Analyse

Thomas Cook: wat nu?

Door Robrecht Willaert, hoofdredacteur Travel Magazine

“Belangstelling voor de rendabele TC Nordics entiteit”

In vakkringen over heel Europa was de reputatie van TC Nordics en TC Belgium als meest rendabele operaties binnen de groep al jaar en dag bekend. Sedert eergisteren opereert Thomas Cook Nordics verder (onder de merknaam Ving in Noorwegen en Zweden), met een vloot van 11 Airbus-toestellen, als eigen entiteit na maandag een dag onderbreking. Onder meer dankzij een lening van een Noorse bank in afwachting van een geïnteresseerde koper. Ook de andere merknamen van TC Nordics, met name Tjaereborg, Globetrotter en Spies, opereren gewoon verder.

Zoals bekend heeft het Zweeds-Duitse investeringsfonds Triton – sedert kort ook eigenaar van Sunweb en Corendon to en Corendon Dutch Airlines – al een hele tijd haar oog laten vallen op de Scandinavische filiale. Volgens indiscrete bronnen in Hannover en Düsseldorf heeft ook TUI als groep belangstelling in de rendabele TC Nordics entiteit.

UK: volop in beweging

Wat de Britse situatie betreft, is daar uiteraard een strijd losgebarsten over de al dan niet beschikbare slots – alles samen meer dan 10 miljoen pond waard – van Thomas Cook Airlines UK, o.a. op de luchthaven van Gatwick (15 zomer- en 8 winterslots).

Geïnteresseerde partijen zijn o.a. Virgin Atlantic, WizzAir, maar ook easyJet, British Airways’ holding IAG en TUI. WizzAir, als Oost-Europa’s leidende lowcost carrier, is goed voor méér dan 40% capaciteit op Luton Airport, maar bekijkt alternatief groeipotentieel vanuit de Britse hoofdstad.

Nieuw is dat de Britse short- en medium haul maatschappij Jet2.com en Jet2holidays blijkbaar sedert gisteren wil gaan opereren in het long haul vacuüm van Thomas Cook UK. Ook al heeft dit bedrijf niet direct eigen toestellen om op lucratieve routes zoals Miami te gaan vliegen, is volgens insiders de voorbereiding gestart om nog deze winter Caraïbische long haul bestemmingen te gaan aanvliegen.

België: volop interesse

Uiteraard gonsde het de jongste dagen over eventuele geïnteresseerde partijen om Thomas Cook België of sommige onderdelen ervan, over te nemen.

Ook hier vallen twee terugkomende partijen telkens op, met name het Luxemburgs-Belgische verband RTK/Avitour – erg geïnteresseerd in de fysieke Neckermann kantoren – en eveneens het succesvolle Zweeds-Duitse investeringsfonds Triton dat – uiteraard – als allround investeerder in online groepen als Sunweb en Corendon – belangstelling heeft voor de populaire merknaam Neckermann en de data van de Neckermann-klanten.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Comments