naar Brunei?

Door Gilbert Roels (senior reporter)

De beslissing van sultan Hassanal Bolkiah van Brunei vorige week, om de islamitische sharia wet concreet toe te passen, heeft wereldwijd een storm van protest losgemaakt. In 2011 had de sultan, die de ministaat met 440.000 inwoners al decennialang met dictatoriale hand leidt, zijn intentie om de sharia als strafwet in te voeren al bekendgemaakt. De sultan en zijn familie zijn erg omstreden omdat ze zelf een decadent leven leiden. Met een woning die groter is dan het Vaticaan, meer dan zevenduizend luxewagens (waaronder heel wat Rolls-Royces en F1 wagens) en negen vliegtuigen. Met ingang van 1 mei 2014 deed hij dat effectief ook. Maar toen bleef het internationaal protest beperkt omdat het werd afgedaan als eerder een principiële beslissing, die trouwens niet van toepassing was op buitenlanders. Maar vorige week kwam daar verandering in met de effectieve invulling van de sharia.

Straffen

Een korte opsomming: de doodstraf door steniging voor seks tussen homo’s; lesbiennes riskeren tien jaar cel en veertig stokslagen; het afhakken van een hand bij diefstal en bij herhaling van een voet of been. Ook godslastering en overspel kunnen met de dood worden bestraft, terwijl wie een glaasje wijn drinkt zware lijfstraffen riskeert. De sharia is echter niet van toepassing op de familie van de sultan zelf. Volgens kenners van het sultanaat logisch, want het is de familie zelf die bekend staat als losbandig, die het eerste slachtoffer van de wet zou worden. Zo heeft de broer van de sultan een jacht dat de naam Tits (borsten) draagt en twee speedboten Nipple 1 en 2 (tepel).

Wereldwijd protest

Onmiddellijk na de bekendmaking van de sharia-invoering stak er wereldwijd een storm van protest op. Bekende figuren als Elton John, filmacteur en -regisseur George Clooney, actrice-presentatrice Ellen DeGeneres  en ex-tennisster Billie Jean King hebben hun verontwaardiging geuit en roepen op tot een boycot en actie. Ook van officiële zijde is er heel wat reactie. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz noemt het invoeren van de doodstraf voor seks tussen homo’s wreed en onmenselijk en eist dat de beslissing onmiddellijk wordt ingetrokken. De voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden noemt het stenigen van mensen voor homoseksualiteit of overspel immoreel. Voor dit soort haat en onmenselijkheid is er geen excuus en bestaat er geen traditie of cultuur. Ook het ministerie van buitenlandse zaken van de VS vindt dat de straffen niet in overeenstemming met internationale mensenrechtenverplichtingen zijn.

Volgens de Australische senator Penny Wong zijn de nieuwe wetten in strijd met de VN-Verklaring van de Rechten van de Mens. Een verklaring die Brunei trouwens mee ondertekend heeft. Het ministerie van buitenlandse zaken van Australië heeft ondertussen het reisadvies voor Brunei aangepast.

Dorchester hotelgroep

Onmiddellijk na de bekendmaking riepen Clooney en zijn medestanders op om niet meer in hotels van de Dorchester groep te logeren. De Dorcherster Collection is eigendom van financiële groepen verbonden aan het sultanaat van Brunei. De groep omvat negen luxehotels, waaronder het Dorchester London, het Beverly Hills en het Bel-Air hotel in Los Angeles, hotel Le Meurice en hotel Plaza-Athénée in Parijs, hotel Principe di Savoia in Milaan en hotel Eden in Rome. De Dorchester hotels hebben het al enkele jaren moeilijk en hebben noodgedwongen hun (dure) tarieven wat moeten milderen. De boycot waartoe Clooney en co oproepen, zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen. Want ondertussen hebben bedrijven als Deutsche Bank, Knight Frank en de Financial Times hun overnachtingen en events in de hotels geschrapt. Organisaties als Make-a-Wish en The English Ballet hebben evenementen die in het London Dorchester zouden plaatsvinden, afgemeld. De uitreiking van Britse tv-prijzen, gepland in het Dorchester in Londen, wordt eveneens verplaatst naar een andere locatie. Een pittig detail is dat het Beverly Hills Los Angeles homobruidsparen gratis champagne aanbiedt. Vraag is of de sultan daarvan op de hoogte is. Het Australische QNews.com heeft zopas onthuld dat het Brisbane’s Royal on the Park Hotel eveneens eigendom is van de sultan en roept eveneens op tot een boycot.

Belgische operators en het ATF Bunei 2019

Dirk Reynaerts van Dewi Asia Tours in Antwerpen was er snel bij om vorige week als eerste Belgische touroperator de invoering van de sharia in Brunei te veroordelen. “De enig mogelijke reactie op deze onmenselijke wet is het schrappen van Brunei als toeristische bestemming en het stoppen met het organiseren van events in het sultanaat. Ik focus dan meer bepaald op het voor januari 2020 geplande ASEAN Tourism Forum in de hoofdstad Bandar Seri Begawan”, aldus Reynaerts. Ondertussen kregen wij van een andere trouwe ATF-deelnemer, met name Antoine Noens van Easy Travel, de bevestiging dat ook hij afziet van een deelname aan de conferentie en vakbeurs in januari. Het ATF vond in januari dit jaar plaats in Halong Bay, Vietnam, en werd door zowel sellers als buyers als media als zeer geslaagd omschreven. Vraag is wat er nu met het ATF Brunei gaat gebeuren. Ook andere operatoren en journalisten kondigen aan te zullen wegblijven. Wat de sellers betreft, is dat onder meer al het geval voor de Burasari hotel & resort groep. Heel wat zorgen dus voor het in Singapore gevestigde TTG Asia Media, dat instaat voor de praktische coördinatie van het meerdaags event voor de buyers en de media. Nog opvallend: de complete afwezigheid van Brunei tijdens de recente ITB in Berlijn. Voelden de touroperators en de toeristische dienst de bui toen al hangen? Of had het te maken met de aandacht voor en de positieve ingesteldheid van ITB ten opzichte van LGTBQ-travel? Ondertussen hebben verschillende reisagentschappen, waaronder het Zwitserse STA Travel, Royal Brunei Airlines uit hun aanbod geschrapt.

Officiële reactie

Officiële reacties van het sultanaat van Brunei op de protesten, zijn er tot dusver niet. Wel heeft de sultan verklaart dat Brunei een onafhankelijk koninkrijk is en het recht heeft de wetten in te voeren die het wil en dat niemand zich daarmee te moeien heeft. Het Brussels ASEAN committee organiseerde vorige week in het Tangla hotel in Woluwe de eerste editie van het ASEAN Trade and Investment Forum. Met onder andere de ambassadeurs van de tien ASEAN-lidstaten. Travel Magazine vroeg achteraf een reactie aan ambassadeur Abu Sufian Haji Ali van Brunei. Tot vandaag echter zonder gevolg.

Comments