Aviation

TUI fly maakt zich op voor komst eerste B737 MAX

TUI fly vliegt dinsdag 30 januari, als eerste luchtvaartmaatschappij in de Benelux de gloednieuwe Boeing B737 MAX 8 over naar Brussel. Net als bij alle nieuwe verkeersvliegtuigen is bij de MAX ‘zuinigheid’ het toverwoord.

Het nieuwe vliegtuigtype van de Amerikaanse vliegtuigbouwer is door de toepassing van nieuwe motoren en aerodynamische verbeteringen een stuk zuiniger dan de huidige generatie Boeing B737NG’s waarvan TUI fly België er momenteel 21 in de vloot heeft. De TUI Group bestelde in totaal zeventig Boeing B737 MAX-toestellen. TUI fly België en Nederland ontvangen daarvan een twintigtal, om te beginnen 15 B737 MAX8’s en vier B737 MAX10’s.

Met de komst van OO-MAX, de registratie kenletters van het eerste toestel in de vloot van TUI fly, is de op één na grootste Belgische luchtvaartmaatschappij voor passagiersvervoer weer helemaal bij de beste leerlingen van de klas.

Mooi parcours

Dat is al enkele jaren zo. In november 2010 introduceerde het toenmalige Jetairfly als eerste Europese luchtvaartmaatschappij de Boeing B737 met het zogenaamde ‘Boeing Sky Interior’.

Begin 2013 was Jetairfly wereldwijd de eerste vakantievlieger die de Embraer E190 in gebruik nam en in december van datzelfde jaar kon de maatschappij haar eerste en nog steeds enige Belgische Boeing B787 ‘Dreamliner’ verwelkomen.

Met de eerste MAX die TUI fly vandaag in Renton in ontvangst neemt, wordt opnieuw een stukje geschiedenis geschreven. Het Boeing Seattle Delivery Center is het decor voor de oplevering van het allereerste type van dit toestel voor de Belgische en de Nederlandse markt.

Met verbeterde motoren, vleugels en staartdelen, waardoor een stuk zuiniger kan worden gevlogen en er minder geluid wordt geproduceerd is de B737 MAX8 de tegenhanger van de Airbus A320 Neo die door de Europese vliegtuigfabrikant en concurrent van Boeing wordt ontwikkeld.

Oceaan over

Omdat deze nieuwe versie zuinigere motoren heeft, kan het toestel met volle tanks veel verder vliegen, bijvoorbeeld non-stop de Atlantische Oceaan over. Met de nieuwste B737 MAX 8 kan dat bijvoorbeeld non-stop vanuit Engeland en Ierland naar de Amerikaanse oostkust.

Daarmee kunnen tal van kleinere luchthavens verre vluchten krijgen, waarvoor passagiers niet meer hoeven over te stappen op knooppuntluchthavens of hubs.

De MAX is de jongste telg uit de robuuste 737-familie, die helemaal terugloopt tot 1967. Het toestel werd aangekondigd in 2011 en is sindsdien meer dan 4300 keer besteld door 63 luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld, en daarmee is het nu al het best verkochte toestel van Boeing ooit. Op dit ogenblik vliegen er bijna tachtig exemplaren van.

Volgens Boeing is de B737 MAX, die maximaal 220 passagiers kan meenemen, flink zuiniger dan alle andere bestaande toestellen. Het vliegtuig bestaat in drie varianten en verbruikt dankzij de nieuwe LEAP-1B motoren 8 procent minder brandstof dan de laatste B737.

De ferry-vlucht van het eerste toestel van TUI fly Belgium vertrekt vandaag (maandag 29/01) vanuit thuishaven Renton bij Seattle en komt morgen kort voor de middag aan op Brussels Airport.

Luk De Wilde, senior aviation reporter Travel Magazine

Comments