Analyse

Vluchtprogramma VLM Airlines bereikt limiet door uitbreiding netwerk

VLM Airlines gaat op maandag 26 maart van start met de al langer aangekondigde dagelijkse verbinding naar de Engelse stad Birmingham. Nieuw is ook dat het aanbod op de route Antwerpen-München vanaf die datum wordt verdubbeld. Deze capaciteitsuitbreiding kadert in de uitbouw van het netwerk. Na deze wijzigingen zijn er voorlopig geen extra verbindingen gepland. “Momenteel worden de vloot en de bemanning optimaal ingezet”, zegt woordvoerder Yves Panneels.

Vanaf 26 maart kan je met VLM Airlines naar Birmingham vliegen. Deze verbinding was normaal reeds voorzien op 12 februari, maar werd toen met een maand uitgesteld wegens de gewijzigde onderhoudsplanning van de motoren van één van de Fokkers. Maar bij de ingang van het zomerseizoen is het zo ver. Van maandag tot en met vrijdag zal VLM Airlines dagelijks naar de stad in het Engelse graafschap West Midlands vliegen. Volgens woordvoerder Yves Panneels mikt VLM Airlines op deze route op een mix van zakenreizigers en toeristen. De vlucht vertrekt om 12.40 uur in Antwerpen en landt in Birmingham omstreeks 13.15 uur, plaatselijke tijd. De terugvluchen zijn telkens voorzien om 13.45 uur. Je bent dan in Antwerpen omstreeks 16.20 uur

Verdubbeling vluchtaanbod

Een tweede nieuwigheid dit zomerseizoen is de verdubbeling van het vluchtaanbod op de route Antwerpen-München. Vanaf 26 maart vliegt VLM Airlines op weekdagen twee maal per dag naar de Beierse hoofdstad. Het gaat om een bijkomende avondrotatie waar veel vraag naar is. Yves Panneels: “Deze route-upgrade komt tegemoet aan de behoefte van zakelijke reizigers die naar München vliegen en dezelfde dag nog naar Antwerpen willen terugkeren. Bovendien vertrekken de ochtendvluchten naar München en Maribor reeds om 07.05 uur, drie uur vroeger als voorheen. Hierdoor hebben onze passagiers ter plaatse meer tijd om zaken te doen of van hun citytrip te genieten.  Zo komt de reiziger bijvoorbeeld om 08.45 uur in München toe en heeft hij ter plaatse een mooie werkdag, aangezien de terugvlucht naar Antwerpen pas om 19.40 uur is”.

Onderscheidend vermogen

Yves Panneels stelt dat VLM Airlines zich onderscheidt door de zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding en de full service boord. Bovendien biedt thuisluchthaven Antwerp Airport door zijn kleinschaligheid ook de nodige voordelen: “Bij VLM Airlines zijn in de ticketprijs steeds een drankje en snack inbegrepen en mag iedere passagier ook een bagagestuk van maximum 23 kg gratis inchecken. Op de luchthaven van Antwerpen kunnen passagiers inchecken tot 20 minuten voor het voorziene vertrekuur van hun vlucht. Bovendien zijn de parkings van Antwerp Airport beduidend goedkoper dan die van de andere Belgische luchthavens. Zo kan je in Antwerpen jouw auto al parkeren vanaf 8 euro voor een hele dag”.

Vluchtprogramma vol

Naast de dagelijkse vluchten op weekdagen naar Birmingham en de twee maal daags vluchten op weekdagen naar München en ’s ochtends aansluitend Maribor, biedt VLM Airlines ook nog lijnvluchten aan van Antwerpen naar London City (dagelijks 3 à 4 retourvluchten per dag) en Zurich (tweemaal daags op weekdagen). Voorlopig komen er wel geen extra verbindingen bij. Yves Panneels: “Onze vloot telt zes Fokker 50’s, die elk 50 passagiers kunnen vervoeren. Naast de lijnverbindingen, verzorgt VLM Airlines ook nog charter- en ACMI-vluchten. Hierdoor zit ons vluchtprogramma vol. Onze toestellen en crew worden momenteel optimaal ingezet”.

Sloveense link

Midden maart organiseerde VLM Airlines in samenwerking met de Sloveense Dienst van Toerisme een korte perstrip naar Maribor, waarbij Travel Magazine ook van de partij was. De bedoeling van de trip was om het toeristische potentieel van de hoofdstad van Sloveens Stiermarken in de kijker te zetten (hierover kan je meer lezen in de volgende printeditie van Travel Magazine). VLM Airlines verzorgt inderdaad een dagelijkse verbinding op weekdagen naar Maribor (met de commercieel interessante tussenstop in München). Dat een Sloveens bestemming in het netwerk is opgenomen, is echter geen toeval. Hoewel alle toestellen van VLM Airlines geregistreerd zijn in België, is VLM Airlines d.d. de facto een Belgisch-Sloveense maatschappij. VLM Airlines d.d. is een dochterbedrijf van het Belgische SHS Antwerp Aviation N.V. en samen ontwikkelen ze luchtvaartactviteiten onder de gemeenschappelijke merknaam ‘VLM Airlines’.

Peter Van Oyen, Senior Reporter Travel Magazine

 

Comments