Cruise

Vergeet deze zomer de Noorse fjorden

De Europese Unie blaast deze dagen koud en warm over het al dan niet openen van de internationale grenzen om de Europeanen een zomervakantie te geven. Terwijl de Italiaanse premier Giuseppe Conte dit weekend Italië open verklaarde vanaf 3 juni en Griekenland klaar staat voor een toeristisch seizoen vanaf 1 juli, zou bondskanselier Angela Merkel alle binnengrenzen in de Schengenzone weer willen openen tegen half juni voor zover de epidemie dit toelaat. Ook onze minister Pieter De Crem zou graag willen dat de Europese binnengrenzen vanaf 15 juni kunnen openen. Daartegenover staat Scandinavië met als speerpunt Noorwegen. In de slipstream van de nationale feestdag, gisteren 17 mei, maakt Noorwegen een en ander bekend in verband met het internationaal toerisme.

Zo heeft de Noorse overheid beslist de landsgrenzen dicht te houden tot wellicht 20 augustus. Daarmee bant Noorwegen deze zomer het internationaal toerisme. Hurtigruten had onlangs aangekondigd haar kustdienst midden juni te heropstarten. Dat kan dus voor de Noren, maar niet voor internationale bezoekers of buitenlanders zonder verblijfs- of werkvergunning. Ook Spitsbergen had meegedeeld vanaf 1 juni opnieuw bezoekers te willen ontvangen. Met de ban op buitenlandse toeristen en cruisepassagiers kan er dus geen sprake zijn van cruises vanuit Svalbard. Longyearbyen is namelijk vaak de inscheephaven voor cruises door het Noordpoolgebied.

De beslissing van Noorwegen betekent dat de cruiserederijen alvast alle hoop mogen opbergen om deze zomer nog cruises te organiseren naar de Noorse fjorden. Met de versoepeling van de coronamaatregelen in onder meer Duitsland sloten een aantal rederijen niet uit dat ze later deze zomer alsnog een beperkt aantal cruises konden inleggen naar Noord-Europa. Die plannen zijn nu wel helemaal van de baan, want ook het Balticum biedt maar beperkte mogelijkheden zolang het coronavirus in Rusland welig tiert in Rusland.

© foto Holland America Line

Comments