Analyse, Bestemmingen, Studiereis

TUI Experience Trip Egypte

Bijna 50 reisagenten namen de draad op van een bijna 3000 jaar oude cultuur tijdens de TUI Experience Trip Egypt met een fascinerende Nijlcruise en een ultieme stop in vakantieparadijs Hurghada. Egypte kreunt. Niet alleen onder de hitte maar vooral onder de onstabiele toestand in het Midden-Oosten. De gevolgen voor het toerisme zijn desastreus geweest. “Kwamen er in topjaren 15 miljoen toeristen naar Luxor, dan hopen we dit jaar de kaap van 1 miljoen te overschrijden,” zegt gids Tarik. “Van de 280 cruiseschepen op de Nijl, varen er nu nog 60. De impact op de werkgelegenheid is enorm.”

Sterke groei

Toch lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Tui verantwoordelijken Dieter Vanhauwaert, product promotion manager, Thierry Coppejans, Head of 3RD Party Distribution en Eline Quintens, account manager, zijn optimistisch. “We merken een duidelijk herstel van vertrouwen,” zeggen ze. “Egypte groeit weer fors. Natuurlijk profiteren daar eerst de typische strandbestemmingen van -klanten voelen zich veiliger in de beschermde omgeving van een hotel- maar ook belevingsreizen zoals de Nijlcruise zitten in de lift. Deze trip heeft net tot doel de reisagenten te overtuigen van dit schitterende product.”

Veilig en luxueus

Het uitgekiende programma mocht er dan ook zijn met culturele hoogtepunten in Luxor, Edfu, Kom Ombo en Aswan om in Hurghada te eindigen in de luxe van Baron Palace. Tussendoor werd genoten van zon en lekker eten aan boord van de vijfsterren Minerva van Steigenberger rederij en daar weten ze wat Deutsche Gründlichkeit is… En erg belangrijk: gedurende de hele trip heeft niemand zich ook maar één moment onveilig gevoeld. De politie is overal ostentatief aanwezig en de controle voor de toegang tot de monumenten wordt grondig uitgevoerd.

 

Dit is het echte Egypte

Bij de reisagenten, zowel Nederlandstalige als Franstalige niets dan lof, zowel voor de bestemming als voor de organisatie.  “Deze Nijlcruise stond al jaren hoog op mijn bucketlist,” zegt Karen Ruysschaert van Selectair Colours of the World (Oostduinkerke). “Ik heb er maar een woord voor: fantastisch. De prachtige tempels en een geschiedenis die ons veel kan leren over onze eigen maatschappij, zijn een echte cultuurshot. Nu kan ik mijn klanten sterker overtuigen om niet alleen de zon te zoeken maar ook het echte Egypte op een heel andere manier te beleven. Over de veiligheid hoeven ze zich alleszins geen zorgen te maken.”

Michel Lassence van Tui Docks in Brussel, mag zich een Egyptekenner noemen. “Het is mijn zesde bezoek aan dit mooie land,” zegt hij. “Met naast cruises ook bezoeken aan Caïro, Sharm-el-Sheikh en Alexandrië. En toch heb ik weer opnieuw andere dingen gezien en geleerd. Ook een pluim voor onze gids die op een leuke en bevattelijke manier de geschiedenis bracht. Dit is een kwalitatief hoogstaand product met altijd mooi weer en voor een redelijke prijs.”

Aangenaam reizen

Gille Vanderstappen, Tui Hasselt, is vooral enthousiast over het cruisegebeuren. “Strandbestemmingen in Egypte kende ik, maar deze cruise was echt een eyeopener. Het is een bijzonder aangename manier van reizen op een uitstekend schip met perfecte service. Op school hebben we natuurlijk over het Oude Egypte geleerd, maar ‘in het echt’ is het een stuk mooier. Het was een heel speciale ervaring.”

Didier Engels van Avitour Janique Voyages in Waremme is het daar helemaal mee eens. “Het merendeel van mijn klanten kiest voor een strandbestemming, maar ik ga hen zeker proberen te overtuigen om deze cruise uit te proberen. Dit product heeft zoveel kwaliteiten, is zo rijk, dat het moet verkopen. Een extra troef is dat de mensen supervriendelijk zijn, beleefd en minder opdringerig dan in andere Noord-Afrikaanse landen.”

Nancy Van Coillie van Tui Middelkerke kwam voor de eerste keer naar Egypte. “Mijn verwachtingen zijn op elk vlak overtroffen. Ik moet toegeven dat ik met een klein hartje ben vertrokken. Maar er is absoluut geen veilheidsprobleem. Dit was mooi, tof en leerrijk. Dat was ook te danken aan de fantastische gids die de geschiedenis heel toegankelijk maakte. Dit is een bestemming met groot potentieel. Dat er in de winter vanaf Oostende wordt gevlogen kan voor een extra boost zorgen.”

Combinatie cultuur en strand

Laetitia Segers, Avitour Scheldeboorde (Temse) had Egypte hoog op haar verlanglijstje staan. “In onze opleiding krijgen we wel een stuk van de geschiedenis mee, maar hier voel je pas hoe belangrijk deze beschaving is geweest. Vooral Luxor -met het tempelbezoek bij valavond- vond ik indrukwekkend. Af en toe vond ik de verkopers wel wat te opdringerig. Dat weegt niet op tegen al het mooie. Ik ga zeker klanten proberen te overtuigen om voor deze cruise te kiezen.”

Celine Van Herpe, Tui Mons, keek uit naar haar eerste kennismaking met Egypte. “De verwachtingen waren hoog gespannen en ze zijn zeker uitgekomen. Het was allemaal perfect: de tempels, het schip, de atmosfeer… In ons agentschap merk ik zeker een stijgende belangstelling voor Egypte en na deze trip zal ik dit land sterker promoten.”

Marie Lambrecht van Selectair Roelant Reizen (Aalst) is bijzonder lovend: “Het is al even geleden dat ik nog in Egypte was en de hernieuwde kennismaking was een meevaller over de hele lijn. Het is een schitterend land met een boeiende geschiedenis en rijke cultuur. Toch heb ik de indruk dat in sommige steden, Luxor bijvoorbeeld, de tijd is blijven stilstaan. Zonen doen wat hun vader heeft gedaan en hun zonen doen het ook zo. Jammer want de bevolking verdient beter. Ik geloof echt dat het onze taak is om onze klanten op de rijke culturele mogelijkheden te wijzen. Zeker nu de prijzen nog aantrekkelijk zijn.”

Els Van Dycke, Avitour Van Dycke Reisbureau (Oostende) voegt er graag aan toe: “Je voelt dat heel Noord-Afrika weer meer in de belangstelling komt. Tunesië, Marokko en Egypte doen het steeds beter. Ik heb de indruk dat de mensen een beetje onverschillig zijn geworden tegenover mogelijke dreiging. Natuurlijk moet je opletten in bepaalde buurten, maar dat moet je ook Brussel en Parijs. Ik heb hier nooit een onveilig gevoel gehad. Dat in de winter opnieuw een combinatie tussen cultuur (Luxor) en strand (Hurghada en Marsa Alam) wordt gemaakt, is een uitstekende zaak.”

Wie, Wat, Waar?

Deelnemers: Heidi Kaldaoui, TUI-Kraainem; Keywan Zamani, Avitour Kai Travel, Oostende; Nadia Peeters, TA2Travel, Putte; Annick Delbare, Avitour Reizen de Zandberg, Izegem; Fannie Faict, TUI Oostende; Kelly Renaudin, TUI Oostende Breidels; Michel Lassence, TUI Docks, Brussel; Karen Ruysschaert, Selectair Colours of the World, Koksijde; Britt Van Den Bossche, TUI Mortsel; Laura Frederick, Avitour Frederico Travel, Watermael-Boitsfort; Emilie Dei Cont, TUI Woluwe Plaza, Woluwe-Saint-Lambert; Sandra Ingelbinck, Selectair Walter en Co, Buggenhout; Laetitia Segers, Avitour Scheldeboorden, Temse; Sarah Vander Beken, TUI Westland, Anderlecht; Florence Minet, TUI Bierges; Larissa Verrue, TUI Gent Sterre; Els Van Dycke, Avitour Van Dycke, Oostende; Fatiha Asdaf, Avitour Symvaya Reizen, Houthalen; Celine Van Herpe, TUI Mons; Marie Lambrecht, Selectair Roelant Reizen, Aalst; Nancy Vancoillie, TUI Middelkerke; Charlotte Laroy, Avitour Del-Tour, Hannut; Sandrine Spee, TUI Verviers; Zoe Foblets, TUI Leuven; Pauline Danze, TUI Namur; Astrid Wentzel, Avitour Service Reizen Bart, Desselgem; Kristin Huleu, New Event Travel, Sterrebeek; Nikki Marien, TUI Lier; Chanel De Ceuninck, TA Neptune Reizen, Izegem; Stephane Kenis, TUI Antwerpen; Djamilla Kermiche, TUI The Mint, Brussel; Emilie Baert, Maretours, Kortrijk; Didier Engels, Avitour Janique Voyages, Waremme; Gille Vandestappen, TUI Hasselt; Nancy DSe Stobbeleere, TUI Sint-Niklaas; Karolien Deconinck, Selectair Hoppetravel, Poperinge; Ann Schoenmaekers, TUI Oudenaarde; Noémie Geraci, Leonard Travel, Heppignies; Véronique Degrave, TA Keller Tourisme, Gosselies.

Begeleiding: Dieter Vanhauwaert, TUI product promotion manager;  Thierry Coppejans, TUI head of 3RD party retail; Eline Quintens, TUI account manager, Stephane Gengoux, TUI account manager en Ingrid Van den Cruyce, TUI CSC teamleader.

Rob Jans, senior reporter Travel Magazine

Comments