Aviation

Top internationale luchtvaart bijeen in Sydney op IATA-congres

Zondag 3 juni start in het Australische Sydney de jaarlijkse World Air Transport Summit, een evenement dat plaatsvindt samen met de 74’ste jaarvergadering van de International Air Transport Association (IATA).

IATA, gevestigd in Montreal en Genève, werd opgericht in 1945 als handelsorganisatie met als doel om als een samenwerkingsorgaan te functioneren tussen alle aangesloten luchtvaartmaatschappijen. Dat zijn er tegenwoordig zo’n 250 wereldwijd. De samenwerking moet zorgen voor veilige, betrouwbare luchtvaartdiensten en economische voordelen. Vandaag is IATA uitgegroeid tot een internationale handelsorganisatie die als aanspreekpunt en vertegenwoordiger dient voor (bijna) de volledige luchtvaartindustrie. Er zijn speculaties dat de organisatie gebruikt wordt als kartel omdat vele lagekostenmaatschappijen zoals bijvoorbeeld easyJet, Ryanair en Wizz Air geen geen lid zijn van IATA.

Hoe dan ook wordt er in luchtvaartmiddens uitgekeken naar de bijeenkomst in Sydney. Er worden naar schatting 1000 deelnemers verwacht, ceo’s en topmanagers van zowat alle bij IATA aangesloten luchtvaartmaatschappijen. Volgens IATA-toman Alexandre de Juniac wacht de sector grote uitdagingen met een sterk stijgende olieprijs, een grotere druk op de ticketprijzen en een toenemende concurrentie. Tijdens een paneldiscussie op de World Air Transport Summit debatteren verschillende vooraanstaande toplui over actuele onderwerpen.

Onze eindredacteur Luk De Wilde (TM Aviation News) brengt volgende week verslag uit van de IATA-top in Sydney.