Cruise

Vaccinaties en kinderen: verwarring troef bij de rederijen

Op enkele weken voor de grote heropstart van de zomercruises, heerst er alom verwarring over welke rederij vaccinaties verplicht. Nog meer onduidelijkheid heerst er over richtlijnen voor jongere passagiers. Kunnen zij deze zomer met alle maatschappijen ongevaccineerd meevaren in Europa? Een vervelende onzekerheid voor gezinnen met kinderen. Hoe kunnen reisagenten hun klanten helpen als zelfs de cruisemaatschappijen er blijkbaar nog niet uit zijn hoe hun heropstart er zal uitzien?

Bij Europese rederijen zoals Costa en MSC Cruises is de regel duidelijk. Gasten hoeven niet gevaccineerd te zijn. Een negatieve PCR-test en een bijkomende test in de vertrekhaven volstaan. Ook wie alle prikjes heeft ontvangen, moet nog testresultaten kunnen voorleggen. Bij MSC Cruises is de Covid-test in de terminal niet vereist voor passagiers jonger dan 2 jaar en voor volledig gevaccineerde gasten. Die laatste moeten wel een bewijs van inenting kunnen tonen.

Grote (Amerikaanse) rederijen zoals Holland America Line, Norwegian Cruise Line, Celebrity Cruises, Crystal, Regent, Seabourn en Silversea eisen dat alle passagiers volledig zijn gevaccineerd met minstens twee weken tussen de laatste prik en de inscheping. Voor minderjarigen is de regel minder duidelijk. Sommige rederijen hebben de vaccinatieverplichting uitgebreid naar gasten vanaf 16 jaar. Vanaf 1 augustus moeten onder meer bij Celebrity Cruises alle passagiers vanaf 12 jaar ingeënt zijn. Dat staat onder meer in een persbericht dat de rederij deze week verspreidde. Achter de schermen is te horen dat de regel zou afgezwakt worden voor Europa. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen in onze contreien deze zomer immers onmogelijk volledig gevaccineerd zijn.

Bij andere rederijen is er nog meer verwarring. Carnival Cruise Line verklaarde wekenlang dat niet-gevaccineerden welkom zouden zijn bij de heropstart. Afgelopen weekend veranderde de maatschappij het geweer van schouder. In een bericht zegt Carnival nu dat volwassenen volledig moeten ingeënt zijn. De rederij voegt eraan toe dat op de afvaarten 95 procent van de gasten gevaccineerd zal zijn en mondmaskers aan boord niet verplicht worden. De schepen zullen echter maar een beperkt aantal niet-gevaccineerde kinderen toelaten. Op die manier blijft de 95 procent-regel overeind en kan Carnival aan boord versoepelingen doorvoeren.

Royal Caribbean International eist in Europa dat alle volwassenen zijn gevaccineerd. In de Verenigde Staten wordt de regel aangepast waarbij vaccinatie ‘ten zeerste wordt aangeraden’. CEO Richard Fain liet verstaan dat de schepen in de Caraïben met veel kinderen uitvaren en niet kunnen voldoen aan de 95 procent-regel zoals opgelegd door de CDC. De schepen moeten bijgevolg proefvaarten inleggen en het mondmasker zal verplicht blijven. Royal Caribbean voegt er wel aan toe dat gasten die niet zijn gevaccineerd bepaalde beperkingen en extra kosten riskeren. Wat deze inhouden, wordt niet gezegd. Dat kan bijvoorbeeld dat die gasten extra moeten betalen voor Covid-testen of in transithavens het schip niet mogen verlaten.

De regels en protocollen van de rederijen staan los van de regelgeving van de nationale autoriteiten en het Europees covidcertificaat dat op 1 juli in voege treedt. Bovendien kunnen bepaalde landen bepalen dat de versoepelingen die de rederijen aan boord hanteren, niet zijn toegelaten op hun grondgebied. Het kan bijvoorbeeld dat gasten hun mondmasker aan boord wel moeten aanhouden wanneer het schip ligt afgemeerd in een bepaalde haven. Ook de regels rond cocoon-excursies en het vrij aan land gaan, kunnen onderhevig zijn aan lokale verordeningen.

Comments