Cruise

Voorwaardelijke heropstart Amerikaanse cruises

De Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben het ‘No Sail Order’ opgeheven. De CDC schakelt over op een ‘voorwaardelijke’ heropstart. “De CDC zal ervoor zorgen dat de cruiseschepen voldoende gezondheids- en veiligheidsnormen hebben voor de bemanning en de nodige laboratoriumcapaciteit inbouwen om de toekomstige passagiers te testen. De volgende fasen omvatten gesimuleerde afvaarten om de capaciteit van de schepen te testen om het Covid 19-risico te verminderen.” Als aan de 40 pagina’s tellende voorwaarden is voldaan, zal de CDC het schip een certificaat toekennen. Dit zet het licht op groen voor een gefaseerde heropstart.

Concreet zullen de schepen maar liefst 15 gesimuleerde reizen moeten organiseren vooraleer ze passagiers mogen ontvangen. In deze fase moeten de rederijen aan land testsites oprichten om alle bemanningsleden te testen. Tijdens het proefdraaien moeten de rederijen alle aspecten van het nieuwe protocol overlopen. Dit betekent onder meer het testen van alle opvarenden, het check-in proces in de terminal, het aanpassen van de restaurants en activiteiten aan boord en het proefdraaien met excursies op de particuliere eilanden. Ook de sanitaire maatregelen, quarantaine- en evacuatieprocedures komen in het document aan bod. Tevens eisen de gezondheidsdiensten dat de rederijen de nodige voorbereidingen treffen om besmette gasten te kunnen repatriëren op niet-commerciële vluchten.

Opvallend is dat de rederijen de bemanningen en gasten niet alleen moeten testen bij het inschepen, maar eveneens bij het uitschepen. Na de reis zullen de passagiers nog een bijkomende coronatest moeten ondergaan. Op die manier wil de gezondheidsdienst vermijden dat opvarenden het virus importeren in de Verenigde Staten. De situatie is te vergelijken met wie naar ons land terugkeert uit een rode zone en zich achteraf moet laten testen op basis van het passagier lokalisatie formulier. In deze fase stelt de CDC ook dat cruises vanuit een haven in de Verenigde Staten maximum zeven dagen mogen duren.

In een reactie zegt de Cruise Lines International Association dat ze met de CDC wil samenwerken om de terugkeer van de cruises mogelijk te maken. De cruise-organisatie wijst erop dat de CLIA-leden 100% toegewijd zijn om de gezondheid van de gasten, bemanningen en gemeenschappen die ze bedienen, te beschermen. Veel van de elementen die de CDC voorstelt, zitten vervat in de aanbevelingen van het Healthy Sail Panel van Norwegian Cruise Lines Holdings en de Royal Caribbean Group. De sector vindt het alvast bemoedigend dat er nu duidelijke spelregels zijn die een herlancering van de cruises mogelijk maken.

De rederijen hebben eerder verklaard dat het na de beslissing van de Amerikaanse overheid 30 tot 60 dagen zal duren vooraleer de schepen weer gasten zullen ontvangen. Dit zou in principe dus kunnen rond de jaarwissel. Maar er zit nog een addertje onder het gras. De CDC heeft vorige week een ‘Level 3 Travel Health Notice’ uitgevaardigd voor de cruises. Dit betekent dat de Amerikaanse regering het cruisen ten stelligste afraadt. Het risico bestaat bijgevolg dat verzekeringsmaatschappijen cruises voorlopig niet dekken. Dit kan Amerikanen ontmoedigen om – eens de schepen opnieuw varen – op een cruise te vertrekken.

© foto Port Everglades

Comments