Cruise

Varen er dit jaar nog cruiseschepen in Noord-Amerika?

“Het is zeker mogelijk dat we in 2020 nog varen vanuit de Verenigde Staten”, zegt Arnold Donald in interviews. Volgens de CEO van de Carnival Corporation heeft de sector de voorbije maanden veel geleerd over Covid-19 en zijn heel wat mensen bereid om vandaag opnieuw op cruise te vertrekken. Arnold Donald wijst daarbij ook naar de voorbeelden in Europa. Met AIDA en Costa herstarten volgend weekend twee maatschappijen van de Carnival Corp. hun activiteiten.

Ook Richard Fain, CEO van de Royal Caribbean Group ziet lichtpunten die hem doen geloven dat het stilaan beter gaat. “We zijn er nog niet doorheen, maar er zijn meer lichtpunten en stukjes goed nieuws dan de voorbije maanden. Elke dag komen we een stuk dichter bij de andere kant van deze crisis.” Bij Royal Caribbean varen met Hapag-Lloyd Cruises en TUI Cruises intussen al twee dochterrederijen terug. In Europa hebben MSC Cruises en Costa Cruises een Covid-test verplicht bij het inschepen. Ook bij een heropstart in de Verenigde Staten zullen de rederijen wellicht een verplichte coronatest invoeren.

Nieuws over een snelle Covid 19-test heeft de voorbije dagen de aandelen van alle cruiserederijen een boost gegeven. De Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben het licht op groen gezet voor de BinaxNow Covid-19 Ag Card van het farmabedrijf Abbott. Deze neusswab zal in de Verenigde Staten amper 5 USD kosten en geeft binnen de 15 minuten uitsluitsel of de persoon al dan niet positief is. Aan deze test is bovendien een app voor iPhone en Android gekoppeld zodat personen die negatief testen na een kwartier een digitale gezondheidspas ontvangen. Die zou nodig zijn om te kunnen inschepen. De test komt in september op de markt en de app is nu al beschikbaar.

In afwachting van de lancering van een vaccin, is niet uitgesloten dat cruiserederijen voor deze sneltest gaan. Royal Caribbean Group zegt het niet met zoveel worden, maar besteedt aan de BinaxNow Card wel een uitgebreid artikel op haar semi-officiële blog. Michael Bayley, CEO van Royal Caribbean International liet de voorbije weken al verstaan dat testing een belangrijk aspect van het nieuwe protocol zal uitmaken.

© foto Abbott

Comments