Bestemmingen, Studiereis

Washington DC: geschiedenis, heden en toekomst van de VSA

Washington DC laten reizigers vaak links liggen aangezien die andere grootheid, New York, veel toeristen naar zich toe trekt. Maar onbekend is onbemind. Washington DC heeft erg veel te bieden voor groot en klein. De hoofdstad van de Verenigde Staten van Amerika is er eentje op mensenmaat.

door Jonas Vandenabeele, staff reporter

Wijk per wijk

Washington kan je op vele manieren ontdekken, te voet, per fiets, per ‘circular’, per metro of per uber… maar wanneer je het wijk per wijk doet, krijg je een panoramisch beeld van de stad en zijn vele facetten. Je kan ook makkelijk switchen tussen de vervoersmiddelen. De website washington.org geeft ook een mooi overzicht van wat er per wijk te beleven valt. Een greep uit het aanbod wordt hieronder besproken.

Downtown

Het hart van de hoofdstad. De diagonale Pennsylvania Ave NW huisvest een van de meest iconische gebouwen van de Verenigde Staten: het Witte Huis. Uiteraard is de omgeving streng beveiligd, maar met een plattegrond bij de hand kan je de omvang van het hagelwitte gebouw pas echt goed inschatten. Vanop de Lafayette Square heb je een mooi zicht op het gebouw. Je kan er ook betogers spotten of verslaggevers aan het werk zien. Loop je rond het gebouw langs de Eisenhower Building (kantoren voor medewerkers van het Witte Huis) passeer je ook het Blair House, het gastenverblijf voor invités van de president. Let wel op wat je er zegt, het zou tot aan de nok volhangen met afluisterapparatuur. In de buurt zijn ook heel wat luxueuze hotels zoals The Hay Adams, The St. Regis en Sofitel.

Vervolg je weg ten zuiden van het Witte Huis en je komt aan het absolute pronkstuk van de stad: The National Mall. Een wandelavenue die zich over ongeveer een mijl uitstrekt van het Lincoln memoriaal aan de ene kant naar het Capitool aan de andere kant, en ongeveer in het midden het ‘Washington Monument’, de iconische obelisk. Neem je tijd en ontdek hier naar hartenlust de Amerikaanse geschiedenis, met alle monumenten en memorialen en ga nog verder in de tijd of ontdek andere culturen, beschavingen en kunst in een van de vele musea die ook langs de Mall liggen zoals de National Gallery of Art, het ‘Smithsonian’ of het National Air & Space Museum. Dit zijn slechts enkele van de – bovendien helemaal gratis – toppers voor groot en klein.

Capitol Hill

Iets hoger dan The National Mall vind je het Capitool, dat uitkijkt over diezelfde Mall. Hier bevindt zich het echt hart van de democratie van de Verenigde Staten van Amerika: The U.S. Capitol, The House & Senate en The Supreme Court liggen hier op een kluitje. Vlakbij het Superme Court vind je ook nog de Library of Congress, een majestueuze bibliotheek met een adembenemende leeszaal. Wil je iets raadplegen uit de meer dan 164 miljoen items? Dan moet je dat ter plaatse doen in de luisterrijke leeszaal, want niets uit de catalogus kan uitgeleend worden. De buurt heeft met Eastern Market, de overdekte marktplaats vol verse producten, nog een aantrekkelijke troef voor zowel locals als toeristen.

Zowel Kalorama Heights, Adams Morgan als Georgetown (zie hieronder) zijn alle drie perfect te combineren in een mooie, grote wandeling (reken dan wel een kleine 10km). Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van deze mooie buurten, overweeg dan zeker om ze onder leiding van een gids te bezoeken.

Kalorama Heights

Kalorama Heights, ook wel Embassy Row genoemd, loopt tot aan Dupont Circle. In Embassy Row wandel je langs verschillende ambassades en statige huizen, ook ex-President Obama heeft er zijn huis. Wat verder heeft miljardair en ceo van Amazon, Jeff Bezos een nieuw ‘optrekje’ gekocht voor 23 miljoen euro. Het is altijd goed om een voet aan de grond en een vinger in de pap te hebben in de hoofdstad van het land, niet?

Adams Morgan

In deze kosmopolitische volksbuurt wordt echt geleefd. Je vindt er achttiende-eeuwse rijhuizen naast restaurants met alle soorten (wereld-)keukens en trendy bars en uitgaansmogelijkheden. Het hippe hotel The Line DC is een aanrader om te overnachten, te ontbijten of te dineren, alleen al vanwege zijn interessante eclectische architectuur en indrukwekkende centrale lobby. Het hotel is ondergebracht in een 110-jaar oude kerk en het interieur van het hotel knipoogt hier ook meermaals naar.

Georgetown

Wil je wat kuieren en shoppen en erna een lekker hapje eten? Dan kan je in Georgetown terecht. Hier hebben vele internationale brands ook een winkel, geflankeerd door lokale zaken. Je kan er dineren langs de Potomac rivier, en in de winter vind je er zelfs een schaatspiste.

Virginia is for lovers

Wie even uit de stad wil ontsnappen, of gewoon zin heeft in een goed glas wijn en een ‘change of scenery’, kan het hinterland intrekken. De staat Virginia is vanuit DC snel en makkelijk bereikbaar. De staat beschikt over een gevarieerd landschap met kustlijn in het oosten, en vlaktes die in het westen uitlopen tot een ruig gebergte. Kies je voor een daguitstap naar Virginia, bezoek dan beslist George Washington’s landgoed ‘Mount Vernon’. Deze is makkelijk bereikbaar te voet, per fiets of voor de authentieke ‘George Washington’-ervaring: per boot, zoals George er destijds zelf aankwam. Het landgoed werd zo historisch accuraat mogelijk in ere hersteld en wordt piekfijn onderhouden. Miljoenen Amerikanen, maar ook buitenlanders, bezoeken de voormalige woonplaats van de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika. In de zomer kan het er erg druk worden, maar in het laagseizoen zijn er niet zo heel veel andere bezoekers.

Verder is het stadje Alexandria een gezellige stop voor wie wil rondkuieren en wat wil shoppen. Zin in een goed glas wijn? Begeef je dan naar een van de vele wijndomeinen die Virginia rijk is. Je kan je laten verrassen door de wijnen en de omgeving, zoals bij Stone Tower Winery. Reserveer wel vooraf je bezoek, de degustaties zijn over het algemeen betalend.

Via Americana: Laurence Genon

Het is een goed idee om je te laten gidsen tijdens je bezoek aan DC, en door wie beter dan een Belgische? Laurence Genon is een Belgische die sinds jaren in DC woont met haar Amerikaanse man. Ze werkt reeds tien jaar als fotografe en drie jaar geleden werd ze opgeleid als gids. In haar vrije tijd bezoekt Laurence de verschillende musea die Washington DC rijk is. Zo schaaft ze continu haar kennis bij. Haar favoriete museum is de National Gallery. Verder is ze ook erg fan van The Library of Congress, omwille van het indrukwekkende gebouw. Laurence over haar favoriete buurten: “Georgetown is heerlijk om rond te kuieren in de straten. Maar ook Dupont Circle bekoort me. Elk huis heeft er een verhaal. Maar hier in DC heeft elke buurt z’n eigen charme.” Ze begon haar tours in het Frans en het Engels, maar neemt vanaf heden ook Nederlands gegidste tours voor haar rekening. Hier neemt ze de fakkel over van Hélène Toye, die terug naar België verhuise. Laurence: “Zelfs als je denkt dat je DC kent, omdat je de stad vaak in het nieuws ziet passeren, blijft de stad elke dag een fascinerende ontdekking. Hier wordt elke dag geschiedenis geschreven. Het is een groene stad met veel open ruimte, die naast de statige officiële instanties ook heel warm, internationaal en levendig is.” Een gegidste wandeling met Laurence kan je boeken via Exclusive Destinations en andere touroperators.

Exclusive Destinations & United Airlines

Dit artikel kwam tot stand naar aanleiding van een studiereis van 23 tot 27 januari met Exclusive Destinations i.s.m. United Airlines, en de toeristische diensten van Washington DC en Virginia. Het verblijfshotel was het nagelnieuwe Thompson Washington DC in de Navy Yards, een buurt die een verjongingskuur ondergaat. Patricia Schaumans, product & contracting manager Exclusive Destinations: “We merken dat DC nog onvoldoende gekend is bij de reisagent, in tegenstelling tot New York en het Westen van de VSA. We willen graag in de verf zetten dat DC naast de regeringsgebouwen en cultuur nog veel meer in petto heeft. Deze stad kan je niet vergelijken met een andere grootstad. Het is er minder hectisch, er is zo veel te zien, je kan er onder andere gratis de musea bezoeken, een gezellige aanrader! Naast de stad wilden we op deze studiereis eveneens het landelijke karakter van Virginia tonen, ook Mount Vernon is een must. DC kan zeker op zichzelf als citytrip, maar kan ook perfect in combinatie met bijvoorbeeld NYC, Boston of Philadelphia.” Meer info over de bestemming via Exclusive Destinations. Het verslag van de studiereis en meer foto’s vind je op de website van Travel Magazine.

Comments