Analyse, Studiereis

TUI studiereis Kaapverdië: ‘No stress’

17 reisagenten vanuit heel België konden vlak voor de eindejaarsfeesten nog een kleurtje opdoen dankzij de TUI studiereis van 12 t.e.m. 18 december. Ze werden op sleeptouw genomen door Mike Decloedt (distribution back office TUI) en Simon De Milde (business development manager Belgium & Luxembourg RIU). De reisagenten bezochten de twee belangrijkste eilanden van de archipel, Boa Vista en Sal, en verbleven in het Riu Palace Boavista en Riu Palace Cabo Verde. Mike Decloedt: “Ook voor mij was het de eerste kennismaking met Kaapverdië. Ik vond Boa Vista heel typerend en minder toeristisch dan het eiland Sal, dat dan weer prat kan gaan op een verrassende schoonheid. Het nieuwe Riu Palace Boavista is een echt juweeltje. Ideaal voor gasten die op zoek zijn naar rust, mooi weer en af en toe een leuke excursie willen maken. Sal is een beetje meer toeristisch, maar met een Afrikaans tintje. De RIU en Melia hotels zijn niet ver van Santa Maria, een klein stadje met winkels en verschillende bars.”

De reisagenten brachten de eerste twee dagen van hun verblijf door in Boa Vista. Het eiland heeft een bijna ovale vorm en strekt zich uit over slechts dertig vierkante kilometer en biedt een kalm woestijnlandschap dat het motto van het land illustreert: ‘No Stress’. De reisagenten begrepen al snel waarom deze bestemming het paradijs voor kitesurfers is: de wind. Ze konden het zelf aan den lijve ondervinden, de windvlagen zijn er van een enorme kracht! Op veel stranden waren rode vlaggen te zien, waardoor zwemmen in het turbulente turkoois water van de Atlantische Oceaan verboden was. Maar de wind heeft niet alleen nadelen, het voorkomt ook hitte!

De Viana woestijn, het strand van Santa Monica,… het landschap wordt nog steeds gevrijwaard van het massatoerisme… althans voor het moment. Een groot resort is momenteel in aanbouw vlak aan het strand van Santa Monica, door velen bestempeld als één van de mooiste stranden ter wereld. Nicolas Counachamps (Amplitours): “Kaapverdië is alles behalve groen, maar biedt veel voordelen: het hele jaar door temperaturen van ten minste 25 graden, ongerepte landschappen en een zeer gastvrije bevolking. Het is een bestemming met tal van ontspanningsmogelijkheden op amper zes uur vliegen.” Dick Van Acker (TUI Gent): “Kaapverdië staat voor zon, zee, strand en een exotische sfeer. Het is de ideale bestemming voor een vakantie zonder stress.”

Vervolgens ging de groep richting Sal, het meest vulkanische eiland en tegelijk het oudste (33 miljoen jaar) van de eilandengroep. Het is ook de meest toeristische bestemming. Het ontleent zijn naam aan de zoutmijnen, een van de eerste activiteiten van het eiland. Je kan er nog steeds drijven in een van de zoutmeren. “Een super leuke ervaring,” aldus Lore De Schampelaire (TUI Leuven).

Espargos, Palmeira en Santa Maria hebben de reisagenten gecharmeerd tijdens een 4×4-tour. Tamsin Schoefs (TUI Hasselt): “Kaapverdië was voor mij een onbekende bestemming. Dankzij de hotelbezoeken en de excursies heb ik een beter zicht gekregen op de mogelijkheden van Boa Vista en Sal. De catamarantrip was de perfecte afsluiter van deze studiereis.” Murielle Leleux (Avitour ML Voyages): “De belangrijkste troeven van het eiland zijn de zon, de stranden en de rust. Opstekers zijn o.a. de prachtige landschappen van Boa Vista en de warme sfeer van Santa Maria op Sal. Ook op menselijk vlak was deze informatieve studiereis een ontdekking.” Dany Gobert (Avitour Gullivair): “Op amper zes uur vliegen ontdek je met Boa Vista en Sal twee pareltjes. Het massatoerisme is er nog ver weg, het was dan ook zeer interessant om deze bestemming nu te ontdekken. Kaapverdië zal de komende jaren zeker aan populariteit winnen.”

De reisagenten bezochten in totaal tien hotels op beide eilanden. De groep was unaniem enthousiast over twee specifieke hotels: het Riu Palace Boavista (Boa Vista) en het Melia Llana/TUI Sensimar op het eiland Sal. Kristof De Smet (Selectair Reizen De Lathauwer Aalst): “Het hotelaanbod is gediversifieerd en aangepast aan elke doelgroep. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het Riu Palace op het eiland Boa Vista. De bestemming staat sowieso garant voor een hotelaanbod met charme en authenticiteit.” France Dessouroux (Ligne bleue S.C.R.L.): “Ik verkies het hotel Melia Llana (Sal). De bestemming zal blijven evolueren en in de toekomst nog veel toeristen/klanten weten aan te trekken. De hotelkwaliteit is er van een uitstekend niveau en er heerst het hele jaar door een aangenaam klimaat.”

TUI neemt elke winter meer dan 9.000 passagiers/klanten mee naar Kaapverdië, net zoveel als tijdens de zomerperiode. Met de recente aankondiging van de Kaapverdische minister van parlementaire zaken – EU-burgers hebben geen visum meer nodig om 30 dagen op de Kaapverdische Eilanden te verblijven – hoopt TUI dat dit cijfer de komende jaren zal stijgen.

Comments