Analyse, Studiereis

TUI Tours zet Peru op de kaart

Door Steven Decraene

Een rondreis waarbij alle blikvangers van het land aan bod komen en waar de touroperator de nadruk legt op unieke ervaringen. Het klinkt eenvoudig, maar bij Peru betekent dat meteen grote uitdagingen. Het land telt meer dan zomaar enkele hoogtepunten, dus TUI schotelde acht reisagenten een stevige studiereis voor met bezoeken aan de hoofdstad Lima, het hooggebergte rond Cuzco, de Inca-ruïnes van Machu Picchu en de Uros-indianen aan het Titicacameer.

Magisch Machu Picchu

Legendarisch en één van de toeristische wereldwonderen. Wanneer we het over Machu Picchu hebben, schieten woorden tekort. Deze Inca-stad, die nooit door de Spaanse conquistadores ontdekt werd en zo tot 1911 verborgen bleef voor de buitenwereld, blijft één van de culturele hoogtepunten van Peru. Elke reisagent was danig onder de indruk van deze archeologische site. Iedereen kende de foto’s, maar de beleving ter plaatse overtrof de stoutste verwachtingen.

Condor Travel, de incoming agent voor TUI Tours in Peru, organiseert het bezoek aan Machu Picchu tot in de puntjes. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk naargelang de fysieke mogelijkheden en wensen van de klanten. Wie avontuurlijk is, kan kiezen voor een meerdaagse trektocht naar de Inca-stad. Minstens even leuk maar minder vermoeiend, is de trip per trein. Van het stadje Ollantaytambo, dat op zijn beurt een indrukwekkende archeologische site herbergt, spoor je naar Aguas Calientes, aan de voet van Machu Picchu. Vandaar kan je per bus de bergpassen oprijden om uiteindelijk de verborgen stad tussen drie indrukwekkende bergen te ontdekken.

Cuzco en de Heilige Vallei

Wie niet genoeg kan krijgen van alle Inca-overblijfselen zit goed in Cuzco. Vanuit deze plaats, die de Inca’s trouwens tot het centrum van hun rijk uitriepen, kan je talrijke excursies plannen naar archeologische sites in de buurt. De stad zelf is ook vandaag nog bruisend en geeft zo de mogelijkheid om op adem te komen van al die culturele ervaringen. Op adem komen, mag je trouwens letterlijk nemen, want door de grote hoogte, zo’n 3300 meter boven zeeniveau, wordt de conditie van menig reisagent op de proef gesteld. Maar de angst voor de zogenaamde hoogteziekte waarbij hoofdpijnen en misselijkheid optreden, blijkt grotendeels onterecht. Door een goede planning van de excursies, aangepaste begeleiding en een voorzichtige aanpak van de reisagenten zelf, waren er geen uitgesproken problemen met de hoogte.

De Heilige Vallei, door de Inca’s zo genoemd vanwege de extreme vruchtbaarheid van de grond, vormt een ideaal traject om nog enkele nederzettingen zoals Chinchero te bezichtigen. Verplicht onderdeel in deze vallei, is een bezoek aan een zogenaamd gemeenschapscentrum waar de lokale bevolking toont hoe ze van de wol van alpaca’s kleurrijke textiel maakt. De producten van hun ingenieuze technieken, kan je daarna uiteraard aankopen in een nabijgelegen winkel.

© TUI Tours

Reizen: dat is vliegen, treinen en rijden

De studiereis waarbij een dertiendaags programma voorgesteld wordt in zeven volle dagen, is een huzarenstukje voor de touroperator en de lokale reisorganisatie. Zowel TUI als Condor Travel slaagden erin een evenwichtig programma samen te stellen waarbij elk uur efficiënt ingevuld werd.

De reis vanuit Brussel via Madrid naar Lima bedraagt in totaal zo’n twintig uur als je alle wachttijden optelt. Luchtvaartmaatschappij Air Europa dat deze studiereis mee ondersteunde, zet voor de vlucht Madrid-Lima een Boeing 787-800 Dreamliner in. Peter Doise van Air Europa: “Wij vliegen dagelijks vanuit Madrid naar Lima met onze Dreamliner en door een goede afstemming op onze Brussel-Madrid vluchten, hoef je normaal nooit meer dan drie uur te wachten voor je trans-Atlantische aansluiting. De vluchten van en naar Lima kan je al boeken voor zo’n 899 euro, bagage inbegrepen.”

Vroeg opstaan was de boodschap en meer dan eens zorgde een ontbijtbox voor de redding om toch met een gevulde maag de binnenlandse vlucht te halen. De verbindingen tussen Lima, Cuzco en Juliaca verliepen zonder problemen, al was het aan incoming agent Condor Travel te danken dat de laatste binnenlandse vlucht niet in het water viel door een plaatselijke staking. Ook daar bewees de reisorganisatie haar meerwaarde door op de hoogte te blijven van lokale stakingsacties en vooruitziend te zijn met de verkeersdrukte in Lima.

Alleen de busreis tussen Cuzco en Juno, zeg maar van de Inca-hoofdstad naar het Titicacameer, vonden enkele reisagenten lang en vermoeiend. Ook al waren er meerdere haltes zoals het archeologische complex Raqchi, toch was de rit van meerdere uren een uitdaging. Gelukkig beschikte de organisatie over een ruime, comfortabele bus die de meeste oneffenheden op de reisweg zonder problemen trotseerde.

Toeristenval of niet?

Bij het bezoek aan het Titicacameer waren de meningen verdeeld. De boottocht op het hoogst bevaarbare meer ter wereld op de grens van Peru met Bolivië kent als hoogtepunt een bezoek aan de Uros-indianen. Deze mensen leven al eeuwenlang op zogenaamde drijvende eilanden van vervlochten riet en tonen hun tradities aan de toeristen.

De fascinatie voor hun levenswijze is groot, alleen stellen sommige reisagenten zich vragen bij de al te mercantiele geest van de indianen. Ze vragen geen geld voor foto’s, maar het is duidelijk dat je zonder een bijdrage voor hun dansjes, boottocht of geweven materialen met een slecht geweten terug naar het vasteland peddelt.

Reacties van reisagenten

Birgit Wanzeele (TUI shop Kraainem): “ Het was een onvergetelijke ervaring. Gewoon een super reis die goed georganiseerd was met degelijke hotels en met het bezoek aan Machu Picchu als hoogtepunt.”

Yana Dekkers (TUI shop Mortsel) was zeer te spreken over de kwaliteit van de gidsen. “De uitleg die we kregen was interessant en in perfect Engels. Iedereen die we ontmoet hebben, was vriendelijk en overal werd je snel verder geholpen.”

Elly Leirs (TUI shop Herentals) is positief verrast over de bestemming. “Iedereen, van gids tot chauffeurs, was altijd stipt op tijd, geen vraag was hen te veel. Ondanks alle waarschuwingen over eten, hoogteziekte of zogenaamd Zuid-Amerikaans uitstelgedrag, viel alles fantastisch mee. Een aanrader.”

Nadine Claes (TUI shop Halle) was al eens in Mexico geweest, maar Peru overtrof ook haar verwachtingen. “Ik had al veel gelezen over de Inca’s bijvoorbeeld, maar de ervaring ter plaatse is echt een meerwaarde om de bestemming goed te kunnen verkopen bij de klant. Ik merk trouwens dat onze klanten vragende partij zijn voor zo’n formule zoals TUI Tours. Cultureel, ontspannend en ruimte voor eigen invulling van excursies, dat is een voltreffer.”

Cindy Van Acker (TUI shop Zele): “Zuid-Amerika blijft duurder dan Azië, maar met deze formule kan je toch voor een instapprijs vanaf zo’n 2600 euro al een zeer boeiend programma aanbieden. De reis is toch eerder voor actieve koppels of voor jong gepensioneerden.”

Marieke Vandamme (TUI shop Brugge): “De combinatie cultuur-natuur is een groot pluspunt voor deze bestemming. De variatie is enorm, je kan zelfs een verlenging vragen met een strandvakantie in Peru. Alleen zou ik dit vooral aanraden aan mensen die toch gewend zijn om te reizen en in een goede conditie zijn.”

Wie, wat, waar?

  • De TUI Tours studiereis naar Peru vond plaats van 21 november tot 30 november 2018, georganiseerd door TUI i.s.m. Air Europa.
  • We sliepen in het Britania Hotel-Miraflores in Lima (2 nachten), Hacienda del Valle in Urubamba (1 nacht), Los Portales Cusco Hotel (2 nachten) en in Hacienda Plaza de Armas in Puno (2 nachten).
  • Drukste seizoen is vanaf mei tot eind november. Erna begint het regenseizoen tot eind april en lopen de bezoekersaantallen iets terug. Sowieso is Peru één van de topbestemmingen met heel het jaar door interesse voor bezoeken aan Machu Picchu en de Heilige Vallei. Almaar meer toeristen bezoeken ook Lima vanwege zijn culinaire hotspots. De Peruviaanse keuken behoort tot de meest gevarieerde ter wereld.
  • Deelnemers: Marieke Vandamme (TUI shop Brugge), Ina Van De Velde (TUI shop Aalst), Nadine Claes (TUI shop Halle), Cindy Van Acker (TUI shop Zele), Yana Dekkers (TUI shop Mortsel), Elly Leirs (TUI shop Herentals), Birgit Wanzeele (TUI shop Kraainem), Mathieu Schellings (TUI Woluwe Cora).
  • Begeleiding: Hafida El-Boubsi (TUI Specialists) en Peter Doise (Air Europa).
© TUI Tours

Comments