Cruise

Veel interesse voor NCL-zomercruises vanuit Griekenland

Norwegian Cruise Line hervat op 25 juli haar activiteiten met de Norwegian Jade vanuit Athene. “De boekingen voor deze zomercruises lopen zeer goed,” vertelt Kevin Bubolz, NCL’s Managing Director Europe in een interview met Travel Magazine. “Mensen willen opnieuw reizen en we zien heel wat interesse voor zowel de nieuwe zomerroutes als de afvaarten in 2022 en 2023. De eerste vertrekken vanuit Griekenland zijn al helemaal uitverkocht. Dat is zeker een mooie start.”

Op de eerste reizen vaart het cruiseschip uit op halve capaciteit. In de loop van de zomer zal NCL de bezetting opdrijven tot 60 of 70 procent. “Onze prioriteit is de veiligheid van de gasten, de bemanningsleden en de gemeenschappen die we bezoeken. Als we zien dat we de gewenste service kunnen handhaven, zullen we de capaciteit op termijn optrekken mits inachtneming van ons Sail Safe-protocol. Een tweede schip voor Europa is deze zomer helemaal niet uitgesloten. We willen snel, maar op een veilige manier, zoveel mogelijk vaartuigen opnieuw in de vaart brengen. Binnenkort zullen we hierover meer duidelijkheid hebben. Met Griekenland hebben we een zeer positief partnerschap uitgewerkt. Ook met Italië en Spanje zijn we in gesprek.”

Het vaarschema van de Norwegian Gem vanuit Athene is gebaseerd op de oorspronkelijk geplande route met het zusterschip Norwegian Pearl. Wel werden Istanbul en Kusadasi vervangen door Rhodos en Kreta. Passagiers moeten volledig gevaccineerd zijn en worden getest bij het inschepen. Aan boord is het dragen van een mondmasker verplicht in zones waar veel mensen samen komen. Aan het buffet kunnen de gasten zich niet zelf bedienen en in de restaurants is de capaciteit gereduceerd om meer ruimte tussen de tafels te laten. Hetzelfde gebeurt met de zonnebedden op de buitendekken en de beschikbare zitjes in het theater. Gasten zullen tijdens hun vakantie kunnen genieten van alle vertrouwde voorzieningen en animatieprogramma’s van Norwegian Cruise Line.

Vrije bezoeken op bestemmingen

Kevin Bubolz: “Dit is heet van de naald. Gasten hoeven deze zomer niet deel te nemen aan georganiseerde excursies. Op basis van het gegeven dat alle opvarenden volledig zijn gevaccineerd, zijn de bubbel-excursies niet langer verplicht. Tegen de tijd dat we deze zomer in Europa varen, zullen de restricties grotendeels zijn opgeheven. Het is bijgevolg normaal dat deze beperkingen ook verdwijnen voor de cruisepassagiers.”

Na Europa start Norwegian onder dezelfde veiligheidsprotocollen de cruises in de Caraïben opnieuw op met afvaarten met Norwegian Joy vanuit Montego Bay vanaf 7 augustus en Punta Cana met Norwegian Gem vanaf 15 augustus. Bubolz: “Deze cruises spreken in de eerste plaats een Amerikaans publiek aan, maar we zien voor dit najaar ook Belgische reservaties. De Caraïben zijn volgende winter onze eerste bestemming voor de Belgen. De boekingen voor 2022 en 2023 liggen meer dan tien procent hoger dan vóór de coronacrisis. De Belgische vakantiegangers willen duidelijk de zon weer opzoeken.”

Volgens de managing director zijn deze cruises vanuit Jamaica en de Dominicaanse Republiek niet alleen een gevolg van het aanhoudende Amerikaanse cruiseverbod. “We hebben heel wat scenario’s uitgewerkt die we wekelijks bekijken en bijsturen. We hopen tegen het einde van het jaar opnieuw naar een normale situatie te evolueren met onze eerder geplande vaarschema’s. De Amerikaanse rederijen starten traditiegetrouw vanuit de Verenigde Staten, terwijl andere (nvdr: Europese) maatschappijen al eerder cruises inlegden vanuit bestemmingen in de Caraïben. Als bedrijf hadden we een dergelijke uitbreiding al enige tijd voor ogen. De volgende jaren nemen we zes schepen van de Leonardo-klasse in gebruik en zijn we niet van plan andere schepen uit de vloot te halen. Het is bijgevolg logisch dat we nieuwe inscheep- en transithavens overwegen. Het idee om vanuit Montego Bay en Punta Cana (La Romana) te vertrekken komt dus niet zomaar uit de lucht gevallen. De plannen lagen al op tafel en worden nu versneld uitgevoerd. Deze non-visa vaarschema’s zijn ook goed nieuws voor reizigers vanuit Zuid- en Centraal-Amerika die al jaren op dergelijke afvaarten aandringen.”

Touchless inchecken

Aan boord van de schepen heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat nieuwe technologieën worden uitgerold zodat gasten straks via een app restaurants kunnen reserveren of afspraken maken met guest relations. Dit vermijdt direct contact en wachtrijen. Bubolz: “We introduceren deze zomer ook een touchless check-in waarbij gasten vooraf hun gegevens en een foto opladen en via gezichtsherkenning touchless inschepen in de terminal. Met wearables en smartphone kunnen we voortaan aan boord aan contact tracing doen bij een eventuele besmetting.

Een van de nieuwigheden in de NCL-app is telegeneeskunde waarbij de scheepsdokter de gast voor een eerste consultatie via video kan contacteren in de kajuit. Op die manier hoeft de persoon niet langer door het schip te lopen om de medische dienst te bereiken. Directe aanleiding voor deze toepassing was de Covid-crisis, maar dit kan in de toekomst bijvoorbeeld ook worden toegepast wanneer iemand mogelijk besmet is met het norovirus. Daarnaast hebben we maatregelen op het vlak van hygiëne en luchtzuivering doorgevoerd die ervoor zorgen dat cruiserederijen in de toekomst nog beter gewapend zijn tegen allerhande virussen.”

Patrick Parez, senior cruise editor
© foto’s Norwegian Cruise Line

 

Comments