Newsflash

Thomas Cook België: belangrijke informatie voor de reisagent

UPDATE 24/09/2019 – 10u10

VVR: “alle domicilieringen met Thomas Cook Belgium stopzetten”

In een update roept de VVR, de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus, op om meteen alle domicilieringen met Thomas Cook Belgium stop te zetten.

“Het Garantiefonds Reisgelden heeft het financieel onvermogen vastgesteld in het dossier Thomas Cook Belgium met de merken Thomas Cook en Neckermann. De bankrekeningen van de Belgische organisatie werden geblokkeerd. Daarom is het belangrijk om nu – in tegenstelling tot gisteren – meteen over te gaan tot het stopzetten van alle domicilieringen met Thomas Cook Belgium,” klinkt het.
“Het Garantiefonds geeft op zijn website aan dat ze het financieel onvermogen dekken. Ze geven logischerwijs eerst voorrang aan de klanten die zich vandaag op bestemming bevinden. Nadien zullen alle andere dossier chronologisch behandeld worden. Schadeclaims kunnen vanaf nu ingediend worden via https://www.gfg.be/nl/contact/

Adviseer eventueel betrokken reizigers in deze ten gronde en zorg dat ze beschikken over alle mogelijke bewijzen, ie. de bestelbon, bankrekeninguittreksels, afschriften van de kredietkaart enz…
Enkel wanneer het dossier zo volledig mogelijk is kan de verzekeraar een en ander snel en efficiënt afhandelen.”

Op de website van de VVR is eveneens een speciale pagina voorzien met betrekking tot dit dossier en waar alle informatie samengevat is: https://www.vvr.be/bibliotheek/thomas-cook-group-plc/ (inloggen verplicht)


UPDATE 23/09/2019 – 13u00

Bij Thomas Cook België is de ondernemingsraad van 09.00 uur inmiddels afgelopen. Om 11.20 uur maakte de directie bekend dat Thomas Cook België voorlopig operationeel blijft. Alle bestaande dossiers worden afgehandeld. Zoals eerder gemeld worden nieuwe boekingen voorlopig niet meer aanvaard. In de vroege namiddag staat een nieuwe ondernemingsraad gepland, waar ook Wouter Beke, minister van Werk, Economie en Consumentenzaken, aanwezig zal zijn. Het is afwachten wat die tweede ondernemingsraad brengt.

Op basis van de informatie, verstrekt door de VVR (Vereniging van Vlaamse Reisbureaus), delen we onderstaande belangrijke informatie voor de reisagent.

Wat dien je nu zelf te doen?

Lijst grondig al je dossiers op en volg deze zeer secuur.

Welke merken zijn beïnvloed?

Enkel de vakanties onder de merken Thomas Cook en Neckermann zijn beïnvloed door de huidige situatie. Operationeel loopt alles vandaag nog zoals voorzien en worden de geboekte reizen gewoon uitgevoerd. Er worden uit voorzorg wel geen nieuwe boekingen aanvaard.

Voor Pegase dat recent zelfstandig is geworden is er geen impact. De boekingen lopen gewoon door. Pegase contacteerde zijn hoteliers, zijn luchtvaartpartners en andere leveranciers en kreeg hier ook de nodige bevestiging van ondersteuning. Pegase is dus niet betrokken in dit geheel.

Dien je je domiciliëring stop te zetten?

Neen, binnen een B2B context ligt een en ander moeilijk. Wat je wel dient te doen is nagaan of enkel de dossiers die gedekt zijn door het Garantiefonds Reizen, zijnde de pakketreizen, gedomicilieerd worden. Voor alle andere domiciliëringen dien je onmiddellijk een blokkering/tegenboeking te vragen aan de bank.

Wat wanneer de klanten gevraagd worden om ter plaatse extra te betalen of een garantie te geven met de kredietkaart?

Dit is internationaal overal onwettelijk. Reizigers dienen dit dus absoluut te weigeren.

Wat dienen reizigers te doen:

  • Ze dienen jou onmiddellijk te informeren zodat je dit dossier kan doorgeven aan Thomas Cook Belgium.
  • Ze dienen onmiddellijk de lokale reisleiding te informeren.
  • Ze dienen klacht neer te leggen bij de lokale autoriteiten

Wat indien de operaties in België toch zouden stoppen?

Dit is zoals aangegeven vandaag nog niet aan de orde. Thomas Cook Belgium is net zoals alle andere reisprofessionals verzekerd tegen insolventie.
Indien het zover komt, dan zal ook het Garantiefonds Reizen voor alle pakketreizen deze dossiers overnemen.

Wat met enkelvoudige reisdiensten?

Wanneer je zelf voor jouw klant een dossier samenstelde en hiervoor gebruikmaakte van enkelvoudige reisdiensten via Thomas Cook, zoals bijvoorbeeld hotel only of ticket only word jij gezien als reisorganisator. In dit geval zal jij dan voor je klant voor de nodige alternatieven dienen te zorgen.

Comments