Bestemmingen

Van Old Fisher naar the young men and the sea

In het gerenommeerde en knusse restaurant ‘Old Fisher’ aan het Heldenplein in Heist, mogen zaakvoerders en personeel binnenkort 50 verjaardagkaarsjes uitblazen. Het was Arnold Defruyt (vandaag 82 jaar jong), afgestudeerd aan de Oostendse Hotelschool, die in april 1972 zijn eerste lekkerbekken mocht verwelkomen. Gedurende niet minder dan 29 jaar maakte hij er met een hele resem visspecialiteiten (w.o.  tarbot op de grill, vissoep met saffraan en zeetong meunière) en een bijzonder enthousiaste ploeg medewerkers furore met een superlekkere keuken, gekoppeld aan een verbluffend en vooral betaalbaar wijnaanbod. Zoonlief Dirk (52) nam in 2001 de fakkel over en zorgde met een nieuwe creatieve inbreng met moderne en geraffineerde toetsen voor een beklijvend vervolg van het culinaire sprookje aan zee. Van Old Fisher naar the young men and the sea!

Naam en faam van Heist

Vader en zoon hebben er in hun professionele bekommernissen altijd willen voor zorgen dat de naam en de faam van Heist als stijlvolle en chique badplaats hoog in het vaandel werd gehouden.

Als we even in de geschiedenisboeken duiken dan wordt het al vlug duidelijk dat Heist vanaf de 14de eeuw een belangrijke  vissersplaats is geweest, weliswaar gekoppeld aan rumoerige tijden zoals de plunderingen door Engelse troepen, godsdienstoorlogen, de ravage door de geuzen en ook de 80-jarige oorlog. Heist als badplaats kreeg vanaf 1840 vorm en eind de 19de eeuw was Heist, naast Oostende en Blankenberge, de derde grootste en belangrijkste badplaats aan de Belgische kust.

Per koets

Gedurende vele jaren werd het elitair publiek – lang vooraleer het hippe Knokke aan de einder verscheen – er in stijlvolle villa’s en hotels verwelkomd. Heist had zelfs zowaar een casino, met het Grand Hotel du Kursaal, dat echter de Tweede Wereldoorlog niet heeft overleefd. Bezoekers werden met veel poeha en per koets afgehaald aan het treinstation van Heist en naar hun favoriete hotel gebracht. Het treinstation van Knokke werd pas later gerealiseerd.

Van hotelier naar chef

“Op het Heldenplein stonden vroeger zes hotels, w.o. Royal, Plage Du Rivage De la Marine, enz.”, benadrukt Arnold Defruyt, “en vooraleer ik met mijn restaurant van wal stak heb ik gedurende 9 jaar Hotel Etienne met 24 kamers gerund. Het chique van Heist in de vorige eeuw komt wellicht niet meer terug, maar de jongste jaren is er toch een nieuw dynamisme te merken in de badstad en ook op culinair vlak zijn we goed bezig. Ik denk hier bijvoorbeeld aan Bartholomeus en Bristol, twee zaken die op de dijk van Heist beslist hoog scoren bij verwende gasten.

Nummer 1

Leuk is dat  wij deze zomer van Luc Bellings, in zijn van zeer nabij gevolgde culinaire pagina in Het Laatste Nieuws, op nummer 1 kwamen te staan voor onze ravioli van kabeljauw in diens zoektocht naar de beste gerechten aan de kust.

Dirk Defruyt: “De keuken heeft de jongste jaren een enorme evolutie gekend, maar de basisproducten blijven dezelfde. Vandaag serveren wij klassieke gerechten, maar met volop een moderne en meestal ook een originele toets, waarbij ik vooral mijn eigen goesting wil blijven doen met weliswaar een creatieve invulling als antwoord op de verwachtingen van de klant en dat geldt zowel voor vis, vlees als wild.

We mogen dan wel ons beste beentje in de keuken voorzetten en we moeten wel positief blijven, maar Corona heeft ons de jongste maanden serieus parten gespeeld. De paasvakantie en de herfstvakantie hebben we grotendeels gemist. Doemdenkers voorspellen daarenboven, mocht  het virus begin volgend jaar min of meer verdwenen zijn, misschien wel het slechtste seizoen ooit, want iedereen zal eindelijk opnieuw op reis willen gaan. Het goede nieuws is dat wie straks Corona-soelaas moet vinden dat zij of hij dat perfect in Old Fisher kan doen. En in afwachting van een normale situatie kunnen onze gewaardeerde klanten ondertussen terugvallen op take away. In een eerste fase enkel in het weekend en te reserveren op tel. 050/51.11.14.”

 

Knokke-Heist vernieuwt

Vorige week zijn de definitieve herinrichtingswerken van het fameuze Albertplein in Knokke van start gegaan (matuvu-knokke.be). Maar ook in Heist is dezer dagen naar aanleiding van de bouw van het nieuwe Heldentorencomplex een en ander qua doorstroming en parkeren veranderd. De Elizabetlaan (N34) wordt samen met het Heldenplein en het Vissershuldeplein omgevormd tot een wandelboulevard. Het wordt een van de grootste infrastructuurwerken die de komende jaren in Knokke-Heist op stapel staan, net als de dertien verdiepingen spektakelarchitectuur van het project Hoost (www.hoostknokkeheist.be) aan het Maes en Boereboomplein. Op de hoek van het iconische Heldenplein blijft het historische restaurant Old Fisher meer dan ooit – corona of niet – modern overeind

Comments