Analyse

TUI Specialists ontdekken de magie van China

Op uitnodiging van TUI China en de plaatselijke regering van de Chinese provincie Sichuan en de stad Dujiangyan waren van 4 tot 14 juni ll. zo’n 100 reisprofessionelen uit de hele wereld te gast voor een meer dan degelijke China rondreis die eindigde met een internationale toerismeconferentie en een galadiner met kunstzinnige animatiemomenten. Voor België waren er zes reisagenten van evenveel TUI-kantoren aan het feest. De selectie gebeurde op basis van de totale TUI Specialists-verkoop. De begeleiding was in handen van een driekoppig team van TUI Specialists Zaventem.

Vier op een rij

De tiendaagse China ontdekkingsreis startte in Shanghai om vervolgens Beijing, Xian en Chengdu/Dujiangyan aan te doen. Telkens opnieuw werd geschiedenis en cultuur gekoppeld aan zinnige activiteiten tot zelfs bijzonder leuke uitstappen en beklijvende belevenismomenten, waarbij de plaatselijke keuken meer dan eens voor verrassingen zorgde. De binnenlandse verplaatsingen gebeurden met de bullet train, een hogesnelheidstrein om u tegen te zeggen, die aan een snelheid tot 350km per uur met 2.000 mensen aan boord, het immense land doorklieft en van stiptheid een erezaak maakt. Qua snelheid wordt de bullet train echter nog overtroffen door de magneetzweeftrein Maglev (magnetic levitation) die de 29,9km afstand tussen de luchthaven en het centrum van Shanghai aflegt tegen snelheden tot 430km per uur. De reisagenten zorgden voor ander opmerkelijk cijfermateriaal door tijdens de tiendaagse per persoon een afstand van 93,78km te voet af te leggen tijdens de talrijke bezoeken en uitstappen.

Shanghai

Van een land met 1,4 miljard mensen mag je uiteraard reuzesteden verwachten. Kosmopolitisch Shanghai wordt met z’n 24 miljoen inwoners (2,5 miljoen meer dan Beijing) daarenboven in eigen land nog geklopt door Chongqing, waar een slordige 32 miljoen mensen wonen. Shanghai was in vroegere jaren dikwijls het toneel van fatsoen en bedrog, van verval en decadentie, maar ook van immense rijkdommen en schrikwekkende armoede. Een nostalgische wereldstad met een bewogen geschiedenis, een stad van uitersten en dat is zeker ook nog vandaag het geval. “Height & speed to show off”, liet de gids zich ontvallen. Wie de skyline vanop de Bund aanschouwt zal dat niet kunnen ontkennen. De jongste kwarteeuw zijn er enorm veel wolkenkrabbers bijgekomen, waar nu van de duurste kantoren ter wereld in huizen. Shanghai telt vandaag 202 skyscrapers met minimum 33 verdiepingen die minstens 100m hoog zijn. In totaal zijn er nu 115.100 hotelkamers en het Fairmont Peace Hotel, één van de meest glamoureuze hotels, heeft zijn glans van de jaren dertig als art-deco meesterwerk teruggevonden. Mede door dit hotel mag Shanghai pronken met namen zoals ‘Het Parijs van het Oosten’ en ‘De Parel van de Oriënt’.

Zeker nog het signaleren waard is dat de stad, waar 250.000 westerlingen wonen, ondertussen 16 metrolijnen telt die in totaal goed zijn voor ruim 500km sporen. In 2016 opende Shanghai Disneyland de deuren en het nadrukkelijk succes ervan heeft voor een stuk te maken met het feit dat de bezoekers hier ongeveer 50 procent minder moeten neertellen dan in vergelijking met de prijzen in de States. Zowat iedereen was laaiend enthousiast over een spectaculaire acrobatenshow in Shanghai Circus World, waar naar verluidt zelfs Cirque du Soleil toppers komt wegplukken.

Tot slot heeft Shanghai zich met de Shanghai Tower (632m) opgewerkt tot nummer twee (na Dubai met de 828 meter hoge Burj Khalifa) op het lijstje van de steden met de hoogste gebouwen ter wereld.

Beijing

Hier blijven uiteraard het Tien’anmenplein en de Verboden Stad (waar tussen 1421 en 1911 niet minder dan 24 keizers verbleven) de grote trekpleisters. De dagelijkse 40.000 tot 50.000 bezoekers zorgen echter voor een bij momenten bijna niet te harden drukte. Minder druk was het dan gelukkig op de Chinese Muur, maar dat zal wel te danken zijn aan het feit dat de groep naar Mutianyu – op zowat 1u. rijden van de hoofdstad – trok, waar een stuk van deze ooit meer dan 6.000 km lange verdedigingslinie, kon verkend worden. Rond Beijing liggen vandaag al zes stadsringen. De zesde ligt op zowat 200km van het centrum. Aan de zevende wordt momenteel gewerkt… en dat is dringend want nu rijden er in de hoofdstad alleen al 5,8 miljoen auto’s rond, al moet iedere auto één dag per week op stal.

Xian

In Xian – de eerste hoofdstad van China – loopt het gewoon dagelijks storm (5 miljoen bezoekers per jaar, waarvan 1 miljoen buitenlanders) voor het legendarische terracottaleger, waar een boer in 1974 op stootte toen die op zoek was naar water. Deze belangwekkende archeologische vondst betreft ruim 6.000 figuren die het graf van de eerste keizer van China moesten bewaken. Toen in het midden van de jaren negentig bleek dat de blootgelegde beelden door schimmels bedreigd werden, zorgde Janssen Pharmaceutica, dat in 1985 als eerste westers farmaceutisch bedrijf in de Volksrepubliek China werd toegelaten om in Xian een fabriek op te richten, voor een welgekomen oplossing. Xian is één van de weinige Chinese steden die een vrijwel intacte oude stadsmuur (14km) uit het begin van de Ming-dynastie hebben weten te bewaren en te restaureren.”

Chengdu/Dujiangyan

Chengdu is de poort naar het walhalla van de reuzenpanda’s in Dujiangyan, waar in vier ‘conservation and research centers for the giant panda’ zo’n 300 dieren verzorgd worden. In deze regio leven hier reeds 8 miljoen jaar bamboeberen in het wild en vandaag zijn ze niet voor niets de meest aangewezen ambassadeurs van de stad. In de hele wereld zijn er momenteel 1864 panda’s die allemaal afkomstig zijn uit China en ‘uitgeleend’ worden. De deelnemers aan de studiereis konden zich verdienstelijk maken door een handje toe te steken in de pandatuin.

In de buurt werd nogmaals in een tempel kennisgemaakt met de intrigerende boeddhistische cultuur.

Fietsenplaag

Vele Chinese grote steden worstelen dezer dagen met een gigantische fietsenplaag. Pientere geesten zorgden ervoor dat fietsdelen een onvoorstelbare booming business werd, mede om te ontsnappen aan de miljoenen auto’s die in de steden circuleren en er dagelijks voor gigantische files zorgen, maar vandaag is er door de miljoenen fietsen (2,5 miljoen in Beijing alleen al) die overal worden achtergelaten, een echte tweewielerchaos ontstaan. Bovendien zijn taxichauffeurs en fietshandelaren in hun wiek geschoten en vergrijpen zich her en der aan saboterend haatgedrag. Een en ander zorgt ervoor dat het ene na het andere fietsdeelbedrijf op de fles gaat. De fietsende ‘shareholders’ zijn dan ook meer dan hun lief is eraan voor de moeite…

“Magie helpen verspreiden”

Eén van de sprekers op de afsluitende TUI International Tourism Development Conference was Dr. Guido Brettschneider (ceo TUI China). Hij beklemtoonde dat China onmiskenbaar een fascinerend land is met een fantastisch historisch verleden en ontegensprekelijk een fenomenale toekomst. “China is magie, laten we dan ook volop meewerken om die magie te verspreiden. Bij voorkeur in mijn favoriete provincie Sichuan, waar Dujiangyan duidelijk de ziel van uitmaakt…”

Commentaren

Katrien Van der Auwera (verantwoordelijke voor Azië TUI Specialists Zaventem): “Het was voor mij de zesde keer China en iedere keer opnieuw spreekt de mystiek van het land mij bijzonder aan. Akkoord, een grotendeels onvatbaar gegeven, dat echter onmiskenbaar één van de vele troeven van deze prachtige bestemming uitmaakt. Er ligt drie jaar tussen mijn vorig bezoek en hier wordt alles steeds groter en drukker. Toen ik 14 jaar geleden voor het eerst in Beijing kwam waren er 2 metrolijnen, nu zijn er dat 16. In Xian was er 1 ringweg, nu 3. In onze nieuwe China-brochure, die in de herfst moet verschijnen brengen we een nieuwe rondreis Shanghai, Beijing en Xian met modules in drie verschillende hotelcategorieën. Voor Chengdu komt er een individueel aanbod en deze vrij nieuwe Chinese bestemming zullen we misschien later in onze grote rondreis opnemen. Tijdens de reis heb ik goed kunnen merken dat de meereizende reisagenten een flink pak extra kennis over de bestemming en onze producten hebben kunnen opsteken, die ze prima zullen weten aan te wenden naar hun klanten toe. Neem nu het nemen van de bullet train, dat mag nog als een stresserend item klinken, maar het is poepsimpel, zeker als je het eens zelf hebt gedaan. Ik zag verder met enige voldoening hoe een aantal reisagenten zich met verwondering en interesse over flink wat facetten van de reis hebben gebogen. Ik ben er derhalve zeker van dat we in ons opzet – het echte China tonen – zijn geslaagd en dat de verworven kennis als een extra troef in de TUI-kantoren zal kunnen aangewend worden. Bovendien hebben we met onze eigen ogen gezien dat de plaatselijke regering van Sichuan serieuze inspanningen heeft gedaan om de regio verder toeristisch te ontginnen.”

Sabine De Coen (commercial assistant TUI Specialists World): “Wat mij vooral opviel is dat ik maar weinig Chinezen heb gezien die met plezier door het leven stappen. Een glimlach was maar zelden te zien en een en ander kan op z’n minst als nors en onvriendelijk worden omschreven, zeker als je de vergelijking maakt met een Thailand, een Indonesië of een Maleisië. Begrijp me echter niet verkeerd, het was een ware belevenisreis, waarbij de eeuwenoude geschiedenis van het land één van de grootste aantrekkingspunten vormt. Het terracottaleger en De Muur zijn nu eenmaal van absolute wereldklasse. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst flink wat Belgen zullen weten te bekoren door ons China-aanbod dat we in de komende maanden en jaren zullen weten uit te werken en te finetunen.”

Melissa Kerremans (assistant coordinator groups & cruises TUI Specialists World): “Voor mij was het zelfs de eerste maal in Azië. Shanghai was voor mij dubbel interessant want ik heb nogal wat cruiseklanten die daar vertrekken. In Beijing had ik wat moeite met de enorme drukte. Charmant vond ik zeker de ‘foodstreet’ en de moskee in Xian. Ook over het terracottaleger was ik dolenthousiast. Alhoewel het daar krioelt van de bezoekers zou ik het toch iedereen aanraden. Ons programma op China is beslist voor iedereen toegankelijk, maar je hebt zeker twee volle weken nodig om de vier grote steden optimaal te combineren. Tijdens deze studiereis hebben we het op 10 dagen gedaan, maar wat extra tijd om te acclimatiseren zal zeker welgekomen zijn.”

Ruth Taillieu (TUI Kortrijk Steenpoort): “Het was de eerste maal China voor mij en op cultureel gebied heeft de bestemming vrijwel al mijn verwachtingen ingelost. De meeste moeite had ik met de enorme drukte in de grote steden. De binnenlandse verplaatsingen met de bullet train waren zeer  comfortabel, vlug en stipt. Onze NMBS zou hier zeer veel kunnen van leren.

De activiteiten die we gedaan hebben, zoals de foodtour per tuktuk en de talrijke interessante bezoeken zoals aan het Panda Base Center, waren een voltreffer. Ik had daarenboven het voorrecht om deze prachtige dieren achter de schermen te kunnen zien, hun bamboeontbijt klaar te maken en weliswaar ook wat pandapoep op te ruimen.

De grote verschillen tussen de grootsteden is mij zeer zeker ook bijgebleven. Dankzij deze reis zullen we onze toekomstige klanten intensief kunnen voorbereiden op wat hen tijdens de Chinareis staat te wachten. Het is overigens wel wat wennen, zeker aan het eten dat alhoewel verschillend, toch een beetje elke dag hetzelfde is. Ik wil zeker nog eens terug want het binnenland en de natuur hebben beslist nog veel zaken te bieden, waar we nog geen benul van hebben.”

Charlotte Seyns (TUI Waregem): “Xian heeft mij het meest aangesproken en ik had er best nog een extra dagje langer kunnen blijven. Deze eeuwenoude ommuurde stad gaf ons, in een eerder vluchtig bezoek, blijk van heel wat al dan niet verdoken charmes. Dit land is volgens mij met geen enkel ander land te vergelijken. De Muur, het terracottaleger, de acrobatenshow in Shanghai en de panda’s waren gewoon top. Minder geslaagd vond ik de ‘staatsrestaurants’ waar we enkele keren hebben aangeschoven. Ik had verwacht dat er meer Chinezen een mondje Engels zouden praten. Zelfs in een aantal internationale hotels en restaurants was dat dikwijls dienaangaande huilen met de pet op. Het was een bijzonder mooie reis en gezien het fraaie TUI-moduleaanbod zal ik er zeker klanten voor vinden.”

Nathalie Demeulenaere (TUI Roeselare): “Het is een mooi land met een indrukwekkende natuur en cultuur. Het gevarieerde programma zorgde voor een prima introductie van dit gigantische land. We hebben de belangrijkste highlights gezien. De Muur vond ik zeer indrukwekkend, maar er is ongetwijfeld nog een ander China. Ik zou graag ook eens een belevenisreis maken in het zuiden en deels opgaan in het echte ‘boerenleven’. Wat de grootsteden betreft dan is New York bijvoorbeeld veel toegankelijker dan Shanghai of Beijing. De netheid kon beter, zelfs in de hotels. Ik heb zelf enkele jaren in een hotel gewerkt en dan let je wellicht vlugger op details. China, een bestemming voor ervaren reizigers? Ik zou het niet weten want ook die reizigers spreken geen Chinees en de taal vormt zeer zeker een barrière. Het is dan ook een land dat je het liefst op een georganiseerde manier afreist. De manier van doen van de Chinezen doet de westerlingen soms wat schrikken. Wat voor ons ongemanierd overkomt, blijkt voor hen doodnormaal te zijn. Ik denk dat ik wel een paar klanten heb die van verre bestemmingen en verrassende ontdekkingen houden, die ik naar China zal weten te sturen. Een laatste minpuntje: mensen met een eetallergie zullen – mede opnieuw door de taal – veel geluk moeten hebben willen ze adequaat geholpen worden.”

Meggie Devos (TUI Sint-Kruis Brugge): “Na Sri Lanka was het voor mij de tweede maal in Azië. Deze twee landen verschillen echter beduidend veel van elkaar. China is veel meer ontwikkeld en biedt een fraai contrast tussen natuur en cultuur. Als stedenliefhebster vond ik Shanghai top. In Beijing was de Verboden Stad zeer interessant. De fietstocht op de muur rond Xian was dan weer een heel toffe belevenis. Ook de moslimwijk daar heeft me zwaar geïmponeerd en dan vergeet ik bijna nog ons tuktuk-avontuur in Beijing te vernoemen.

Op dag 10 van onze reis hadden we enige bedrevenheid verworven als het over het gebruik van de ‘toiletten’ gaat. Veel wc-faciliteiten gaan niet verder dan deze die jarenlang de Franse autowegen ontsierden. In China mag je op veel plaatsen daarenboven niet vergeten je eigen toiletpapier mee te brengen, anders zit je pas echt gigantisch in de shit. Tot dusver heb ik China nog nooit verkocht maar na deze bijzonder leuke beleefreis komt daar zeker verandering in. Het land kwam in deze reis iedere dag opnieuw op de eerste plaats en zo heb ik het graag.”

Sophie Larou (TUI Ieper): “Het was ook voor mij de eerste China-belevenis, maar het is al altijd het land geweest dat me mateloos geïntrigeerd en gefascineerd heeft. Zeer zeker voor het immense culturele aanbod staat China al altijd op mijn verlanglijstje. Het bezoek aan De Verboden Stad en het terracottaleger was dan ook mooi meegenomen. De geschiedenis van de steden opsnuiven en combineren met de couleur locale en het authentieke China is prima, maar Shanghai vond ik voor een stuk een te westerse stad geworden. Hier en daar had ik toch het gevoel dat we op onze honger bleven zitten daar waar het om een woordje uitleg in het Engels ging. Het moet toch mogelijk zijn om meer Engelse apps in de musea ter beschikking te stellen voor al degenen die geen woord Chinees begrijpen.

Op veel plaatsen is het overweldigend druk, al kan dat moeilijk anders met 1,4 miljard Chinezen, maar misschien brengen de toeristische bezoeken in de vroege ochtend meer soelaas. Ik heb al een handjevol China-reizen verkocht, maar steeds begeleid. China is echter géén goedkoop land en het budget heeft duidelijk zijn invloed op de potentiële China-reiziger.”

Sandra Van Hoecke (TUI Zelzate): “Ik had Taiwan reeds bezocht, maar vergelijken met China kan niet. Ik heb intens genoten van de wandeling op De Muur en het bezoek aan de panda’s. De mooie reis die we achter de rug hebben was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Ik zou zelf Dujiangyan durven aanbevelen, niet alleen vanwege de Panda-basissen, maar tevens voor de ongerepte natuur en de verbluffende taoïstische tempels, waarvan we er een aantal bezocht hebben, al was daarvoor meestal een wel zeer pittige trapbeklimming vereist endus wellicht eerder geschikt voor jongere en/of sportieve bezoekers. Sommige Chinese gewoontes werden af en toe op ongeloof en soms een stukje verontwaardiging onthaald. Deze op het eerste gezicht hilarisch verkeerde gewoontes zoals luid de keel schrapen en parmantig en ostentatief het goedje op straat spuwen bijvoorbeeld, moet je echter kunnen relativeren. Een China-reiziger moet zich sowieso ook willen aanpassen. Ik hoop dat er in de toekomst nog meer geïnvesteerd wordt in Engelstalige uitleg. Bij het spectaculaire waterspektakel in Dujiangyan zou dat er alvast voor gezorgd hebben dat de talrijke internationale gasten meer voeling hadden kunnen opbouwen met de geschiedenis en de sagen die door meer dan honderd figuranten op een schitterende manier en dito kostuums, op een enthousiaste manier werden gespeeld en uitgebeeld.”

Wie, wat, waar

Bestemming: China (rondreis Shanghai, Beijing, Xian en Chengdu/Dujiangyan).
Duur: 4 tot 14 juni.
Organisatie: TUI China, de provincie Sichuan en Dujiangyan.
Carrier: KLM: heen Brussel-Amsterdam-Shanghai en retour Chengdu-Amsterdam-Brussel.
Hotels: vier Chinese vijfsterren, nl. Jinjiang Tower Hotel Shanghai, Asia Hotel Beijing, Grand Noble Hotel Xian en Howard Johnson Resort Chengdu.
Deelnemers: Ruth Taillieu (TUI Kortrijk Steenpoort), Sophie Larou (TUI Ieper), Sandra Van Hoecke (TUI Zelzate), Charlotte Seyns (TUI Waregem), Meggie Devos (TUI Sint-Kruis Brugge), Nathalie Demeulenaere (TUI Roeselare).
Begeleiders: Katrien Van der Auwera, Sabine De Coen en Melissa Kerremans (alle drie TUI Specialists Zaventem).

 

Yves Slabbinck, senior reporter Travel Magazine

Comments