Cruise

Vormt Florida struikelblok voor veilige cruises?

De Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben ingestemd met de voorwaardelijke heropstart van Carnival Cruise Line vanuit PortMiami, Port Canaveral (Orlando) en Port of Galveston. Eerder deelde de maatschappij mee dat de Carnival Horizon vanuit Miami en Carnival Vista en Carnival Breeze vanuit Galveston de eerste schepen zullen zijn die opnieuw in de vaart komen. De rederij heeft herhaaldelijk gesteld dat ze de passagiers geen vaccinatieverplichting zal opleggen. Volgens de CDC-richtlijn moeten de schepen bijgevolg eerst testcruises inleggen om aan te tonen dat haar veiligheidsprotocollen op punt staan. Wanneer die zullen plaatsvinden is nog niet bepaald. Carnival wil in juli haar cruises opnieuw opstarten. Eind vorige week kreeg ook Royal Caribbean International al toestemming om een testcruise in te leggen met Freedom of the Seas.

Intussen blijkt Ron DeSantis, de gouverneur van Florida een struikelblok te worden in de heropstart van de cruises. De CDC laat versoepelingen aan boord toe indien minstens 95 procent van de crew en 98 procent van de gasten volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. Celebrity Cruises wil op 26 juni heropstarten met een volledig gevaccineerd schip zonder mondmaskerplicht. Maar nu blijkt dat een privacywet in Florida verbiedt om een bewijs van vaccinatie te eisen. Doen Celebrity Cruises en andere rederijen dat wel, dan riskeren ze in Florida een geldboete tot 5.000 USD per persoon.

Volgens juristen gaan Florida en de republikeinse gouverneur hun boekje te buiten en berusten beslissingen over internationale handel bij het congres en niet bij een individuele staat. Bovendien staat de wet haaks op de richtlijn van de CDC die cruisepassagiers en bemanningsleden aanraadt zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Hoe kunnen de rederijen nu de veiligheid van hun opvarenden garanderen indien ze geen recht hebben om een vaccinatiebewijs te vragen? Wordt vervolgd.

© foto Carnival Cruise Line

Comments