Aviation

TUI fly verzekert dat alle reizigers op hun bestemming geraken

Nadat eerder acht Europese landen, waaronder België, hadden besloten dat er voorlopig niet meer mag worden gevlogen met de Boeing 737 MAX8, heeft de Europese luchtvaartautoriteit EASA dinsdagavond een verbod aangekondigd op vluchten met het in opspraak gekomen toestel voor het volledige Europese luchtruim.
Reisorganisator TUI en luchtvaartmaatschappij TUI fly verzekerden de redactie van Travel Magazine vanavond dat alle passagiers die een vlucht hadden geboekt voor de komende dagen ook op hun bestemming zullen geraken.
Daarvoor kan TUI fly op woensdag een beroep doen op de volledige eigen vloot, met uitzondering van de vier B737-MAX8’s. Volgens de touroperator en de airline worden alle kalnten momenteel telefonisch op de hoogte gebracht. Woordvoerder Piet Demeyere: “Er kunnen een aantal kleine wijzigingen zijn in het vertrek- of aankomstuur maar iedereen zal op zijn bestemming geraken.”
Voor donderdag, vrijdag en de dagen nadien kan TUI fly een beroep doen op extra toestellen van carriers waarmee de maatschappij al een overeenkomst heef, zoals Air Explore (Slowakije) en SmartLynx Airlines (Letland).
De beslissing van het aan de grond houden van zijn B737-MAX8’s kwam er dinsdagmiddag niet lang na het nieuws dat de Britse vliegautoriteiten het toestel bannen. Voor de TUI Group gaat het om 15 vliegtuigen, waaronder de vier van het Belgische TUI fly.
Rond 18 uur kondigde de Belgische minister van Mobiliteit François Bellot aan dat ons land de buurlanden volgt. Het Belgisch luchtruim wordt verboden gebied voor de bewuste Boeing. Uiteindelijk kondigde ook de Europese luchtvaartwaakhond EASA rond 18u.40 uur dat het volledige Europese luchtruim dicht gaat voor de B737-MAX8.
Intussen blijft vliegtuigbouwer Boeing overtuigd van de veiligheid van het toestel. “We hebben het volste vertrouwen in de veiligheid van de B737 MAX8”, klinkt het. De vliegtuigbouwer heeft wel begrip voor de maatregelen. “We begrijpen dat luchtvaartregulatoren en klanten beslissingen hebben genomen waarvan zij geloven dat ze het meest gepast zijn voor hun thuismarkten”, luidt het in een persbericht.
De constructeur voegt er nog toe dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) momenteel geen extra maatregelen neemt, en dat Boeing zelf voorlopig ook niet de noodzaak ziet om nieuwe richtlijnen uit te vaardigen voor gebruikers van de B737 MAX8-vliegtuigen.