Analyse, Bestemmingen

Valencia uithangbord 20 jaar TUI Citytrips

De moderne creaties ontdekken van Santiago Calatrava – dé architect van Valencia – fietsen over de groene slinger door de stad, met de Belgische gids Annick Ver Eecke de boeiendste hoekjes verkennen of nog geblinddoekt aan tafel om de Spaanse keuken te smaken… Touroperator TUI serveerde een bijzonder menu om een select groepje reisagenten te laten ‘proeven’ van de derde stad van Spanje. Redenen te over: 20 kaarsjes op de taart – sorry, tapas! – voor 20 jaar TUI Citytrips.

“Madrid en Barcelona blijven – net als de grootsteden van andere landen – toppers in ons aanbod citytrips, maar Valencia is het uithangbord van de verbreding van het gamma”, legt David Vermeulen, Product Promotion Manager Overland TUI Belgium en group leader uit. “Mensen met reiservaring in de grote steden zijn op zoek naar andere citytripbestemmingen. Verklaring van het succes van Valencia? De vele troeven van de stad: geschiedenis, moderne architectuur, uiterst kindvriendelijk… De stad biedt een variatie aan accommodatie, kleinschaliger van type, wat garant staat voor een grotere persoonlijke service. Klanten die via TUI samen met een hotel een wandel- en/of fietstocht boeken, mogen rekenen op onze meertalige landgenote Annick Ver Eecke als gids. Met 25 jaren in het vak beschikt ze over een schat aan kennis en ervaring. Ze opteert uitsluitend voor eentalige groepen, zodat de klanten maximaal van de tijd kunnen genieten.”

Andere alternatieve Spaanse citytripbestemmingen in het TUI-aanbod zijn onder meer Sevilla, Malaga en Alicante. Dichter bij huis signaleert David Vermeulen een andere trend: “Met de toename van het milieubewustzijn merken we een stijgende vraag naar trips met de trein: in Frankrijk Lyon, Straatsburg…. Rotterdam in Nederland, de Duitse steden met carnaval en in de kerstperiode…

Kleinschaligheid

“Valencia is een gezellige, charmante stad, die je hart helemaal verovert met haar vele typische, sfeervolle barretjes”, vindt Hanne Strubbe (TUI De Haan), die privé in mei dit jaar al eens de stad bezocht. “Valencia heeft toen al mijn hart veroverd. Die eerste trip overtuigde me nog meer om ze bij de klanten aan te prijzen. Valencia beschikt over de troeven om elke reiziger te bekoren, zeker ook de fietsliefhebber. De groene as door de stad op de plaats van de vroegere bedding van de Turiarivier pakt zowel de gelegenheidsfietser als de gedreven fietsfanaat in. Bij de hotels staat de Valencia Palace voor mij op een. Je wordt er heel gastvrij ontvangen en de keuken is er voortreffelijk.”

“De kleinschaligheid van Valencia heeft me meteen ingepakt”, lacht Els Missotten (White Reizen Tongeren). “Alle bezienswaardigheden liggen op een zakdoek bij elkaar. Ook de combinatie van troeven in Valencia is uniek. De oude gebouwen in het historische centrum liggen er op een boogscheut van de nieuwste creaties van Calatrava. Neem daarbij ook nog de gevarieerde keuken – iedereen vindt hier wel iets dat hem of haar doet watertanden – en de optimale combinatie van de stad met het strand maken het vakantiegevoelen compleet. De shoppingfans belanden hier in het paradijs met niet alleen de grote namen maar ook de leuke, lokale boetiekjes.”

Kindvriendelijk

Valencia biedt voor elk wat wils, zeker ook met kinderen”, vindt Isabel Van Den Eynde (Selectair Bornem Travel). “Met de dierentuin, het technologisch museum, de speeltuintjes en de nabijheid van het strand vliegen de uren voor kinderen zo voorbij. Ook de hotels zijn heel kindvriendelijk met connecting rooms, fauteuils aanpasbaar tot volwaardige bedden, kamers naast elkaar in het kleine Ad Hoc-hotel. Om te genieten van zon en zand is Las Arenas aan het strand een absolute aanrader. Ook even meegeven dat het openbaar vervoer in Valencia zich uitstekend leent om met kinderen te gebruiken.”

Liza Degryze (TUI Oudenaarde) is gecharmeerd door het bijzondere karakter van de stad. “Gezelligheid troef in het oude Valencia: kleine, smalle straatjes,waar het zalig flaneren is. De stad straalt heel veel rust uit. Er is helemaal geen sprake van massatoerisme. Hotel Barcelo is mijn nummer één qua accommodatie in de stad. Het ligt uitstekend met zicht op de moderne gebouwen en de prijzen van de kamers zijn heel gunstig.”

Stad en natuur

Valencia heeft me in vele opzichten verrast”, zegt Zoë Vanden Fonteyne (TUI Halle). “Je verblijft in de stad, maar tegelijk sta je binnen een kwartier midden in de natuur van het Albuferapark. Ook het leven in de stad spreekt me erg aan. Het valt op hoe de Valentianen hun tradities en cultuur nog heel sterk in ere houden. Ze zijn ook nog heel gelovig. De kerken zitten vol. Leuk om weten is dat de origine van de paella hier ligt.”

Lidia Della Vecchia (Voyages Pascal Noël, La Louvière) is getroffen door de stad: “Valencia heeft me in heel positieve zin verbaasd. De stad is heel rijk aan cultuur en ze heeft haar authentieke karakter uitstekend bewaard. De gebouwen van Calatrava vormen met hun unieke vormgeving een streling voor het oog. Ook de keuken is niet te versmaden. Ik heb hier veel lekkerder gegeten dan in Barcelona. De reacties op mijn Facebookpagina spreken alvast boekdelen. Mijn geposte foto’s hebben al een golf van reacties losgeweekt. Klanten vragen me nu al een trip te boeken.”

“Valencia heeft haar authentieke karakter uitstekend bewaard”, vindt Charlene Taveirne (TUI Brugge). “Veel beter dan Barcelona, waar je verdrinkt in de massa toeristen. Hier vormen locals en toeristen een ideale mix. Barcelo is mijn nummer één in de hotels. Het ligt heel centraal, biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding en last but not least is er de rooftopbar met een prachtig zicht op de moderne creaties van Calatrava. Voor wie naar typische charme op zoek is, vormt het kleine Ad Hoc-hotel een perfect alternatief.”

Alternatief voor Barcelona

Wendy Cleynhens (TUI Het Vakantiehuis Scherpenheuvel) en Wendy Van Coppenolle (TUI Aalst) delen niet alleen een voornaam, ook hun kijk op de stad Valencia. “De stad biedt een aantal opvallende mixen: rijke geschiedenis én moderne architectuur, strand én cultuur, het bruisende leven in de stad en de rust van de natuur in het park Albufera op amper een kwartier rijden. Het hotel Barcelo biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar Valencia Palace is qua ligging nog interessanter dan de Barcelo en het serveert een uitstekende keuken.”

Voor Lien Galle (Letsbook.be, Dendermonde) vormt Valencia het perfecte alternatief voor Barcelona: “De stad leent zich zowel voor een bezoek met zijn tweetjes als voor een trip met de kids. Met de vele speeltuintjes, het groen, het indrukwekkende aquarium… zijn de kinderen uren zoet. Alle hotels zijn kindvriendelijk, maar Las Arenas staat toch met stip bovenaan. Het is het best verkochte hotel voor klanten die de lat iets hoger leggen qua gewenste faciliteiten. De combinatie met de nabijheid van het strand maakt het uniek. De authenticiteit en de rijke cultuur maken het plaatje van Valencia compleet.”

Door Luc Weyens, senior repoter Travel Magazine

Comments