Cruise

Waar kunnen we straks wel of niet cruisen?

De cruiserederijen noteren de jongste maanden opnieuw heel wat reservaties. De vakantiegangers en dan vooral de oudere generaties, kunnen niet wachten om weer op cruise te vertrekken. De expeditierederijen pleitten op Seatrade Cruise Virtual voor een snelle opheffing van de reisrestricties. Het antwoord ligt volgens de panelleden in de vaccinaties. Dat gegeven speelt in de kaart van de kleinere (expeditie)schepen met een ouder publiek dat als eerste de Covid-prik krijgt.

Sven-Olof Lindblad van Lindblad Expeditions sluit niet uit dat vaccinaties voor gasten en bemanning een vereiste worden. Dit geldt in het bijzonder voor maatschappijen die afgelegen bestemmingen met een beperkte medische capaciteit bezoeken. Ook Ponant sluit een verplichte vaccinatie in de toekomst niet uit. Hetzelfde horen we bij Hurtigruten. “Het is een delicate discussie die we moeten voeren vooraleer we terug varen. We willen de kleine gemeenschappen die wij bezoeken niet besmetten.”

Nu de zomer met rasse schreden nadert, is de vraag waar cruiseschepen zullen toegelaten worden. Op dit ogenblik is wereldwijd één op drie toeristische bestemmingen volledig gesloten. Volgens Hurtigruten is dat onder andere het geval voor Noorwegen en Spitsbergen. Asta Lassesen, CEO Hutigruten Expedition: “Zolang er reisrestricties gelden, zal Noorwegen geen cruiseschepen toelaten. We zijn in nauw contact met de overheid en hopen dat we in de loop van de zomer alsnog cruises kunnen organiseren. Gezien de beperkte medische voorzieningen zal Spitsbergen de capaciteit van de schepen wellicht wel beperken.”

Het Russische poolgebied noemt Lindblad problematisch. Ook het Canadese poolgebied blijft dit jaar helemaal gesloten. Intussen neemt de rederij deel aan de lobby om de Amerikaanse cabotagewet (Jones Act) tijdelijk op te heffen zodat schepen vanuit de Verenigde Staten opnieuw Alaska kunnen bezoeken. “IJsland zal deze zomer wellicht wel tot de mogelijkheden behoren. Ik hoop ook dat Groenland schepen toelaat, zelfs al kunnen we er geen lokale gemeenschappen bezoeken. Dit zal ons ertoe verplichten creatieve paden te bewandelen om deze beperking te compenseren.”

Ponant pakte vorige zomer langs de Franse kusten al uit met een cruiseformule die de grote kernen weerde en een sanitaire bubbel voor de gasten creëerde. Volgens Hervé Bellaïche was de klantentevredenheid ondanks het strikte sanitaire protocol zeer hoog. “Mensen wilden ontsnappen aan de problemen in hun dagelijkse leven. We willen de formule deze zomer overdoen met onder meer cruises in Frankrijk, Italië en Kroatië. Ook Griekenland en Spanje zullen de volgende maanden weer schepen toelaten, al zullen in de meeste landen wel nog restricties gelden. Noorwegen is heel onzeker.” Bellaïche is ervan overtuigd dat een ruimer boekingsvenster zijn rederij zal toelaten een hogere bezettingsgraad te realiseren. Vorig jaar kreeg de Franse rederij pas begin juli toestemming om uit te varen. Dit resulteerde finaal in een gemiddelde bezettingsgraad van 30 procent.

Op dit ogenblik is onduidelijk wanneer Alaska, de Galapagos, Australië/Nieuw Zeeland en Frans-Polynesië weer buitenlandse toeristen toelaten. Roberto Martinoli, CEO Silversea Cruises verwacht wel dat cruises in Antarctica vanaf het vierde kwartaal van 2021 zullen mogelijk zijn. Tegen die tijd zal namelijk het merendeel van de bevolking gevaccineerd zijn zodat de besmettingen fors zullen afnemen. “Onze programma’s voor de winter 2021-2022 zijn klaar en op basis van de huidige gegevens zal Antarctica open zijn.”

© foto Silversea Cruises

Comments