Analyse

Thomas Cook Group: nieuwe ontwikkelingen

De schokgolf die het wegvallen van Thomas Cook op 23 september – en de volgende dagen – in de diverse landen veroorzaakt heeft, deint uiteraard nog na bij medewerkers, personeel, hotels en partner-bedrijven, nagenoeg over de hele wereld.

Na de Britse kantoren (via de vorige week gemelde Hays Travel overname) en onze Belgische Neckermann kantoren (door de Spaanse Wamos Groep), gaat nu ook een groot deel van de Duitse Thomas Cook reisbureaus (zo’n 700-tal) worden overgenomen, door de groepering RTK. Ondertussen heeft de EU de lening van Condor, filiaal van TC, voor 380 miljoen euro goedgekeurd. In de UK hebben vooral op dit ogenblik Jet2 en Wizzair de leegte op bijv. de Canarische Eilanden opgevuld met 100.000 extra seats en op Turkije en de Balearen met 170.000 seats. TUI fly UK plant voor het komende seizoen 2020 twee miljoen extra seats voor diverse bestemmingen.

De RTK-groep (Raiffeisen – Tours – Kooperation) is Europa’s grootste reisbureau coöperatie met zo’n 4000 zelfstandig uitgebate aangesloten kantoren met een gezamelijke omzet van zo’n 3 miljard euro, aldus Thomas Bösl, CEO van RTK, in de BeLux markt, ondertussen ook bekend door de samenvoeging deze zomer van de RTK/Avitour groep o.l.v. Alain Kiesel.  In Nederland zoekt de curator ook nog naar een mogelijke doorstart van onderdelen van het bedrijf.  Thomas Cook Nederland had al 8 jaar geen eigen kantoren meer, na de verkoop in september 2011 van zo’n 100 reisbureaus aan RTK, onderdeel van VR Meine Raiffeisenbank.

Zoals bekend heeft de filiale TC Nordics, de Scandinavische t.o. met labels als Ving, Spies en Tjaereborg Reizen, in Noorwegen, Denemarken en Zweden, na één dag stilstand op dinsdag 24 september, al een doorstart genomen (o.a. met een vloot van 11 eigen Airbus toestellen).

Frankrijk

Ondertussen valt volgende week 22 oktober het verdict over de Franse T.C. tak met 780 bedienden i.v.m. een eventuele doorstart.  De Franse T.O. JetTours (onderdeel T.C.) interesseert blijkbaar de verschillende geïnteresseerde groepen niet.  Vooraan in de rij staan, volgens bepaalde waarnemers, Maritton Development en Salaün Holidays. Maar volgens Nicolas Delord, voorzitter TC France, dinsdagavond in het Franse vakblad ‘Le Quotidien du Tourisme’, zijn er wel degelijk “5 à 6 solide kandidaten”. Waaronder volgens sommige partner-hoteliers de Chinese Fosun Group weleens een onverwachte kandidaat-overnemer zou zijn.

Middellandse Zee bestemmingen

Ondertussen melden, nagenoeg in alle M-Z landen de diverse hotelverenigingen directe schade voor de vakantiehotels.  Griekse hotels spreken over 200 miljoen directe schade, als gevolg van niet-betaalde rekeningen, plus nog meer dan 125 miljoen gemis door het wegblijven van gasten met ingang van oktober.  Plus de misgelopen klanten voor de toeleveranciers.  Een zelfde verhaal ook in Turkije, Tunesië, Egypte en uiteraard Spanje waar de Spaanse regering in overleg met de Spaanse hotelverenigingen al een noodplan uitwerkte voor het verwachte faillissement (straks begin 2020) van zo’n 500 hotels !

Wat de aandeelhouders betreft heeft de Chinese Fosun-groep, sinds 2015 minderheidsaandeelhouder van de Thomas Cook Group, zijn oog laten vallen op het Russische Intourist, waarbij T.C sinds 2011 50,1 % aandelen bezat.  Zoals bekend is de Russische markt (vooral Moskou – St.Petersburg en  Krasnodar, etc…) erg belangrijk voor de Turkse, Egyptische en Golf-markt terwijl het Russische Oosten heel vaak naar China reist.

Robrecht Willaert, hoofdredacteur Travel Magazine

Comments