Aviation

Tot donderdag geen Jet Airways-vluchten tussen Europa en India

Jet Airways heeft alle internationale vluchten nu al tot en met donderdag geannuleerd. Het wegvallen van het overgrote deel van de vluchten van Jet Airways en de onzekere toekomst van de Indiase luchtvaartmaatschappij zorgt voor een tekort aan capaciteit tussen Europa en India. Van en naar Amsterdam Schiphol vliegt Jet Airways in samenwerking met KLM naar Mumbai, Bangalore en Delhi en met Delta Air Lines tussen Toronto en Amsterdam. Vanaf Parijs is er een codeshare met Air France naar Chennai. KLM zet nu tijdelijk grotere vliegtuigen op de routes naar Delhi en Mumbai, onder andere de Boeing B777-300ER (408 stoelen) in de plaats van de Boeing B787-9 (294 stoelen), een extra capaciteit van 114 stoelen.
De Indiase maatschappij SpiceJet zegt nieuwe internationale lijndiensten op te zetten vanuit Mumbai. Het gaat om routes naar Bangkok, Dubai en vanaf einde mei naar Colombo, Hongkong, Jeddah, Dhaka, Riyadh en Kathmandu. Er zijn ook bijkomende binnenlandse vluchten gepland vanuit Mumbai naar Chennai, Kolkata en Varanasi.
Een andere Indiase maatschappij, Vistara, een joint-venture tussen Tata Sons (51%) en Singapore Airlines (49%), aast op slots van Jet Airways op de luchthavens Mumbia en Delhi om zo meer vluchten binnenlandse en internationale vluchten te kunnen aanbieden. In november 2018 maakte Tata Sons een voorstel over tot samenwerking met Jet Airways maar de groep trok haar bod in omdat ze zich zorgen maakte over de reputatieschade van Jet Airways.
Intussen tikt de klok verder voor Jet Airways. Normaal gezien zouden de (mogelijke) geldschieters vandaag beslissen of ze geld willen vrijmaken. Een consortium van banken onder leiding van de State Bank of India (SBI) wil voor vanavond duidelijkheid over de beloofde 218 miljoen dollar aan “onmiddellijke financiële steun” als onderdeel van een schuldaflossingsplan.