Cruise

Voor het eerst een Belgische kapitein bij Holland America Line

Holland America Line heeft vorige maand een nieuwe kapitein verwelkomd. Voor het eerst is dit een Belg. Kevin Beirnaert komt uit Oost-Vlaanderen. Hij heeft de eer om meteen kapitein te worden van de Nieuw Statendam, het nieuwste schip in de vloot. Soms wordt wel eens vergeten dat België eveneens een land is van zeevarenden. Denk maar aan de grote baggerbedrijven, die aan de wereldtop staan, of aan rederijen als CMB, Euronav en Cobelfret. Ook aan boord van cruiseschepen werken heel wat Belgisch officieren en vakmensen uit de hotellerie.

Een Belgische cruisekapitein is eerder zeldzaam. Kevin Beirnaert studeerde aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Als cadet-officier voer hij mee met reefers (koelschepen) tussen Antwerpen en Ecuador. Nadien begon hij zijn carrière bij de Jan de Nul Groep aan boord van de sleephopperzuiger Alexander von Humboldt. Meteen was dat de start voor het werken in een exotische omgeving: het gesofistikeerde schip werd ingezet bij de bouw van de beroemde Palm Jumeirah archipel in Dubai.

Kapitein Kevin Beinaert

Kapitein zijn op een cruiseschip moet wel heel bijzonder zijn. “Ja, nog steeds vind ik het magisch dat we over de hele wereld cruisen,” zegt Kevin Beirnaert. “Alhoewel ik weinig tijd heb om aan land te gaan, geniet ik ervan om elke dag in een andere haven of land te zijn.”
In de zomer van 2020 zal Amsterdam de thuishaven van Nieuw Statendam zijn. Dat is lekker dicht bij het thuisfront. De nieuwe kapitein zal dan zijn passagiers veilig naar de Noorse Fjorden loodsen, en de fascinerende hoofdsteden van de Oostzee laten ontdekken.

Comments