Brugge, Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter-Muiden en Sluis waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen. Een nieuwe fietsroute met virtual reality kijkers en een belevingsexpo in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist wekken de middeleeuwse Zwinhavens vanaf 3 juli terug tot leven.

Van archeologie tot virtuele realiteit

Brugge ontwikkelde zich tot dé laatmiddeleeuwse metropool van Europa. Dat had alles te maken met haar voorhavens, gelegen langsheen de Zwingeul. De expo en fietsroute zijn gebaseerd op het jarenlange interdisciplinair archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent. Professor Wim De Clercq: “Een lang verdwenen wereld wordt via virtuele realiteit terug tot leven gewekt in het grootst mogelijke detail. Het is voor ons als onderzoekers een uniek sluitstuk in een lang traject, maar terzelfder tijd een uitdagend begin en inspiratiebron”.

Belevingsexpo Zwin Natuur Park

In de panoramazaal en het kijkcentrum in het Zwin Natuur Park maak je een spectaculaire tijdreis naar de middeleeuwen. Dit is mogelijk via innovatieve technologieën. Daardoor kan je de evolutie van de Zwinstreek echt gaan beleven, in beeld én geluid. In de exporuimte zie je de evolutie van de geul en de havens via projecties en maak je een virtuele bootreis langs de middeleeuwse Zwingeul. In het kijkcentrum tonen twee virtual reality kijkers het landschap door de eeuwen heen vanuit de lucht.

Fietsroute met virtual reality kijkers en webapp

De route verkent het unieke fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge. Naast de kijkers in het Zwin Natuur Park, staan er ook vier virtual reality kijkers langs de route. Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havensteden. Je staat er middenin en kan 360° om je heen kijken. Via de webapp kan je de route volgen op je smartphone en krijg je onderweg meldingen met boeiende archeologische weetjes. Je hoeft geen app te downloaden, scan de QR-code of surf naar de website.

“De expo en fietsroute Verdwenen Zwinhavens spreekt door het gebruik van innovatieve technologieën en een sterk verhaal een heel breed publiek aan, van fietsers tot culturele meerwaardezoekers.”, aldus Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer.

Uniek in Vlaanderen en Nederland

Het project met expo en fietsroute is uitgegroeid tot een internationaal project tussen Vlaanderen en Nederland. Anita Pijpelink, gedeputeerde van de Provincie Zeeland: “De grensoverschrijdende samenwerking zet het prachtige Zwingebied volop in de kijker, zowel op het vlak van cultureel erfgoed, natuur, toerisme en recreatie. Dit project laat maar weer eens zien hoe duurzaam de samenwerking tussen de provincies Zeeland en West-Vlaanderen is.”

Extra activiteiten

Het Zwin Natuur Park organiseert extra publieksactiviteiten (te reserveren via www.zwin.be). Op zondag kunnen individuele fietsers aansluiten bij een begeleide tocht vanuit het Zwin Natuur Park. Er zijn ook workshops voor kinderen. Ook verenigingen, bedrijven en scholen kunnen tal van groepsactiviteiten boeken zoals nocturnes, begeleide fietstochten en specifieke modules. Daarnaast worden vanuit de gemeenten en ondernemers rondleidingen en tours aangeboden.

Fietsroute met 360°VR-kijkers

Topspecialist Timescope brengt via virtuele realiteit de Zwingeul en de Zwinhavens terug tot leven in het huidige landschap. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De fietsroute is door de link met de virtuele realiteit uniek in Vlaanderen en Nederland. Fietsers komen via de VR-kijkers met een 360° zicht terecht in het virtuele middeleeuwse landschap van het Zwin en de verdwenen havens van Sluis, Monnikerede, Damme en Brugge.”

De bewegwijzerde route kan je starten in Brugge, Damme, Sluis of het Zwin Natuur Park. De fietsroute van 60 km is opgebouwd uit 2 lussen van 35 en 45km. Elke fietslus doet minstens 3 Timescopekijkers aan. Een gratis fietskaart geeft meer duiding over deze unieke fietsroute. De fietsroute loopt 3 jaar.

Megaproject

Deze nieuwe topattractie van het Zwin Natuur Park werd vorige week voorgesteld in aanwezigheid van tal van partners en medewerkers die tijdens een bijzonder interessant pannelgesprek de vele troeven van dit nieuw megaproject in de verf zetten. Voerden het woord: Matthias Diependaele (Vlaams minister van Onroerend Erfgoed), Carl Decaluwé (gouverneur van West-Vlaanderen), Sabien Lahaye-Battheu (voorzitter Westtoer en gedeputeerde West-Vlaanderen), Jurgen Vanlerberghe (gedeputeerde West-Vlaanderen), Anita Pijpelink (gedeputeerde Zeeland), Dirk De fauw (burgemeester Brugge), Wim De Clercq (prof. dr. Universiteit Gent) en Stefaan Gheysen (algemeen directeur Westtoer).

Praktisch

De expo loopt van 3 juli tot 7 november 2021. Tijdig je tijdslot reserveren is nodig. De toegang tot het Zwin Natuur Park is inbegrepen in de ticketprijs. De fietsroute met de virtual reality kijkers is er van 3 juli 2021 tot oktober 2023. 
De totale route bedraagt 60 km, je kan ook kiezen voor 31 of 44 km. De gratis fietskaart en webapp met archeologische weetjes tonen de weg.

Meer info: www.verdwenen-zwinhavens.be

 

 

 

Comments