Varia

Toerisme scholen: de nieuwe generatie aan het woord

In TM 410 van 30 maart 2018 publiceert Travel Magazine het dossier Toerisme Opleidingen in Vlaanderen. Hierin geven we het woord aan de toerismeprofessionals van de toekomst: de studenten die binnenkort afstuderen en op zoek zullen gaan naar een gevarieerde job in de toeristische sector! Zij zijn er alvast klaar voor!  

Travel Magazine werd door de scholen overladen door mooie getuigenissen van studenten. Enkele daarvan kan u lezen in TM 410!

Thomas More Mechelen: ‘International Tourism & Leisure’

Bruce Paes Barreto da Rocha Bomfim: “We leven in een inter-geconnecteerde wereld en of het nu voor business of voor leisure-doeleinden is: iedereen wil andere plaatsen, mensen en culturen te ontdekken! Daarom koos ik voor de opleiding International Tourism and Leisure bij Thomas More, niet alleen omdat ik van reizen hou, maar ook omdat ik andere mensen wil aansporen te reizen. Ik wil verantwoordelijk zijn voor hun reis en in staat zijn hun dromen te verwezenlijken, waar ook ter wereld! Het studieprogramma geeft me alle tools en inzichten die ik nodig heb om mijn kennis te vergroten en mijn eigen ideeën te vormen over mijn carrière als een toekomstige toerismeprofessional. De stage en uitwisselingsprojecten zullen mij veel ervaring geven en mijn internationale mindset vergroten. De toeristische industrie is enorm, en je kan er zoveel gevarieerde jobs uitoefenen. Er is voor mij nog een lange weg te gaan en de wereld ligt aan mijn voeten, maar ik zie mezelf wel al als een ‘host’ van de wereld!”

Spermali Brugge

Isabel Steenbeke: “Ik heb een sterke interesse in vreemde culturen en bijzondere bestemmingen. In de toekomst zie ik mezelf functioneren als reisleider. Ik hou ervan om gasten te leiden en te informeren. Ook mijn talen verder aanscherpen staat op het verlangenlijstje. Na een buitenlandse carrière wil ik een boeiende baan bij een touroperator. Ik hou ervan reizen in elkaar te steken en mensen te inspireren en te informeren. In de opleiding toerisme gaat mijn voorkeur uit naar praktijk. Het mogen werken met reisbrochures, websites en reisgidsen geeft me een goed gevoel en doet me wegdromen. Voor mijn stage wil ik graag werken op de luchthaven. Het omgaan met mensen, problemen oplossen en gasten helpen zijn prioriteit. Mijn doel? Gasten een droomvakantie bezorgen!”

PXL Hasselt

Romy Noëlle Buczynski: “Wat is toerisme voor mij? Een studente van 22 jaar, druk bezig in de laatste maanden van haar studie, bijna een diploma, bijna de wijde wereld in! Je kunt eigenlijk wel zeggen dat ik geboren en getogen ben in de toeristische wereld. Mijn ouders werken beiden in de toeristische branche en eigenlijk weet ik niet beter…. Toerisme (be)studeren was dus ook beslissing waar ik niet lang over na moest denken. Deze richting heeft mij zoveel bijgeleerd. Toerisme is zoveel meer dan alleen maar op vakantie gaan. Het is een interessante, levendige, eigenaardige, aparte, spannende maar vooral een hele leuke branche, waar ik hopelijk de job van mijn leven ga vinden! Toerisme, in al zijn facetten, zal in mijn ogen altijd blijven bestaan. Mensen worden steeds nieuwgieriger, de wereld wordt steeds toegankelijker en de kust van België is voor vele niet meer genoeg.  Wat is er mooier dan de wereld te kunnen ontdekken? Hoe meer we elkaars culturen leren kennen, hoe meer respect we voor elkaar kunnen opbrengen. Toerisme  doet iets moois met je. Hopelijk mag ik na mijn stage, samen met Connections, mee werken om al deze nieuwsgierige mensen de reis van hun leven te geven! De opleiding Toerisme en Recreatiemanagement aan Hogeschool PXL heeft mij alleszins door het ruime aanbod en door de opdrachten uit de échte wereld heel goed voorbereid op de stage. Ik ben elke dag opnieuw trots op het feit dat ik zodanig ‘mee’ ben dat ik zondermeer kan meedraaien in het reisbureau.”

Liselotte Schrijvers: “Ik denk dat iedereen die in die sector werkt, graag reist en het leuk vindt om nieuwe culturen te ontdekken. Maar het is natuurlijk nog veel meer dan dat. Al van kinds af aan was ik aan het telefoneren met echte of ingebeelde mensen, haalde ik schoenen met hakken uit de kelder van mijn moeke en deed ik alsof het huis een hotel was. Maar omdat ik de brede toeristische sector wilde begrijpen, koos ik voor de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement aan Hogeschool PXL. Na 2,5 jaar studeren, werken aan authentieke leeropdrachten en (internationale) projecten, loop ik nu stage bij het NH Hotel in Utrecht en kom ik eindelijk te weten of het hotelwezen echt iets voor mij is. Tot nu toe is het super: fijne collega’s, leuke sfeer en de gasten zijn (zo goed als altijd) erg vriendelijk want ze zijn op vakantie! Mijn droomscenario voor de toekomst zou zijn dat ik ooit zelf een hotel open. En dan het liefst in het Verenigd Koninkrijk want daar heb ik een aantal jaren geleden echt mijn hart verloren. So, see you there!”

St. Jozefsinstituut Brugge

Sophie Vandeputte: “Groen was ik, die eerste dag in 3 Toerisme… Alles was nieuw voor mij in het Sint-Jozefsinstituut Handel en Toerisme: de school, de studierichting, de toekomstige vrienden. Maar ik had bewust deze keuze gemaakt. Ik was namelijk op zoek naar een theoretische opleiding met een brede algemene basis, waarin de ontwikkeling van mijn taalvaardigheid misschien wel belangrijker was dan die van mijn wiskundeknobbel. Over de vele doorgroeimogelijkheden en de toekomst dacht ik toen nog niet veel na. Ik ontdekte België, Europa en de wereld. Ik leerde de wereld zien met de ogen van een toerist. Ik verrijkte mijn kennis over verschillende culturen en ik leerde kunst te waarderen. Mijn talenkennis werd op de proef gesteld. Ik begon er het grote belang van in te zien en raakte gemotiveerd om de Franse en Engelse taal te beheersen. In de derde graad wordt het reisproces in detail geanalyseerd. Je leert over het boeken van reizen en het uitkiezen van hotels. In de lessen Economie komt het financieel aspect aan bod. Je wordt ook voorbereid op je stage. Gefascineerd door de mooie covers van de reisbrochures, zocht ik mijn stageplaats bij een touroperator van het luxesegment. Ik leerde er zelfstandig, maar ook het belang om in groep sterk te staan. We waren allemaal medewerkers met dezelfde passie: de passie voor het reizen. Ik mocht een kleine schakel zijn in dat team. Je voelt dat er een evolutie is. De reisagent zal in de toekomst een meerwaarde moeten bieden om de concurrentie met het online boeken aan te kunnen. Nieuwe reisbestemmingen worden voorgesteld. Reizen waarvan ik samen met mijn toekomstige klanten mee wil dromen.”

Chiara Laloo: “Toen ik drie jaar gelegen besliste om Toerisme te volgen, wist ik dat ik later graag veel zou reizen en ooit zelf een reiskantoor zou oprichten. Ik was geïnteresseerd in hoe de reisindustrie in elkaar zat en hoe ik er zelf later in zou mee draaien. Nu ik in mijn laatste jaar Toerisme zit aan het Sint-Jozefsinstituut te Brugge, heb ik al een idee gekregen hoe ik mijn eigen reiskantoor wil oprichten. Ik zie mijzelf binnen een aantal jaren de nieuwe snufjes toepassen in mijn kantoor zoals een virtual reality-bril waarmee de klanten een eerste indruk krijgen van de bestemming. In Toerisme is het belangrijk dat je een passie hebt voor vreemde landen en culturen en dat je deze kennis wil mee geven met je klanten. Ik ben zelf zeer geïnteresseerd in verschillende landen en talen en dit is belangrijk in de richting Toerisme. Ik heb reeds stage gelopen bij de touroperator ‘Imagine Travel’ en daarbij heb ik al een eerste indruk gekregen van het toeristisch werkveld, wat naar meer smaakt. Natuurlijk heb ik hier een bachelor opleiding Toerisme voor nodig, wat ik zeker zie zitten. Ik raad de richting Toerisme zeker aan. Toerisme is zeer leerrijk, je wordt een teamplayer en je visie over de wereld wordt vergroot.”

Lynn Vandenberghe: “Drie jaar geleden koos ik voor de richting Toerisme, omdat verschillende culturen, talen en kunst mij aanspreken. Ik ben een zeer sociaal, vlot en flexibel persoon die graag de mensen verder helpt. Ik pas perfect binnen het TUI-plaatje dat ik in mijn hoofd heb. Alle vakken zijn toegepast op de sector en dat maakt het zo interessant en leerrijk omdat je die zaken echt nodig hebt voor je beroep. Wij leren bijvoorbeeld presenteren voor een groep, verkoopgesprekken aangaan, reisvoorstellingen samenstellen, werken met de verschillende programma’s zoals BTN4U en Travelport, omgaan met verschillende klanten…. Ik weet al een tijdje dat ik na mijn studie TUI-reisleidster wil zijn in het buitenland. Ik deed mijn stage bij TUI Oostende en ik heb daar een zeer positieve ervaring opgedaan. Ik heb er veel connecties kunnen leggen voor studentenjobs en mijn stage in het buitenland volgend jaar. Eerst wil ik namelijk het 7e jaar Se-nSe Reisleiding en Animatie op mijn school volgen. Dat jaar is vooral praktisch gericht en is bedoeld voor wie echt verder wil binnen de sector. Ik denk dat toerisme steeds meer gaat moderniseren. Ik merk dat zelfs al na drie jaar de opleiding te volgen. Er komen steeds meer nieuwe low-cost maatschappijen bij die voornamelijk als direct seller werken. Er zijn steeds meer ondersteunende programma’s voor de touroperator en reisagent en er zijn steeds meer manieren van reizen en beleven. De belevenis staat nu echt centraal voor de klant. Dat zijn de uitdagingen van de toekomst voor het toerisme.”

Stella Matutina Brakel

Silke Mestagh: Omdat ik de wereld wil ontdekken en hou van reizen ben ik in mijn 3e secundaire jaar naar de richting toerisme overgestapt. Hetgeen wat mij aantrekt tot de richting Toerisme zijn de mooie thema’s waarover we leren tijdens de lessen TB (toeristische bestemmingen) en IO Verre bestemmingen. Ik vind de lessen altijd heel leerrijk en interessant, zeker omdat we telkens tal van prachtige bestemmingen bespreken. Tevens maken wij kennis met verschillende touroperators en reisbureaus. Ook maken wij veel uitstappen en prachtige excursies met de klas. Een mooi voorbeeld hiervan is de cruise die we dit jaar gaan maken. Doordat er zoveel geweldige plaatsen zijn ben ik er zeker van dat de richting Toerisme interessant lijkt voor iedereen.

Evelien Naessens: Voordat ik toerisme volgde zat ik in een richting dat me niet lag. Mijn moeder had toen allerlei brochures gespaard van verschillende scholen en welke richtingen ze zoal aanbieden. In één van de brochures die ze me toonde viel mijn oog direct op Stella Matutina en de richting Toerisme. Het leek me best een interessante richting om uit te proberen en dat deed ik uiteindelijk dan ook. Toen ik in het 3de jaar toerisme zat klikte het meteen goed. Ik reis ook vaak samen met mijn ouders en iets nieuws ontdekken is altijd wel leuk vind ik . Ik voel me best thuis  in deze richting, omdat we vaak iets nieuws leren over andere landen en dat vind ik echt fijn. Ook wil ik graag mijn taalvaardigheid verbeteren. Voor ik in het vierde jaar begon met de richting Toerisme te volgen wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Eenmaal ik de stap zette besefte ik waar het om ging. Je verdiept je in andere culturen, leert verre bestemmingen kennen en je maakt kennis met wat er achter de schermen in de toeristische sector gebeurt. Buiten deze theoretische zaken is er ook nog heel wat praktijk. Uitstappen, schoolreizen en presentaties zijn veelvoorkomend in Toerisme, wat het geheel nog leerzamer en aangenamer maakt. Wat ik ook heel leuk vind aan de richting is de manier waarop je verbonden bent met je medeleerlingen. Iedereen heeft wel een eigen reden waarom hij of zij Toerisme volgt, maar er is altijd wel een gemeenschappelijke interesse; iedereen wilt de wereld leren kennen.”

Kieran Van Overwaele: “Voor ik in het vierde jaar begon met de richting Toerisme te volgen wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Eenmaal ik de stap zette besefte ik waar het om ging. Je verdiept je in andere culturen, leert verre bestemmingen kennen en je maakt kennis met wat er achter de schermen in de toeristische sector gebeurt. Buiten deze theoretische zaken is er ook nog heel wat praktijk. Uitstappen, schoolreizen en presentaties zijn veelvoorkomend in Toerisme, wat het geheel nog leerzamer en aangenamer maakt. Wat ik ook heel leuk vind aan de richting is de manier waarop je verbonden bent met je medeleerlingen. Iedereen heeft wel een eigen reden waarom hij of zij Toerisme volgt, maar er is altijd wel een gemeenschappelijke interesse; iedereen wilt de wereld leren kennen.”

 

Comments