Analyse

Vakantiesalon Brussel 2020: duurzaam reizen

De ecologische voetafdruk leeft in de reiswereld. Vier op de tien reislustige Belgen houdt dat in het achterhoofd en vooral de millennials (18- 34 jarigen) zijn bezorgd want de helft denkt eraan bij het plannen van een vakantie. Ecotoerisme en duurzaam reizen is daarom een van de belangrijkste thema’s van het Vakantiesalon 2020.

Door Luc De Smet, senior reporter Travel Magazine

Ecologie

De reissector is zich wel degelijk bewust van het belang van ecologie want de toekomst hangt af van een betrouwbaar klimaat en aangename bestemmingen. Er zal op het vakantiesalon in Brussel bijzondere aandacht zijn voor ecologische oplossingen en initiatieven om de voetafdruk te verkleinen. Zo is er plaats geruimd voor de Eneco clean beach cup die pleit voor minder plastic en troep en op zondag 22 maart een grote ‘strandschoonmaak’ houdt aan de kust. Het ecolabel Green Key levert ook één van de main speakers in het Destination Theater. Ecologie is een zorg vooral bij het jonge volk, maar mag anderzijds geen geld kosten. Bij een onderzoek van luchtvaartorganisatie IATA bleek dat maar 1 op de 100 vliegtuigpassagiers bereid was om extra te betalen om de CO2-uitstoot te compenseren. “Teveel vragen over het nut van die compensaties maar beter dat dan niets en de sector blijft eraan werken. Er blijft evenwel een groot verschil in wat we denken en wat we doen”, zegt Koen van den Bosch van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus. “Als twee hotels voor dezelfde prijs een duurzaam of een gewoon verblijf aanbieden, zullen de mensen kiezen voor de duurzame variant. Maar als duurzaam staat voor duurder, dan kiest de klant voor het goedkoopste”.

Cuba gastland

Ecologie en reizen kunnen hand in hand gaan en dat wil Cuba graag bewijzen. Het Caraïbische eiland is het gastland van de 62ste editie van het vakantiesalon van Brussel. “Cuba is veel meer dan prachtige gebouwen, oude auto’s en stranden”, zegt ambassadrice Norma Goicochea Estenoz. Ze adviseert om het binnenland te verkennen en het andere, het authentieke Cuba te ontdekken. “Cuba is een eiland, dat wel maar met een open geest en een unieke levenslust. Cubanen ontvangen graag mensen en na twee minuten maak je overal vrienden”, zegt de ambassadrice. Cuba is ook een bestemming die het bij jonge mensen heel goed doet. Zo’n zeventig procent wil er heen want het is nieuw en daar kan je clichés ontvluchten. 17,449 Belgen vonden vorig jaar de weg naar Cuba en dat wil de toeristische dienst met minstens 5 procent verhogen. “Vooral het eco- en agrotoerisme biedt nog ongekende mogelijkheden”, zegt Diana Rosa Gonzalez Montesino van de Cubaanse toeristische dienst.

Beleven

Reizigers willen almaar meer beleven. Vooral jonge mensen willen weg van de platgetreden paden en informeren zich via bloggers en influencers. Voor jongeren is reizen delen met anderen. Driekwart van de millennials deelt zijn foto’s op sociale media en zo’n zeventig procent van het jonge volk (18-34 jaar) zegt dat die foto’s en info bepalend zijn bij de keuze van de bestemming. Bloggers en influencers zullen dus in Hall 3 hun ervaringen en hun foto’s komen toelichten. Ook beleven is een motto van de vakantiebeurs en dat kan zeker bij proeven van de culinaire en culturele bijzonderheden van de bestemmingen. Eten, muziek en dans in Hall 4 en 5.

Vakantiesalon van Brussel 2020 met Cuba als gastland van 6 tot 9 februari in Brussels Expo.

Comments