Cruise

Verlengen de Verenigde Staten het No Sail Order?

De Centers of Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten hebben een nieuwe waarschuwing uitgestuurd waarbij ze wereldwijd afraden om op cruise te vertrekken. In de mededeling verwijst de CDC naar de aanhoudende verspreiding van het Covid 19-virus. Het huidige No Sail Order vervalt op 31 oktober. De CDC moet eerstdaags aankondigen of ze het verbod opheft of verlengt. De cruiserederijen wijzen op de succesvolle (zij het beperkte) herstart in Europa, Azië en straks de Caraïben en willen dat ook de Verenigde Staten het licht op groen zetten. Op basis van de nieuwe waarschuwing is dat helemaal niet zeker.

De CDC heeft eerder al verklaard dat ze de cruiseschepen liefst tot het voorjaar van 2021 tegen de kade ziet. In politieke kringen wordt om economische redenen daarentegen aangedrongen op een hervatting van de cruise-activiteiten. De sector is zeer belangrijk voor onder meer Florida en Alaska. Begin deze maand hadden vertegenwoordigers van alle grote rederijen een virtuele vergadering met vicepresident Mike Pence over de hervatting van de activiteiten. Ze wezen daarbij op hun strenge aanpak met verplichte tests voor alle passagiers en bemanningsleden die verder gaat dan wat andere sectoren in het toerisme doen. De protocollen en alomvattende gezondheidsprogramma’s die de rederijen voorstellen zouden worden overgemaakt aan de betrokken diensten in het Witte Huis. Het antwoord laat echter op zich wachten. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de nakende presidentsverkiezingen en de fors stijgende besmettingen in de Verenigde Staten.

Onder meer Royal Caribbean had gehoopt op een snel antwoord van de regering Trump en liet vorige week verstaan dat ze weldra een belangrijke aankondiging zou doen. Diverse rederijen maken zich op om hopelijk vanaf december geleidelijk te heropstarten in Noord-Amerika. Sommige maatschappijen hebben zelfs de verkoop al opengesteld.

© foto Port Everglades

Comments