Newsflash

Update Pegase/Exclusive Destinations: “één plus één is drie”

Jeroen Decroos.

Deze voormiddag werd tijdens een persconferentie de deal aangekondigd omtrent de overname van Exclusive Destinations door de privé-investeerders achter Pegase, m.n. de familiale holding BV Capital Partners. Dat gebeurde in aanwezigheid van de voornaamste partners van beide touroperators, media en de Pegase Ambassadors reisagenten. Jeroen Decroos (afgevaardigd bestuurder van Pegase), nam tijdens de persconferentie het woord en schetste het vrij turbulente verloop van de afgelopen maanden. Pegase bestaat als merk al meer dan dertig, onder de vleugels van Thomas Cook België. Nog voor het faillissement van de reisorganisator werd de weg naar een ‘verzelfstandiging’ ingezet met de intrede in het kapitaal van BV Capital Partners, medio oktober 2018. Pegase was sinds 2015 sowieso al een aparte business unit binnen Thomas Cook België met een apart toegewijd team. Eind 2018 gingen alle activiteiten van Pegase over naar een nieuwe vennootschap, Pegase Travel NV. De ontwikkelingen van de laatste maanden noopten Pegase er toe om vervroegd hun nieuw reservatiesysteem te lanceren. Dit reservatiesysteem wordt gelanceerd via BTN4U waardoor opzoekingen en reservaties vlotter verlopen dan voorheen.

Hans Vanoorbeek.

Vandaag neemt de Holding BV Capital Partners dus Exclusive Destinations over, goed voor een portfolio van meer dan 1000 hotels (nvdr. Pegase heeft zo’n 350 hotels in het aanbod). Beide reisorganisaties gaan voortaan als broer en zus door het leven, weliswaar met dezelfde moedermaatschappij. Logischerwijs creëert dit een aantal toekomstige synergiën, zoals een migratie van beide reisorganisatoren naar hetzelfde IT-platform. Gezamenlijk geeft het hen ook meer slagkracht naar hoteliers toe om betere contracten te onderhandelen.  Tegelijk lanceert Pegase vanaf 2020 een nieuw merk: Parti by Pegase. Het merk is exclusief ontworpen om aangeboden te worden via de reisagent en biedt de betere producten aan uit het viersterrensegment. Parti by Pegase zal vanaf het eerste kwartaal van 2020 boekbaar zijn via BTN4U.

Hans Vanoorbeek, investeerder van BV Capital Partners, gaf duiding bij de overname van Exclusive Destinations. “Wat ons aantrekt is de permanente groei in het luxesegment van vakantiereizen. De reissector is robuust en groeit sneller dan het bruto nationaal product. Bovendien vinden mensen reizen belangrijker dan ooit.” Vanoorbeek verwees ook naar het recente faillissement van Thomas Cook. “Het heeft ons in staat gesteld om nieuwe mensen aan te werven. Ja, we hebben aan ‘cherry picking’ gedaan, en de beste mensen van het teloor gegane Thomas Cook gerekruteerd.” Vanoorbeek benadrukte verder dat beide merken blijven bestaan. “Pegase en Exclusive Destinations samen is een sterke combinatie, één plus één is drie!”

Marc Van Zeveren.

Marc Van Zeveren, oprichter van Exclusive Destinations blijft nog enkele jaren actief, al zal hij het net iets rustiger aan gaan doen. Van Zeveren vestigde tijdens de presentaties meerdere keer de aandacht op de medewerkers van Exclusive Destinations, voor wie hij bijzonder erkentelijk en dankbaar is voor het werk van de afgelopen 25 jaar. Van Zeveren benadrukte ook het marktleiderschap van Exclusive Destinations in het luxesegment. “50% van onze bestemmingen liggen in Europa, 50% wereldwijd. Onze topbestemmingen zijn Spanje, de Emiraten, de VS en Canada.” Dat Exclusive Destinations al een tijdje in de etalage stond, was geen publiek geheim. “Ik kreeg de jongste tijd wel wat huwelijksaanzoeken,” zegt Marc Van Zeveren met een glimlach. “Maar nooit waren de onderhandelingen zo concreet als met BV Capital Partners. We krijgen ook de vrijheid om onze eigenheid te behouden en verder te ondernemen.” De verhoudingen tussen beide partijen zijn op z’n minst in evenwicht. “Pegase heeft een groot volume in het Middellandse Zeegebied, Exclusive Destinations heeft dat wereldwijd,” aldus Van Zeveren.

De deal biedt ook heel wat kansen voor Pegase. Zo kan het voortaan beroep doen op de IATA-licentie van Exclusive Destinations en de diverse deals die het heeft met tal van luchtvaartmaatschappijen. Beide reisorganisatoren gaan voortaan verder onder hetzelfde dak. Ook letterlijk, want samen gaan ze op zoek naar een gezamenlijke locatie in het Gentse. Alle personeelsleden, zowat 40 voor beide entiteiten, blijven op post. Voor de goede orde: ook het reiskantoor van Marc Van Zeveren, Excellence Travel in Sint-Martens-Latem, is inbegrepen in de overeenkomst. Kernwoorden van deze deal: schaalvergroting en consolidatie.

Comments