Studiereis

Uitwaaien op het groene eiland: Ierland ontdekken en beleven met Gallia

TM 403 – 13/10/02/2017 – STUDIEREIS

Vakanties in Ierland zijn over het algemeen rustgevend en geschikt voor onthaasting en genieten van natuurschoon. Maar het groene eiland heeft ook nog andere troeven zoals een eeuwenoude cultuur, vriendelijke mensen, leuke stadjes en lekker eten. Uitwaaien op dit eiland is dan ook veelzijdige ervaring. En dat was exact wat nichetouroperator Gallia begin september aan 17 meegereisde reisagenten wilde tonen.

​Tand van kalk

De weg van Dublin Airport naar Cashel voert ons door het rurale Ierland met weiden, koeien en schapen. Tot plots te midden van groene heuvels en zachte glooiingen een tand van kalk door het grasland omhoog steekt. Dat is de Rock of Cashel, een 60 meter hoge fotogenieke rots met ruïnes van paleizen en kerken. Het massieve en ongenaakbare Cashel is van de 4de tot de 12e eeuw residentie geweest van de koningen van Munster, om daarna in handen te komen van de kerk. Het woelige verleden wordt tastbaar als je tussen de eeuwenoude gebouwen ronddwaalt.

Zuid-Iersel parel

Cork was lange tijd een goed bewaard geheim, maar tegenwoordig heeft deze Zuid-Ierse parel zich ontpopt tot een hippe en trendy place to be. De knusse stad is vrij compact, zodat je veel te voet kan doen. Het oude centrum werd gebouwd op diverse eilandjes en is omgeven door water en grachten. Ooit was Cork volledig ommuurd. Restanten van de Middeleeuwse stadsmuur vind je in  het Bishop Lucey Park, recht tegenover de English Market. Deze overdekte markt dateert uit de 19e eeuw en is tegenwoordig een walhalla voor foodies.

Wilde Westen

Cork is natuurlijk ook de springplank naar het Wilde Westen van Ierland, waar het landschap ruwer wordt en de sappige groene weiden plaatsmaken voor een woest terrein van mos, rotsgrond en taai, door de wind gegeseld gras. We rijden in de buurt van Macroom door Gaeltacht, een van de laatste nog Ierssprekende streken van het land. In Bonane brengen we een bezoek aan Molly Gallivans Irish Experience.  Het oude huisje en boerderij is omgevormd tot een aandoenlijk museumpje, waar men zich kan onderdompelen in de geschiedenis van het harde leven in  ruraal Ierland uit de tijd van voor de elektriciteit. In het sompige weideland achter het huisje werd vroeger turf gewonnen. Oude, rechtopstaande rotsblokken trotseren de eeuwigheid. In lang vervlogen tijden werden ze door de voorouders van de Kelten gebruikt om de sterren mee te observeren.

Einde van de wereld

In Glengarriff komen we op de Wild Atlantic Way, de toeristische route die zich 2.500 kilometer lang vastklampt aan de Ierse Westkust. Met het Beara schiereiland, verkent de groep slechts een fractie van de Wild Way. Deze landtong is minder bekend dan het noordelijker gelegen Kerry-schiereiland en dus onontgonnen gebied op vlak van toerisme,. Toch zijn de uitzichten hier minstens even adembenemend. Beara Peninsula hobbelt gerafeld en ruig de Atlantische oceaan in. We rijden naar  Lambs Head, de meest westelijke kaap van het schiereiland. Het asfaltbaantje loopt door kleurrijke vissersdorpjes en langs kliffen met kort gegraasd gras. Vrolijk met verf gemerkte schapen kijken ons verbaasd aan. Als dit het einde van de wereld moet voorstellen, zoals lang werd gedacht voor de ontdekking van Amerika, is dit alvast een bijzonder mooi eind.

  

Healy Pass

Om de andere kant van het schiereiland te bereiken, beslissen we om niet de ganse kustlijn af te rijden, maar kilometers te sparen door landinwaarts te gaan. We meanderen via haarspeldbochten de Healy Pass op,  die over de Caha Mountains beide oevers van Beara met elkaar verbindt. Aan het kruis op de top staat een strakke wind. Hier genieten we van het ruwe panorama over de Caha Mountains en de zee.

Waaierpalmen

Het Zuidwesten van Ierland staat onder de invloed van de warme golfstroom en is hierdoor gezegend met een relatief mild klimaat. Rond enkele beschutte baaien vriest het nooit, waardoor subtropische planten als bamboe en waaierpalmen vorstvrije winters kunnen doorstaan. In Derreen begon omstreeks 1870 de Marquess of Lawsdowne met de aanleg van een magnifieke landschapstuin. Hiervoor liet hij planten en bomen uit India, Australië en Canada komen. Vele van die bomen en planten die toen gepland werden, zijn er nog steeds. Vandaag beheren nazaten van de markies het 60 hectare tellende landgoed Derreen Gardens, waar je wandelingen kunt maken over bijna 12 kilometer lange paden.

Onthaasten

Terug in het binnenland wordt in Castleisland een bezoek gebracht aan Crag Cave, een miljoen jaar oude grot die pas in 1983 werd ontdekt. Volgende afstap is aan het jachthaventje van Killaloe, dat één van de vertrekpunten is voor een vaarvakantie op de brede Shannonrivier. Trossen los en u kan vertrekken. De Shannon brengt de reiziger op plaatsen in Ierland waar je anders nooit kan komen. Bovendien is een vaarvakantie uiterst rustgevend en uitermate geschikt voor onthaasting.

Living Legend

Alvorens het vliegtuig op te gaan, houden we nog halt in de Nationale Paardenstoeterij in Tully. Voor een kijkje achter de schermen is Irish National Stud ideaal. Je komt zelfs oog in oog te staan met toppaarden als Beef Or Salmon, Hardy Eustace, Hurricane Fly en Kicking King, die behoren tot wat het ‘Living Legend’ team wordt genoemd.

Veelzijdig land

Volgens Philippe Bellemans, General Manager van Gallia, was de famtrip bedoeld om de reisprofessionals te laten proeven van de veelzijdigheid van Ierland. : “ Je kan maar een bestemming verkopen, als je het zelf beleefd hebt. Daarom wilden we met deze trip een zo volledig mogelijk beeld geven van het eiland. Op het programma stond een mix van wat wij als Gallia aan onze klanten kunnen bieden. Onze reizen bieden wij aan onze klanten aan onder de noemer ‘Ontdek’. En dat is wat wij als nichetouroperator beogen. Dat onze reizigers een bestemming ontdekken en vooral beleven”.

   

Comments