Newsflash

Live feed Thomas Cook België

Het Britse reisconcern Thomas Cook Group Plc heeft maandagochtend 23 september 2019 met onmiddellijke ingang zijn activiteiten stopgezet. Deze beslissing had meteen zware gevolgen voor de continentaal-Europese tak van de organisatie, ook voor Thomas Cook België. Travel Magazine houdt u via deze live feed van uur tot uur op de hoogte van de ontwikkelingen. Hou als reisprofessional ook volgende websites goed in de gaten: Garantiefonds Reizen & VVR (inloggen verplicht)

Updates

Vrijdag 4 oktober 2019

14:30 > Tegen 6 okt quasi alle TC klanten gerepatrieerd

“Tegen zondag 6 oktober zijn zo goed als alle Thomas Cook-klanten die in het buitenland waren terug thuis. Het Garantiefonds Reizen dankt alle airlines die meewerkten aan de terugkeeroperatie en in het bijzonder Brussels Airlines, die een groot deel van de 12.000 repatriëringen op zich genomen heeft. Ondanks de soms zeer moeilijke omstandigheden kon de consument rekenen op een solidaire Belgische reissector.” Zo meldt het Garantiefonds Reizen.

Dit weekend komen nog een laatste 500 Thomas Cook-klanten naar huis, waarvan 213 uit Spanje en haar eilanden, 122 van de Griekse eilanden, 48 uit Egypte, 33 uit Marokko, 11 uit Cyprus, 6 uit Tunesië en 2 uit Portugal. Na 6 oktober zorgt het Garantiefonds Reizen (GFG) nog voor de terugvlucht van een zestigtal reizigers, waarvan de laatste voor het jaareinde gepland is. Het beperkt aantal reizigers die over een uitgeschreven IATA-ticket beschikken, kunnen ook sowieso terugvliegen.

Donderdag 3 oktober 2019

11:30 > Thomas Cook Frankrijk onder curatele

Thomas Cook Frankrijk kondigde dinsdag aan dat het bedrijf onder curatele is geplaatst, een week na het faillissement van het moederbedrijf Thomas Cook Group Plc. Thomas Cook telt in Frankrijk 780 werknemers. Zo blijft de mogelijkheid bestaan voor een volledige of gedeeltelijke doorstart van de activiteiten van de Franse tak van Thomas Cook. De deadline voor het indienen van overnamedossiers is vastgelegd op 22 oktober. De volgende hoorzitting van de Handelsrechtbank van Nanterre is 5 november. Verschillende potentiële investeerders uit de toeristische sector hebben zich al gemeld, o.a. Marietton en de groep Salaün Holidays. Zij overwegen om een gezamenlijk overnamebod uit te brengen. Dat bod zou voornamelijk toegespitst zijn op de verkooppunten. De touroperator Jet Tours, die ook afhankelijk is van TC France, lijkt minder onder de aandacht te staan van het potentiële overnameduo.


Dinsdag 1 oktober 2019

13:00 > Thomas Cook Retail België failliet

Vanochtend sprak de ondernemingsrechtbank van Gent het faillissement uit van Thomas Cook Retail België. Zo sluiten ook de reiskantoren van Thomas Cook en Neckermann de deuren en verliezen 501 mensen hun job. De curatoren zijn nu aan zet voor de afwikkeling van het faillissement en praten met eventuele investeerders voor de overname van bepaalde onderdelen van het failliete bedrijf.


Maandag 30 september 2019

17:05 > Thomas Cook België faillissement onafwendbaar

Thomas Cook België wordt gedwongen tot het aanvragen van het faillissement. Naar verluidt legt Thomas Cook Retail Belgium morgen de boeken officieel neer. Ook de reiskantoren zullen bijgevolg morgen de deuren gesloten houden. Er is niet voldoende geld gevonden om de operaties verder te zetten voor de entiteit Thomas Cook Retail Belgium. Dat werd gemeld na de ondernemingsraad op 30 september 2019, rond 17u00. Daarmee verliezen nog eens 501 mensen hun baan, bovenop de reeds bekende 75 ontslagen bij de andere vennootschappen van Thomas Cook België.

15:20 > Thomas Cook NL vraagt faillissement aan
 
Het Nederlandse Thomas Cook heeft aan de rechtbank van Amsterdam gevraagd om de surseance van betaling om te zetten in het faillissement. De rechtbank heeft hierin toegestemd, en de bewindvoerder, Hanneke De Coninck-Smolders, benoemd tot curator. Daarmee valt definitief het doek over de Nederlandse dochter van de Thomas Cook Group Plc.
In de afgelopen week hebben het management en de bewindvoerder gezocht naar mogelijkheden voor Thomas Cook Nederland om zelfstandig – of in samenwerking met Thomas Cook – in andere Europese landen verder te gaan. Helaas bleken die mogelijkheden er op korte termijn niet te zijn, waardoor geen andere keus restte dan het faillissement aan te vragen voor de Nederlandse organisatie.
Voor de circa tweehonderd medewerkers van Thomas Cook Nederland is collectief ontslag aangevraagd. In de komende weken zal de curator in gesprek gaan met potentiële kopers voor Thomas Cook Nederland of onderdelen daarvan. Er hebben zich al enkele geïnteresseerden gemeld.

Vrijdag 27 september 2019

15:15 > Garantiefonds komt met actieplan

Het Garantiefonds Reizen stelde zonet tijdens een persconferentie zijn actieplan voor de komende weken en maanden voor. Het GFG bevestigt nogmaals dat de opgebouwde reserves groot genoeg zijn voor het terugbetalen van alle gedupeerde Thomas Cook-klanten. De urgentieprocedure  bij het GFG is hiervoor in gang gezet.

Het actieplan, zopas voorgesteld door het GFG, werkt volgens prioriteiten. De eerste prioriteit is gedupeerde reizigers die zich in het buitenland bevinden, terug veilig naar huis brengen. Op 24 september 2019 bedroeg dit aantal reizigers 13.000. Hun repatriëring wordt verzorgd door het GFG. Via hun website wordt gepubliceerd hoe en wanneer deze reizigers thuis geraken, onder de rubriek nieuws. Er wordt de reizigers aangeraden geen nieuwe vluchten te boeken, aangezien deze niet onder de dekking van het GFG vallen. Bij problemen wordt aangeraden contact op te nemen met het Garantiefonds via +32 2 240 68 01 en/of het crisiscentrum BuZa op +32 2 501 40 00.

De tweede prioriteit is om alle geboekte reizen terug te betalen. De klanten van TC die al een voorschot of een volledige reissom betaalden, zullen dit geld teruggestort krijgen. Mark De Vriendt, algemeen directeur van het Garantiefonds: “Het gaat over een gigantisch aantal dossiers. Daarom vragen wij iedereen het formulier op de website in te vullen en daarbij zowel de bestelbon als alle betalingsbewijzen (kopie rekeninguittreksel of afschrift van kredietkaart) over te maken aan het GFG. Iedereen krijgt zijn geld terug. We hebben enkel wat tijd nodig om dit enorme aantal dossiers te verwerken. Alleen al in 2019 gaat het om 72.000 reizigers. Gelukkig staan we er niet alleen voor, we kunnen in deze crisis ook rekenen op de steun van Belgische beroepsverenigingen en op de knowhow en de mankracht binnen de sector om de reizigers zo goed mogelijk te helpen.”

Om getroffen reizigers te woord te staan blijft het crisiscentrum dit weekend open van 10u tot 16u.

15:00 > TUI verrekent betaalde reissom Thomas Cook bij boeking alternatieve reis

 “Getroffen klanten van Thomas Cook Belgium NV kunnen nu op een eenvoudige manier een nieuwe reis boeken ter vervanging van hun geannuleerde reis,” aldus Piet Demeyere van TUI Belgium. “Een groot deel van de betrokken reizigers verkiest immers om effectief op vakantie te vertrekken. Daarom vergemakkelijkt TUI de terugvordering bij het Garantiefonds en biedt het de mogelijkheid om met onmiddellijke aftrek van de reeds betaalde sommen een nieuwe vakantie te boeken. Wie een vakantie boekt bij een erkende Belgische reisorganisator, kan in het geval van financieel onvermogen van die reisorganisatie rekenen op het Garantiefonds Reizen. Getroffen klanten van Thomas Cook Belgium NV hebben recht op de terugbetaling van hun geboekte reis. Deze procedure vraagt echter tijd, terwijl de vakantieganger zo snel mogelijk zekerheid wil over zijn reis,” legt Piet Demeyere verder uit. “Om hieraan te verhelpen biedt TUI een eenvoudige oplossing: de getroffen reiziger kan via een TUI-shop een nieuwe reis boeken met onmiddellijke verrekening van de bedragen die reeds rechtstreeks aan Thomas Cook werden betaald. Op basis van een volmacht en het volledige dossier van de klant neemt TUI de administratieve afhandeling van de terugvordering bij het Garantiefonds op zich. Het voordeel voor de reiziger is drieledig: geen administratieve rompslomp, geen wachttijd voor de terugbetaling en geen tijdelijke dubbele financiering van zijn reis. Indien de nieuwe vertrekdatum minstens 45 dagen later dan de boekingsdatum valt, kan het proces ook online worden geregeld.”

Belangrijke opmerking: Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Belgium, vult in een telefonische reactie aan Travel Magazine verder aan: “Ook klanten van zelfstandige reiskantoren kunnen van deze TUI-regeling gebruik maken. Het zelfstandig reiskantoor dient ons in dat geval te voorzien van de nodige klant- en dossiergegevens om de terugbetaling van hun eerder geboekte reis administratief te kunnen afhandelen bij het Garantiefonds Reizen.” TUI verstrekte hiertoe de nodige informatie aan de reisagent via de Extra TUI E-flash.

10:00 > Thomas Cook Frankrijk in surseance

Ook Thomas Cook Frankrijk, met 780 werknemers en 172 eigen reiskantoren, heeft aangekondigd in surseance van betaling te gaan, door dit aan te vragen bij het ‘comité central d’enterprise’ gisteren, op 26 september. Het bedrijf heeft bescherming van zijn schuldeisers aangevraagd, vier dagen na het faillissement van de Thomas Cook Group Plc in Groot-Brittannië. Het doel blijft een overnemer te vinden die de activiteiten kan en wil verderzetten. Dinsdag werd de Franse dochter van Thomas Cook onder bescherming geplaatst bij de handelsrechtbank van Nanterre, zodoende de Franse tak van TC, de werknemers, en de klanten te beschermen. Enkele andere continentale filialen van Thomas Cook doorliepen al een gelijkaardige procedure (telkens volgens de specificiteit van de lokale wetgeving), zoals Thomas Cook Nederland.

09:00 > Club Med beschermt zijn klanten die bij Thomas Cook reserveerden

Met betrekking tot de moeilijkheden van de Thomas Cook Group, zijn werknemers en zijn klanten wil Club Med zijn steun betuigen. Club Med garandeert dat de prestaties van de reizen in zijn eigen resorts gewoon doorgaan, en beschermt zijn klanten die bij Thomas Cook België geboekt hebben. Club Med zorgt er zo voor dat klanten van hun vakanties kunnen genieten in een van de 67 resorts. De klanten van Thomas Cook die momenteel zich in een van die resorts bevinden, kunnen hun verblijf gewoon volmaken. De klanten die gereserveerd hebben, en de reissom reeds voldaan hebben, kunnen vertrekken zoals voorzien en volop van hun verlof genieten.


Donderdag 26 september 2019

17:00 > Beslissing curatoren: alle reizen worden geannuleerd

Het team van drie curatoren, dat aan de slag is naar aanleiding van de failliet verklaarde vennootschappen van Thomas Cook, heeft in samenspraak met het Garantiefonds Reizen beslist om de lopende reiscontracten via Thomas Cook België te ontbinden. Hierdoor worden alle geboekte reizen via Thomas Cook België geannuleerd. De getroffen klanten, die hun reis nu in het water zien vallen, kunnen een aanvraag indienen via de website van het Garantiefonds voor een terugbetaling van hun reis. Alles samen zou het gaan om zo’n 70.000 mensen.

13:00 > Brussels Airlines schrapt vluchten tot eind oktober

Brussels Airlines heeft zopas bekend gemaakt dat ze meer dan 105 vluchten gaan schrappen van 10 tot 31 oktober (het begin van het winterseizoen) door het wegvallen van de reizen van Thomas Cook. Het gaat om de bestemmingen Kos, Rhodos, Chania, Hurghada, Marsa Alam, Paphos, Korfu en Enfidha. Die vluchten werden voornamelijk gevuld met Thomas Cook klanten. Brussels Airlines zoekt momenteel een oplossing voor 3.500 passagiers van Brussels Airlines zelf, die door deze maatregel ook getroffen worden.

11:30 > Garantiefonds Reizen: tien vluchten op vrijdag

Het Garantiefonds Reizen programmeert vrijdag tien vluchten om passagiers van Thomas Cook terug naar huis te brengen. De vluchten staan vermeld op de website van het Garantiefonds. Er worden acht vluchten (Djerba, Alicante, Heraklion, Malaga, Gran Canaria, Tenerife, Hurghada en Santorini) uitgevoerd door Brussels Airlines. Twee vluchten (Izmir en Antalya) worden uitgevoerd door de Turkse chartermaatschappij Tailwind. De details van de vluchten kan u raadplegen op de website van het Garantiefonds Reizen. Ook de voorziene vluchten voor vandaag, 26 september, staan op de website vermeld.

10:00 > Thomas Cook Nederland in surseance

Thomas Cook Nederland is nog steeds op zoek naar oplossingen. Tot op heden is de Nederlandse tak van de Thomas Cook Group nog altijd niet failliet, en wensen ze nog steeds een doorstart te maken. Op de website van Thomas Cook NL website staat het volgende te lezen: “De Nederlandse vestiging van reisorganisatie Thomas Cook maakt bekend dat het vandaag (nvdr. gisteren, 25 september 13:45) surseance van betaling heeft aangevraagd voor Thomas Cook Nederland B.V. Inmiddels heeft de rechtbank van Amsterdam hierin toegestemd, en mevrouw Hanneke De Coninck-Smolders van Florent advocaten benoemd als bewindvoerder. Samen met het directieteam van Thomas Cook Nederland B.V. en de Continental-organisatie zal de bewindvoerder in de komende dagen op zoek gaan naar toekomstperspectief voor het bedrijf en haar medewerkers. De zorg voor de klanten van Thomas Cook, die een reis hebben geboekt bij Thomas Cook of Neckermann Reizen is overgenomen door de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). De medewerkers van Thomas Cook in Nederland en op de vakantiebestemmingen zullen hen in de komende periode zo goed mogelijk blijven ondersteunen.”


Woensdag 25 september 2019

15:45 > Steven Van Oost: “Pegase zorgt voor de klant”

Pegase wenst in een telefonische reactie aan Travel Magazine nogmaals te benadrukken dat de reisorganisator niet betrokken is bij de discontinuïteit van Thomas Cook België. “Pegase zorgt voor de klant en de reizen gaan gewoon door,” aldus Steven Van Oost van Pegase. “Pegase Travel NV blijft als zelfstandige vennootschap luxereizen organiseren. De Pegase directie en haar medewerkers staan in nauw overleg met de luchtvaartmaatschappijen en de hotels waarmee ze in partnership werkt om voor al haar klanten een vlekkeloze vakantie te garanderen. Als er al impact zou zijn door vluchtwijzigingen, dan zoeken we een alternatief. In geval van problemen worden klanten meteen omgeboekt op andere luchtvaartmaatschappijen en dat steeds in overleg met de klant zelf. Elke klant wordt bovendien tijdig geïnformeerd.”

13:30 > Drie curatoren aangesteld

Deze ochtend werd in de Gentse ondernemingsrechtbank officieel het faillissement uitgesproken over de vennootschappen Thomas Cook België (70 werknemers), Thomas Cook Retail nv (5 medewerkers) en Thomas Cook Financial Services nv (een ‘juridisch financiële entiteit met bestuurders, maar hieronder vallen geen medewerkers’). Zoals gisteren aangekondigd zal voor de vierde vennootschap, Thomas Cook Retail België (501 werknemers), bescherming tegen de schuldeisers worden aangevraagd. De directie mikt namelijk op een doorstart met dit deel van het bedrijf.

Een team van drie curatoren gaat nu aan de slag, het gaat om Mieke Verplancke, Pieter Huyghe en Hans De Meyer. De drie curatoren staan onder toezicht van twee rechters-commissarissen en moeten het vermogen van de ondernemingen beheren, vereffenen en de opbrengst verdelen onder de schuldeisers. Schuldeisers kunnen binnen de dertig dagen aangifte doen van schuldvorderingen, maar in de praktijk is er één jaar tijd voor bijkomende aangiftes.

Vandaag zit de directie van Thomas Cook België samen met de vakbonden om het plan van aanpak rond de WCO-procedure te bespreken.

Zoals eerder al gecommuniceerd, zijn de personeelsleden in de Neckermann-shops en de TCTS vandaag aan de slag gegaan. Het personeel valt onder Thomas Cook Retail België, waarvoor de directie hoopt een doorstart te kunnen krijgen.

11:15 > Thomas Cook Duitsland vraagt faillissement aan

De Duitse tak van Thomas Cook heeft eveneens financieel onvermogen gemeld. De boeken werden neergelegd bij Thomas Cook GmbH, Thomas Cook Touristik GmbH en Bucher Reisen & Öger Tours GmbH. Stefanie Berk, ceo van Thomas Cook Duitsland, wil echter na herstructurering verdergaan met Neckermann, Öger Tours en Bucher Reisen.

Zonder deze gerechtelijke procedure en bijhorende reorganisatie kan Thomas Cook Duitsland zich niet losmaken van het ongezonde moederbedrijf. De insolventieaanvraag is een noodzakelijke stap in het verderzetten van de merken Neckermann Reisen, Öger Tours en Bucher Reisen.

Stefanie Berk ceo Thomas Cook Duitsland: “Natuurlijk hadden we liever deze juridische procedure vermeden, maar helaas kon er geen oplossing op korte termijn gevonden worden. We willen ons verontschuldigen tegenover alle gasten die niet zijn kunnen vertrekken, en onze partners.”

10:45 > Brussels Airlines haalt Thomas Cook klanten terug uit Tunesië

Brussels Airlines laat vandaag alle geplande vluchten gewoon doorgaan. Daarnaast zullen ze vandaag zo’n 350 gestrande vakantiegangers van Thomas Cook België ophalen die normaal gezien vandaag vanuit Tunesië (Djerba en Enfidha) terug naar België zouden vliegen. Daarvoor vliegen eerst twee lege toestellen van de maatschappij naar de bestemming.

Eerder besliste Brussels Airlines om de vluchten naar Enfidha en Djerba, die volledig waren voorbehouden voor klanten van TC België, te schrappen wegens de ‘financiële problemen’ van de Belgische touroperator. Maar nu besliste Brussels Airlines alsnog om de passagiers met hun toestellen terug naar België te vliegen. Daartoe maakte Brussels Airlines afspraken met het Garantiefonds Reizen.

Voor een overzicht van alle voorziene vluchten (met Brussels Airlines en Tailwind) op 25/09 naar België kan je hieronder raadplegen:

CHQ > Chania-Kreta met SN 3238 > vetrek om 11:20 en aankomst om 13:45
HER > Heraklion – Kreta met SN 3256 > vertrek om 11:15 en aankomst om 13:50
ADB > Izmir met TWI455 > vertrek om 11:12 en aankomst om 14:00
ALC > Alicante – Spanje met SN 3772 > vertrek om 12:50 en aankomst om 15:15
NBE > Enfidha met SN1996 > vertrek om 13:20 en aankomst om 17:00
TIV > Tivat – Montenegro met SN 3370 > vertrek om 15:45 en aankomst om 18:10
AGP > Malaga – Spanje met SN 3736 > vertrek om 17:00 en aankomst om 19:45
DJE >Djerba met SN 1998 > vertrek om 18:00 en aankomst om 21:40
TFS > Tenerife – Canarische Eilanden met SN 3782 > vertrek om 18:40 en aankomst om 23:25
HRG > Hurghada – Egypte met SN 3326 > vertrek om 19:15 en aankomst om 00:40

Alle vertrekken naar het buitenland op 25/09/2019 en 26/09/2019 zijn geannuleerd.

Reizigers die na 25/09/2019 op vakantie moeten vertrekken worden aangeraden om de website van het Garantiefonds Reizen te raadplegen. Opgelet: de reiscontracten afgesloten door Thomas Cook met de reizigers komen niet automatisch ten einde door het faillissement. Reizigers of reisbureaus kunnen deze niet eenzijdig annuleren.

Het komt aan de curator toe om te beslissen om de reiscontracten verder uit te voeren, dan wel te verbreken. In functie van meer duidelijkheid hoop het Garantiefonds, bij monde van General Manager Mark De Vriendt, dat vandaag een curator zal worden aangesteld. Zodra de reiscontracten verbroken zijn door de curator, kan GFG optreden en desgevallend alternatieven toelaten. De laatste updates van het Garantiefonds Reizen kan u hier raadplegen: https://www.gfg.be/

Wat met de TCTS en Neckermann kantoren?

Als gevolg van de beslissing die gisteren tijdens de ondernemingsraad werd genomen, kunnen de 501 mensen die op het hoofdkantoor en in de Neckermann-vakantiewinkels en de Thomas Cook Travel Shops werken vandaag gewoon opnieuw aan de slag. Om aan de grote stroom aan vragen van klanten tegemoet te komen, kan het wel gebeuren dat enkele kleine kantoren (met slechts 1 werknemer) gesloten zijn.

10:00 > Condor krijgt overbruggingskrediet

De Duitse overheid en de overheid van de deelstaat Hessen kennen een overbruggingskrediet voor zes maanden toe aan de luchtvaartmaatschappij Condor Flugdienst GmbH. Dit overbruggingskrediet komt er om mogelijke liquiditeitsproblemen bij Condor te voorkomen. Het gaat over een bedrag van 380 miljoen euro, dat is 180 miljoen euro meer dan de oorspronkelijk gevraagde 200 miljoen euro. Het overbruggingskrediet zal pas definitief worden toegekend nadat de Europese Commissie hierover zijn goedkeuring geeft.

“De 4.900 werknemers, partners, suppliers en klanten van Condor zijn de Duitse regering en de deelstaat Hessen dankbaar voor de genomen beslissing. Condor is een gezond en winstgevend bedrijf, en zal ook dit jaar een positief resultaat boekstaven. Het overbruggingskrediet is nodig voor komende winter door de sowieso al mindere liquiditeit door de zwakkere winterboekingsperiode, en de insolventie van ons moederbedrijf en daarbij horende geldverlies. Het krediet is een belangrijke stap in het verzekeren van onze toekomst,” aldus Ralf Teckentrup, ceo Condor.

De vluchten van Condor gaan gewoon door zoals gepland. De werknemers melden zich met veel enthousiasme om klanten comfortabel en betrouwbaar tot op hun vakantiebestemming te brengen, en terug.

Afscherming Condor van TCG Plc.

Condor wil een beschermingsprocedure opstarten om zich af te schermen van mogelijke claims van het insolvente moederbedrijf Thomas Cook Group plc. De zogenaamde Schutzschirmverfahren of protective shield procedure is een speciale procedure in het Duitse insolventierecht, waarop beroep kan worden gedaan wanneer er toch een positieve uitkomst voorspeld wordt, na reorganisatie.  Zo wil Condor zich losmaken van de moedergroep. Ralf Teckentrup, ceo Condor: “Door de shielding procedure beschermen we onszelf van claims van ons voormalige Britse moederbedrijf Thomas Cook Group plc. In de huidige situatie is dit de beste optie voor onze klanten, onze business partners, onze suppliers en onszelf. We blijven gewoon opereren. Onze vloot is operationeel en de ticketverkoop loopt verder als normaal.”

09:30 > ABTO: “Zwarte dag voor de Belgische reissector”

“Als beroepsvereniging voor travel organisers hebben wij opgeroepen om de kalmte te bewaren en zo de best mogelijke omstandigheden te vrijwaren voor het vinden van oplossingen voor Thomas Cook België, één van onze prominente leden”, aldus Luc Coussement, voorzitter van de ABTO Board, de Belgian Association of Travel Organisers. “ABTO betreurt dat dat niet helemaal gelukt is, maar blijft hoopvol voor de toekomst van Thomas Cook Retail Belgium en benadrukt dat de Belgische consument die georganiseerd reist, beschermd is. ABTO roept opnieuw op vooral de kalmte te bewaren. We verzoeken alle getroffen klanten zich te informeren via hun reiskantoor, de website waarop de reis geboekt werd of de website van het Garantiefonds Reizen zelf”, aldus Luc Coussement.

Klanten in het buitenland kunnen ook terecht op het noodnummer van Buitenlandse Zaken
+32 2 501 40 00. Het GFG laat ook weten dat indien reizigers op bestemming problemen ondervinden met de hotelier of een andere leverancier, ze het noodnummer van Buitenlandse Zaken, het lokaal consulaat of de ambassade dienen te contacteren. Het GFG benadrukt dat reisprofessionals of reizigers zeker geen tweede maal de reissom mogen betalen.”

“ABTO en haar leden leven mee met alle werknemers van Thomas Cook België. “Het zijn één voor één echte reisprofessionals met een hart voor hun vak en toerisme”, vervolgt Luc Coussement.


Dinsdag 24 september 2019

17:30 > Discontinuïteit voor Thomas Cook België & Thomas Cook Retail – Thomas Cook Retail Belgium vraagt bescherming tegen schuldeisers

12:45 > Ondernemingsraad Thomas Cook België moet duidelijkheid brengen

Het ziet ernaar uit dat vanmiddag beslist wordt over het lot van Thomas Cook België. Om 15.00 uur staat een nieuwe ondernemingsraad gepland en daar moet duidelijk worden of het faillissement nog kan worden afgewend. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen uren wordt de kans op een redding steeds kleiner. Tegelijk verwachten de vakbonden heldere informatie voor de personeelsleden. Deze ochtend stelde het Garantiefonds Reizen zelf het financieel onvermogen vast, een fase vóór het faillissement. Vandaag kregen de reizigers met een pakketreis van Thomas Cook en Neckermann te horen dat niemand nog met het vliegtuig kon vertrekken. Een aantal bankrekeningen van de Belgische organisatie werden geblokkeerd, een gevolg van het faillissement van het moederbedrijf Thomas Cook Group Plc. Hierdoor kunnen de lonen van de medewerkers niet kunnen worden betaald. De Belgische directie stelt alles in het werk om de rekeningen te deblokkeren om alsnog de lonen te kunnen betalen. Mocht dat lukken blijft de kans op een doorstart bestaande, er lopen immers nog altijd gesprekken met potentiële investeerders. Dat zoiets mogelijk is bewijst de Scandinavische tak van de Thomas Cook Group, die op eigen houtje verder gaat los van de Britse Thomas Cook moedergroep.

10:10 > Belangrijk bericht voor de reisagent – VVR: “alle domiciliëringen met Thomas Cook Belgium stopzetten”

In een update roept de VVR, de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus, op om meteen alle domiciliëringen met Thomas Cook Belgium stop te zetten.

“Het Garantiefonds Reisgelden heeft het financieel onvermogen vastgesteld in het dossier Thomas Cook Belgium met de merken Thomas Cook en Neckermann. De bankrekeningen van de Belgische organisatie werden geblokkeerd. Daarom is het belangrijk om nu – in tegenstelling tot gisteren – meteen over te gaan tot het stopzetten van alle domiciliëringen met Thomas Cook Belgium,” klinkt het.
“Het Garantiefonds geeft op zijn website aan dat ze het financieel onvermogen dekken. Ze geven logischerwijs eerst voorrang aan de klanten die zich vandaag op bestemming bevinden. Nadien zullen alle andere dossier chronologisch behandeld worden. Schadeclaims kunnen vanaf nu ingediend worden via https://www.gfg.be/nl/contact/
Adviseer eventueel betrokken reizigers ten gronde en zorg dat ze beschikken over alle mogelijke bewijzen, ie. de bestelbon, bankrekeninguittreksels, afschriften van de kredietkaart enz… Enkel wanneer het dossier zo volledig mogelijk is kan de verzekeraar een en ander snel en efficiënt afhandelen.”

09:00 > Garantiefonds Reizen schiet in actie

Het Garantiefonds Reizen stelt nu zelf het financieel onvermogen – een fase voor het faillissement – vast van Thomas Cook België. Het nieuws werd deze ochtend aangekondigd door Mark De Vriendt, general manager van het Garantiefonds. Reizigers die vastzitten op bestemming worden teruggehaald en passagiers die als gevolg van de huidige situatie niet meer kunnen vertrekken, krijgen hun reissom terugbetaald. Inmiddels laat Thomas Cook weten dat geen enkele klant met een pakketreis nog met het vliegtuig vertrekt vandaag. Ook op de zogenaamde mixed flights, waar zowel klanten van Brussels Airlines als van andere reisorganisatoren opzitten, zijn de klanten van Thomas Cook België niet meer welkom. De Belgische luchtvaartmaatschappij bekijkt momenteel haar vluchtplan voor de komende weken en maanden.

Ondertussen heeft Buitenlandse Zaken een noodnummer geopend om getroffen Belgen in het buitenland bij te staan. Dat is +32 2 501 40 00.


Maandag 23 september 2019

21:15 > Thomas Cook Nederland B.V.: melding van financieel onvermogen bij SRG

“Naar aanleiding van de aankondiging van het faillissement voor de Thomas Cook Group Plc. is in de afgelopen 24 uur gekeken naar mogelijkheden om de geboekte reizen bij Thomas Cook Nederland B.V. (Thomas Cook/Neckermann Reizen) te blijven uitvoeren. Ondanks alle inspanningen is dit helaas niet gelukt. Daar komt bij dat het niet uit te sluiten is dat de klanten van Thomas Cook Nederland, die op korte termijn op vakantie gaan, geen gebruik kunnen maken van de door hen geboekte accommodatie. Wij hebben daarom zojuist bij SGR een melding van financieel onvermogen gedaan (nvdr: melding van financieel onvermogen staat niet gelijk aan een faillissement. Bij financieel onvermogen is er sprake van insolvabiliteit maar probeert men nog via derden extra geld of fondsen te verwerven). Dit betekent dat uw reis niet doorgaat. Alle vertrekken gepland op 24 september komen te vervallen. Voor verdere instructies verwijzen wij u naar www.sgr.nl,” zo staat te lezen op www.thomascook.nl

Reizigers die vertrekken vanaf 25 september vinden binnenkort meer informatie op de website van Thomas Cook,  neckermann.nl en sgr.nl.

21:00 > Brussels Airlines annuleert vluchten

Als gevolg van de moeilijke financiële situatie van Thomas Cook Belgium, annuleert Brussels Airlines op 24 september twee retourvluchten die de luchtvaartmaatschappij uitsluitend voor de touroperator uitvoert:
SN3881 Brussel-Enfidha
SN3882 Enfidha-Brussel
SN3885 Brussel-Djerba
SN3886 Djerba-Brussel
De Belgische luchtvaartmaatschappij bekijkt momenteel haar vluchtplan voor de komende weken en maanden en zal zo snel mogelijk informeren over eventuele wijzigingen in haar vluchtaanbod.
17:00 > “Mogelijke pistes worden onderzocht”

Intussen is de tweede vergadering tussen de vakbonden en de directie bij Thomas Cook België op de hoofdzetel in Zwijnaarde afgelopen. Er blijven veel vragen na het faillissement van het Britse moederbedrijf. Momenteel is er zo goed als geen extra informatie over hoe het nu precies verder moet, maar wel wil het personeel zich loyaal opstellen en aan de slag blijven op voorwaarde dat de lonen op het einde van de maand betaald worden. De vraag naar dergelijke bankgarantie zou morgen worden voorgelegd, maar de kans dat deze zal worden ingewilligd, schatten de bonden zelf niet groot in. Intussen was er ook overleg tussen managing director Jan Dekeyser en federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Wouter Beke. Jan Dekeyser liet het volgende optekenen: “’We hebben een constructief en open gesprek gehad om te bekijken welke opties er zijn voor onze klanten én medewerkers na het neerleggen van de boeken in Groot-Brittannië. We willen de impact van het faillissement in het V.K. zoveel mogelijk beperken. Wij bekijken daarom momenteel alle opties, en wij gaan verder werken.”

Klanten wordt aangeraden te wachten tot er meer duidelijkheid is. Mark De Vriendt (Garantiefonds Reizen): “Juridisch is er momenteel geen enkele reden om het contract te verbreken. De contracten blijven gewoon doorlopen, tot de curator die verbreekt.”

11:35 > “Thomas Cook België blijft operationeel”

Bij Thomas Cook België is de ondernemingsraad van 09.00 uur inmiddels afgelopen. Om 11.20 uur maakte de directie bekend dat Thomas Cook België voorlopig operationeel blijft. Alle bestaande dossiers worden afgehandeld. Zoals eerder gemeld worden nieuwe boekingen voorlopig niet meer aanvaard. In de vroege namiddag staat een nieuwe ondernemingsraad gepland, waar ook Wouter Beke, minister van Werk, Economie en Consumentenzaken, aanwezig zal zijn. Het is afwachten wat die tweede ondernemingsraad brengt.

11:25 > Thomas Cook Duitsland in “noodbeheer”

Op de landingspagina van de website van Thomas Cook Duitsland staat te lezen dat de Duitse tak van het reisbedrijf in noodbeheer is gegaan. “De onderhandelingen over de geplande herkapitalisatie van Thomas Cook Group Plc zijn mislukt. Daarom is Thomas Cook GmbH gedwongen om over te schakelen naar noodbeheer. Reizen op 23 en 24 september kunnen niet worden gegarandeerd. Elke verkoop van reizen wordt gestopt.” Ook Thomas Cook Duitsland gaat vandaag alle overgebleven opties na. “Mochten deze opties uitgeput zijn, dan zijn we genoodzaakt om over te gaan tot het faillissement voor Thomas Cook GmbH, Thomas Cook Touristik GmbH en Bucher Reisen & Öger Tours GmbH.”

11:20 > Garantiefonds Reizen staat paraat

“Mocht Thomas Cook ook in België beslissen om de activiteiten te staken, dan zijn er binnen het Garantiefonds Reizen voldoende middelen beschikbaar om ervoor te zorgen dat reizigers zullen vergoed worden,” aldus Mark De Vriendt, general manager van het Garantiefonds Reizen.

10:30 > En wat met… Condor, Iberostar, Brussels Airines, Pegase?

De ondernemingsraad is momenteel volop aan de gang in de kantoren van Thomas Cook België in de Tramstraat in Zwijnaarde. Travel Magazine ging alvast even horen bij enkele toeristische spelers die nauw samenwerken met de touroperator.

  • Condor: De Duitse dochteronderneming Condor blijft zijn geplande vluchten uitvoeren. Mathias Meere: “We verwachten vandaag meer nieuws maar momenteel is het business as usual. We blijven vliegen.” Condor beschikt over een 40-tal vliegtuigen. Condor staat al geruime tijd in de etalage en kan onder meer op belangstelling rekenen van Lufthansa, maar ook TUI. Ondertussen heeft Condor een noodkrediet aangevraagd bij de Duitse regering om zich te wapenen tegen een eventuele slechte afloop voor de volledige Thomas Cook Group (niet-UK).
  • Iberostar Hotels & Resorts: Ook voor Iberostar blijft het voorlopig afwachten. Thomas Cook is een van de belangrijkste partners van Iberostar. Iberostar werd gesticht in 1956 en groeide  uit tot een groot toerismebedrijf met meer dan 120 hotels in 35 landen, en zo’n 32.000 werknemers. In België wordt Iberostar o.a. door Thomas Cook en Pegase aan de man gebracht. Davy Van Acker: “We weten zelf nog niet veel meer. Iberostar houdt momenteel een crisisberaad op Mallorca.” Maar ook zij zijn afhankelijk van het verdere beloop van het continentale Thomas Cook. Davy: “Voor Iberostar is dit een pijnlijke zaak, maar het is niet onoverkomelijk.”
  • Brussels Airlines: In tegenstelling tot Thomas Cook UK heeft Thomas Cook in België geen eigen luchtvaartmaatschappij meer. Die werd in 2017 grotendeels overgenomen door Brussels Airlines. Brussels Airlines vervoert sindsdien zowat 80% van de mensen die bij Thomas Cook een vliegvakantie boeken. Kim Daenen (woordvoerster Brussels Airlines): “Ook voor ons is het afwachten tot na de ondernemingsraad die momenteel aan de gang is op het hoofdkantoor van Thomas Cook België in Zwijnaarde. Tot dan blijven we de geplande vluchten uitvoeren.”
  • Pegase: Foutief berichten heel wat media momenteel dat ook Pegase onderdeel uitmaakt van Thomas Cook. Jeroen Decroos: “Pegase wordt niet getroffen door het faillissement van Thomas Cook. Sinds 2015 is Pegase een zelfstandige business unit binnen Thomas Cook België. Tegen eind 2018 gingen alle activiteiten van Pegase over naar de nieuwe vennootschap Pegase Travel NV. Eind oktober vorig jaar werden de nodige contracten getekend waarmee Pegase zich volledig losmaakte van Thomas Cook. Operationeel zijn er vanaf dan enkele maanden overgegaan alvorens we een volledige en aparte entiteit werden, maar die periode is momenteel achter de rug. We hebben contact gehad met onze hoteliers ter plaatse, maar er is geen enkele impact voor onze reizigers.” Pegase is net als Thomas Cook België actief vanuit de Tramstraat in Zwijnaarde. Het bericht over de verzelfstandiging dat bij Travel Magazine verscheen leest u hier terug.

9:00 > Start ondernemingsraad op het hoofdkantoor van Thomas Cook België in Zwijnaarde.

08:45 >Wat met Thomas Cook België?

Er zijn volgens het persagentschap Belga momenteel zowat 10.000 mensen op reis met Thomas Cook België (met merken Thomas Cook en Neckermann). De reisorganisator is aangesloten bij het Garantiefonds Reizen. Alle pakketreizen vallen onder de bescherming van het garantiefonds. Daardoor is iedereen verzekerd van de uitvoering van zijn vakantie, of van een terugbetaling, klonk het eerder al. Thomas Cook Belgïë werkt vandaag gewoon verder en voert alle vluchten uit zoals gepland. Ook de Thomas Cook en Neckermann reiskantoren openen om 9.30 uur de deuren, al worden uit voorzichtigheid en in afwachting van meer duidelijkheid geen nieuwe boekingen gemaakt.

In België werken 600 mensen bij Thomas Cook en gaan jaarlijks 700,000 klanten met Thomas Cook en Neckermann op vakantie. Thomas Cook België – met de merken Thomas Cook en Neckermann – maakt deel uit van de continentaal-Europese organisatie met als belangrijkste markt Thomas Cook Duitsland. De Belgische organisatie bekijkt op dit moment welke mogelijke opties er zijn om de impact van het faillissement van de Thomas Cook Group Plc te beperken voor haar klanten en haar medewerkers. Of een doorstart met de continentaal-Europese tak haalbaar en realistisch is, valt af te wachten. De Belgische organisatie heeft een sterke verankering met Duitsland, onder meer op vlak van IT, maar ook met het Britse moederbedrijf is een sterke operationele link.

05:30 >Thomas Cook zet activiteiten stop

Het Britse reisconcern Thomas Cook heeft met onmiddellijke ingang zijn activiteiten stopgezet. Dat meldde de Britse burgerluchtvaartautoriteit CAA maandagochtend vroeg op Twitter.
“Alle boekingen bij Thomas Cook, waaronder vluchten en vakanties, zijn nu geannuleerd”, luidt het. Het 178 jaar oude Thomas Cook telt wereldwijd 22.000 medewerkers. In een persbericht stelt Thomas Cook dat het crisisoverleg van zondag geen akkoord heeft opgeleverd. Volgens Peter Fankhauser, CEO van de reisgroep, was dat nochtans bijna het geval, maar bleek een bijkomend verzoek tijdens de laatste dagen van de onderhandelingen onoverkomelijk. In het persbericht drukt de CEO nog zijn diepe spijt uit en verontschuldigt hij zich “bij onze miljoenen klanten, duizenden werknemers, leveranciers en partners.”
Het bedrijf liet voor het weekend al weten dat het extra financiële middelen nodig heeft voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten.
Volgens de BBC gaat nu ook de grote repatriëringsoperatie “Operatie Matterhorn” van start om de mensen die hun vakantie bij het concern hebben geboekt, terug naar huis te brengen. Zowat 600.000 toeristen wereldwijd zouden gerepatrieerd moeten worden. Daarvoor zijn zondag al lege vliegtuigen vertrokken, aldus nog de Britse omroep.

Door Bart Matthijs, Jonas Vandenabeele, Luk De Wilde en Adeline Willems

Comments