De skyline van Warschau is er eentje van contrasten: de rode daken van de Oude Stad worden omgeven door moderne wolkenkrabbers en het Paleis van Cultuur en Wetenschappen dat letterlijk boven alles uittorent. Warschau is een stad voor de alternatieve citytripper: voor wie houdt van tegenstellingen, geschiedenis én vernieuwing.

Oud & nieuw

Warschau heeft zwaar geleden onder de Tweede Wereldoorlog, maar daar is nog maar weinig van te merken. Meteen na de oorlog werd de stad op minutieuze wijze herbouwd zoals het er in de 17e en 18e eeuw uitzag. Geen wonder dat de stad soms wordt vergeleken met een Feniks: de stad herrees uit zijn eigen as. Kleurrijke gevels, gezellige pleintjes en imposante kerken dragen bij tot de gezellige sfeer die heerst in de Oude Stad (Stare Miasto), gelegen langs de westelijke oever van de Wisla-rivier. De Oude Stad heeft een plekje op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, en is voor de meeste toeristen de eerste stop tijdens een stadsbezoek.

Een zomerse citytrip naar Warschau gepland? Vergeet je bikini of zwembroek niet! Want de andere kant van de oever heeft een totaal ander karakter, met veel groen en zelfs meerdere natuurlijke strandjes waar tijdens de zomer een heerlijke sfeer heerst. Aan deze zijde vind je ook de kunstenaarswijk ‘Praga District’ terug, met kunstzinnige gebouwen, theaters en modieuze clubs. In dit stadsgedeelte is ook het Polish Vodka Museum gevestigd. Een erg interactief museum over het productieproces en de geschiedenis van deze wereldwijd bekende Poolse sterkedrank.

Wie graag beide gezichten van de stad wil verkennen, kan dit doen door langs de Koninklijke Route te wandelen, de verbinding tussen de oude residenties van Poolse koningen, langs de Wisla-rivier met de moderne boulevards als einde. Een wandeling die de historische ontwikkeling van de stad blootlegt!

De Oude Stad charmeert bezoekers met zijn gezellige steegjes en kleurrijke gevels.

Vrolijke noot

Chopin zorgt voor een vrolijke noot in Warschau! Hij werd in 1810 geboren in Żelazowa Wola maar al snel verhuisde de familie naar Warschau waar Chopin een groot deel van zijn leven doorbracht. Herinneringen aan het muzikale wonderkind vind je dan ook overal in de stad terug! Er zijn interactieve zitbanken die je aan de hand van de app ‘Chopin in Warschau’ of ‘Selfie with Chopin’ meer vertellen over zijn leven. Muziekliefhebbers kunnen eveneens terecht in het Museum Frédéric Chopin in het Ostrogskipaleis. Tot slot kan je in De Heilig-Kruiskerk zijn laatste rustplek bezoeken. Wist je trouwens dat het hart van Chopin ingemetseld zit in één van de pilaren van de kerk? Er zijn ook meer dan voldoende mogelijkheden om tijdens je verblijf een Chopinconcert bij te wonen. Zo worden tijdens de zomer in de parken van de stad Chopin-concerten georganiseerd.

Highlights

Volgende highlights mogen tijdens een citytrip in Warschau niet ontbreken:

… een wandeling doorheen de Oude en de Nieuwe stad die bruisen van sfeervolle steegjes, pleintjes en gezellige bars.

… het park en paleiscomplex Lazienki Królewski met een prachtige landschapstuin. In deze prachtige setting worden tijdens de zomer (half mei tot eind september) elke zondag Chopinconcerten georganiseerd.

… het imposante Wilanów park en paleis.

… het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Een cadeau van Stalin met een opmerkelijke architectuur, waar o.a. theaters, musea, bioscoop en een concertzaal zijn gehuisvest. Ga zeker naar het uitkijkplatform op de 30e verdieping, waar je getrakteerd wordt op een ongelofelijk panorama van de stad!

Lazienki Królewski park en paleis.

Selectair Congres 2018

Dit artikel kwam tot stand naar aanleiding van het Selectair Congres 2018, dat dit jaar plaatsvond van 4 tot en met 7 oktober in Warschau. Foto’s van het congres en een uitgebreid verslag kan u terugvinden op de TM-Website. Warschau wordt o.a. aangeboden via Imagine Travel, Transeurope, Interhome,…

Met LOT Polish Airlines naar Warschau

LOT Polish Airlines, de nationale carrier van Polen met Warschau als hub, is één van de oudste ter wereld (opgericht in 1929) maar beschikt eveneens over een zeer moderne vloot. LOT vliegt drie keer per dag heen en terug tussen Brussel naar Warschau, waarbij meestal gebruikt wordt gemaakt van een Embraer 175.

Skyline van Warschau, met het Paleis van Cultuur & Wetenschap dat boven alles uittorent.

Comments