Studiereis

TUI-studiereis Curaçao: exotisch, kleurrijk en gevarieerd!

Jawel, alle clichés (hemelsblauw water, witte stranden, eeuwige zon, palmbomen) vind je op Curaçao. Maar dit tropische eiland in de Caribische zee is veel meer dan dat. Het is een verfpallet vol kleur en variëteit, die je moet gezien en vooral beleefd hebben. Door de pas opgestarte rechtstreekse vluchten vanuit Brussels Airport met TUI fly ben je bovendien sneller dan ooit op dit droomeiland.

Het principe van een eiland is eenvoudig: er is een overzichtelijke lap grond met daarrond een eeuwigheid aan water. Voeg daar nog eens aan toe dat die zee altijd aangenaam warm is en vol zit met kleurrijke en exotische vissen en je weet dat dit eiland een paradijs is voor snorkelaars en duikers. In Curaçao kan je overal meevaren met boten, die af en toe halt houden in baaitjes, waar je dan kan dobberen of snorkelen.

Gevleugelde elegantie

Op drie kwartier varen van het eiland zelf, ligt Klein Curaçao. Nauwelijks een zakdoek groot, met enkel één vuurtoren in het midden. De enige bewoners zijn hagedissen en heremietkreeften die in de hitte snel over en weer schieten. Het eilandje is omgeven met zones die bezaaid zijn met zeewier en daardoor zeeschildpadden aantrekken. Geduldige snorkelaars zien ze vroeg of laat onder zich zweven, met hun gevleugelde elegantie waarbij ze schijnbaar zorgeloos dobberen onder de zeespiegel.

Waterplezier vind je natuurlijk ook langs de toeristische zuidkant van Curaçao, waar de stranden liggen waar zonnekloppers hun gading vinden. Het gaat hier overigens niet om aaneengesloten stranden, maar om baaitjes en inhammen. Sommige stranden zoals Jan Thiel en Mood Beach zijn druk en soms enkel toegankelijk voor gasten van hotels en strandbars. Toch zijn er ook nog verlaten strandjes. Het tussen de rotsen ingeklemde strand Grote Klip is dan weer populair bij de lokale bevolking.

Vulkanisch maanlandschap

Het loont ook de moeite om het binnenland van Curaçao te verkennen, bij voorkeur met een quad of jeep. De noordkant van het eiland lijkt wel een andere wereld. Hier geen stranden meer, maar een vulkanisch maanlandschap waar de Caraïbische zee woest tegenaan beukt. De donkergrijze kalksteenrotsen zitten vol ribbels en kuilen door de inwerking van lucht en zeewater. Op sommige plaatsen zijn door eeuwenlange inwerking van de zee grotten onder de kalksteenrotsen ontstaan. De spectaculairste is de Bokla Tabla in het Shete Boke National Park. Nog voor je volledig afgedaald bent in de grot, hoor je al het bulderende geluid van het in- en uitstromend zeewater.

Meer landinwaarts tref je een vrij dor landschap aan, met stoffig struikgewas en verschillende soorten cactussen. Maar in het noordwesten wordt de natuur iets groener. In het beschermde natuurgebied Christoffelpark (genoemd naar de enige ‘berg’ Christoffelberg van 375 meter) vind je ook orchideeën en varens. In dit park zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld. Je kan het park ook per jeep met een gids bezoeken.

Fleurig gekleurde huizen

In tegenstelling met veel andere bestemmingen in de Caraïben, heeft Curaçao ook op cultureel vlak veel te bieden. Een grote troef is Willemstad, dat sinds 1997 deel uitmaakt van het UNESCO werelderfgoed. Terecht, want de hoofdstad van Curaçao (en enige stad van betekenis) is met zijn fleurig gekleurde oude koloniale huizen een lust voor het oog. Het verhaal wil dat die oude huizen hun kleurtje kregen door een oogontsteking van een lang vergeten Nederlandse gouverneur enkele eeuwen geleden. Die dacht dat dit te maken had met de felle tropenzon op de witte gevels, waardoor hij prompt het bevel aan de bewoners gaf om hun gevels in een kleurtje te zetten. De stad bestaat uit 2 delen: Punda en Otrobanda, die gescheiden zijn door de Sint-Annabaai. Je kan van de ene naar de andere kant via een mooie pontjesbrug (Koningin Emmabrug). Enkele malen per dag draait de brug open, wanneer een schip de weg zoekt naar het Schottegat, de natuurlijke haven verderop landinwaarts. Je kan dan naar de overkant met de gratis veerpontjes die af en aan varen.

Wie nog meer geschiedenis of cultuur wil, kan ook een bezoekje brengen aan de vele landhuizen die getuigen van het koloniale verleden. In het landhuis Chobolobo maakt men al sinds 1896 de befaamde Blue Curaçao op basis van zongedroogde sinaasappelschil en een geheime mix van kruiden.

Eiland om te ontdekken

Kyara Wanga is geboren en getogen op het eiland en was de perfecte begeleidster van een groep Belgische reisagenten tijdens de studiereis (18-26 juni) naar aanleiding van de eerste rechtstreekse vlucht met TUI fly naar het eiland. De PR Coördinator Europa (CTB) merkt op dat Curaçao bij het grote publiek vooral bekend is als droombestemming voor zonnekloppers. Maar het exotische eiland heeft veel meer te bieden dan een vakantie in lagere versnelling. Kyara Wanga: “Naast heerlijk relaxen op één van de vele stranden, biedt Curaçao volop mogelijkheden om actief bezig te zijn of van cultuur te genieten. Bovendien kan je op ons eiland heerlijk eten en is ook het nachtleven niet te versmaden. Kortom: Curaçao is een eiland om te ontdekken. Daarom hebben we een veelzijdig programma uitgedokterd om aan de reisagenten de diverse aspecten van Curaçao te laten zien”.

Comments