Studiereis

TUI Tours toont veelzijdigheid van Peru

Tussen Inca’s en alpaca’s

Een eeuwenoude geschiedenis met talrijke monumenten en archeologische sites, adembenemende natuurparken, een lekkere keuken en een bevolking die klaarstaat om dat alles te delen met de bezoeker. Peru heeft werkelijk alles om de Europese toerist over de Atlantische Oceaan te lokken. Een rondreis in dit land van de Inca’s en alpaca’s ontgoochelt nooit en ook touroperator TUI beseft dat zo’n formule niks anders dan een succes kan zijn.

Peru is een Zuid-Amerikaans land dat zijn charmes en troeven uitspeelt om de bezoeker te verleiden tot een meerdaags verblijf waar je amper genoeg van krijgt. De Inca-cultuur die tot de komst van de Spaanse conquistadores in het begin van de vijftiende eeuw floreerde, vormt op zich al een goede reden om dit gedeelte van de wereld te ontdekken. De ruïnes van Machu Picchu en nog zoveel andere plaatsen spreken tot de verbeelding en behoren tot de hoogtepunten van de rondreis. Maar er is nog zoveel meer. Reden genoeg voor een touroperator zoals TUI om Peru niet links te laten liggen.

Hafida El-Boubsi van TUI Specialists: “Met de formule van TUI Tours willen wij onze klanten een kwalitatieve rondreis aanbieden waar we de blikvangers van een land willen tonen. Een combinatie van natuur en cultuur, met een goede begeleiding die toch prijsvriendelijk is voor de klant. Het gaat om groepsreizen waar je als deelnemer toch nog de ruimte krijgt om vrije momenten zelf in te vullen, zoals bijvoorbeeld maaltijden of bepaalde excursies. In die formule past Peru perfect.”

Unieke ervaringen

TUI Tours mikt ook op unieke ervaringen tijdens de rondreis. Eén van die ervaringen in Peru is bijvoorbeeld een namiddag ‘SkyKitchen’, een snelcursus Peruviaans koken in Lima. De Peruviaanse keuken behoort tot één van de meest gevarieerde ter wereld en er is lekkers voor wie van vis, vlees of vegetarisch houdt. Tijdens een kooksessie van enkele uren onder leiding van een Peruviaanse chef, leer je gemakkelijk vier gerechtjes maken. Van ‘ceviche’, een pikant en verfrissend voorgerecht bestaande uit koude visblokjes gemarineerd in limoenzuur met aardappelen, tot ‘picarones’, een zoet nagerechtje dat wat op onze oliebollen lijkt maar minder vettig en voedzamer is.

Lima blijkt trouwens een uiterst fijne stad te zijn waar je ongedwongen kan flaneren in wijken zoals Miraflores en San Isidro. Ondanks de bijna elf miljoen inwoners kan je in deze wijken ongemoeid wandelen, shoppen of lekker eten in één van de vele restaurantjes die de stad rijk is. Een bezoek aan de privé-collectie van het Museo Larco in Lima valt aan te bevelen. Je kan er kennismaken met de talrijke culturen die Peru tijdens zijn meer dan 5.000-jarige geschiedenis telde. Naast de Inca’s ontdek je ook de symbolen en beeldhouwwerken van de Pucara’s en andere oude culturen. Er is zelfs een volledige afdeling ‘erotische kunst’ waar de vruchtbaarheidsbeeldjes weinig aan de verbeelding overlaten.

Cuzco en Machu Picchu

De Inca-cultuur blijft na bijna 500 jaar een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen. In Cuzco, een stad van zo’n 430.000 inwoners, voel je nog in elke steen de aanwezigheid van de Inca’s. De Inca’s maakten van Cuzco het centrum van hun wereldrijk en sommige van de meest indrukwekkende overblijfselen van hun cultuur bevinden zich dan ook in de buurt. De site van Sacsayhuaman, een fort voor de Inca-koning en zijn priesters, en het heiligdom Quenko dat in de vorm van een labyrint is opgebouwd, zijn maar enkele uitschieters.

In Cuzco zelf kan je op het Plaza de Armas mooi zien hoe de Spaanse kolonisatoren met hun kathedraal, kerken zoals La Compania en kloosters zoals Santa Domingo de herinneringen aan de Inca’s probeerden uit te wissen. Tevergeefs.

Natuurlijk vormt Machu Picchu het hoogtepunt van elke Peru-reis, daar bestaat geen discussie over. Deze Inca-stad, die nooit door de Spaanse veroveraars ontdekt werd en zo tot 1911 verborgen bleef voor de buitenwereld, blijft één van de culturele hoogtepunten van Peru. Iedereen kent de foto’s, maar de beleving ter plaatse overtreft de stoutste verwachtingen.

Condor Travel, de incoming agent van TUI Tours in Peru, organiseert het bezoek aan Machu Picchu tot in de puntjes. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk naargelang de fysieke mogelijkheden en wensen van de klanten. Wie avontuurlijk is, kan kiezen voor een meerdaagse trektocht naar de Inca-stad. Minstens even leuk maar minder vermoeiend, is de trip per trein. Van het stadje Ollantaytambo, dat op zijn beurt een indrukwekkende archeologische site herbergt, spoor je naar Aguas Calientes, aan de voet van Machu Picchu. Vandaar kan je per bus de bergpassen oprijden om uiteindelijk de verborgen stad tussen drie indrukwekkende bergen te ontdekken.

De prijs voor zo’n éénmalig bezoek loopt al snel op tot meer dan 200 euro, toegangsticket en alle vervoerskosten inbegrepen. Net omdat Machu Picchu zo’n publiekstrekker is, dreigt het monument slachtoffer te worden van zijn eigen succes. Het Peruviaanse ministerie van Cultuur legde daarom strikte toegangsquota op: niet meer dan 4.000 bezoekers per dag. Die maatregel zorgt niet voor chaos, maar is eerder een garantie voor een geslaagd bezoek.

Indianen op het Titicacameer

Op het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer, ontmoet je een vreemde indianenstam, de Uros. Zij leven al eeuwenlang op zogenaamde ‘drijvende eilanden’ gemaakt van gevlochten rietstengels. Hun kleurrijke klederdracht en grote gevlochten boten lokken elke dag honderden toeristen naar de tientallen bewoonde eilanden. De indianen tonen hoe ze hun eilanden met riet bouwen en hoe ze die eilanden dan verankeren in het meer. Ook pakken ze graag uit met hun jachtrituelen en weefkunsten. Wie een souvenir van hun levensstijl naar huis wil meenemen, krijgt voldoende kansen op één van de tientallen marktjes. Op het wat verder gelegen eiland Taquile krijg je een andere inwonersgroep te zien. Ook zij wonen hier al eeuwenlang en behielden hun tradities en typische klederdracht. Voor hen is het Titicacameer met zijn microklimaat een bron voor een rijke, gevarieerde maaltijd: van forel, aardappel tot de quinoa-plant.

Alpacawol

Het Andes-hooggebergte splijt Peru van noord tot zuid doormidden. De hooglanden behouden hun mystieke uitstraling en af en toe trapt een Westerse toerist daarom wel eens letterlijk op zijn adem. Met pieken tot meer dan 4.300 meter is het voor ongeoefende reizigers een uitdaging sommige nederzettingen in die regio te bezoeken, maar cocabladeren helpen meestal voldoende tegen de hoogteziekte. Begeleide en goed geplande reizen voorkomen dat toeristen plotseling overmand worden door hoofdpijn en misselijkheid, maar toch waarschuwden alle reisagenten dat ze deze Peru-trip vooral voor sportieve en de al meer ervaren reizigers zouden aanbevelen.

In deze hooglanden ontdek je naast lama’s, ook de alpaca’s en vicunia’s. Allemaal kameelachtigen die in kleine groepjes leven, maar waarvan de alpaca de mooiste wol oplevert. Lokale vrouwen tonen hoe ze de alpaca’s scheren en met die wol zeer zachte en warme mutsen, handschoenen en truien breien. Het ambachtelijk proces van wol verven tot alpaca-trui overtuigt veel toeschouwers om hun eigen warm alpaca-souvenir aan te schaffen. Een tip voor een cadeau waar je altijd mee kan thuiskomen.

Met Air Europa naar Peru

TUI Tours vliegt met Air Europa naar Peru. De dagelijkse vlucht van Madrid naar Lima gebeurt met een Boeing 787-800 Dreamliner. Peter Doise van Air Europa: “Wij vliegen dagelijks vanuit Madrid naar Lima met onze Dreamliner en door een goede afstemming op onze Brussel-Madrid vluchten, hoef je normaal nooit meer dan drie uur te wachten voor je trans-Atlantische aansluiting. Tickets voor de Madrid-Lima verbindingen heen-en-terug vind je al voor zo’n 899 euro, bagage inbegrepen.”

De TUI-reisagenten voor Machu Picchu.

Comments