Bestemmingen

Thassos, nieuw bij TUI

Het Grieks eiland Thassos is een van de nieuwe bestemmingen deze zomer van TUI en TUI fly. Een korte verkenning…  

Griekenland doet meteen denken aan vakantiebestemmingen zoals de Cycladen, Santorini, Kreta, het Griekse vasteland met de Peloponnesos, de stad Athene en de Ionische Zee met Corfu… Minder bekend of zelfs helemaal onbekend is het noorden van de Egeïsche Zee met Chalkidiki, Macedonië, de steden Thessaloniki en Kavala. En natuurlijk het eiland Thassos helemaal in het noorden. Nochtans is dit eiland meer dan de moeite waard voor een zonovergoten verblijf in alle rust met een ruim aanbod aan activiteiten. Vergeten we natuurlijk ook de gastvrijheid en rijke, heerlijke keuken niet. Een Grieks pareltje…

Twee keer per week

TUI fly vliegt sinds begin mei (tot 10 oktober) twee keer per week naar deze nieuwe TUI-bestemming vanuit Zaventem (op woensdag en vrijdag). Onderweg is er een tussenlanding (in Volos of op Lesbos bijvoorbeeld). De vlucht duurt ongeveer drie uur (zonder tussenlanding) en nog een uur extra met tussenlanding. Zodra de toeristen zijn geland, gaan ze naar de kleine haven van Keramoti (bustransfer van minder dan 15 minuten) en na een boottocht van een goed halfuurtje staan ze in Limenas, de hoofdplaats van Thassos. Het eiland ligt dicht bij Kavala, meer bepaald in een periferie (provincie) genaamd Oost-Macedonië en Thracië, ten zuiden van Bulgarije, niet ver van Turkije. Deze schilderachtige streek heeft heel wat te bieden. Onlangs organiseerde TUI met de Griekse dienst voor toerisme een famtrip naar het eiland in aanwezigheid van Piet Demeyere (TUI) en Angela Tzifa (Griekse dienst voor toerisme). Zo konden een tiental journalisten dit mooie stukje Griekenland ontdekken.

Wat is er te beleven op Thassos?

Naast een gewone strandvakantie met water en zon biedt Thassos nog heel wat mogelijkheden, zoals een excursie in 4×4 naar het hoogste punt op het eiland (Ipsarion op 1204 meter) via een eeuwenoud dennenwoud met adembenemende uitzichten op het eiland en zijn stranden. Ook kun je er watervallen ontdekken en een of ander klooster bezoeken, zoals het klooster Panagouda of het Archangelos klooster (aartsengel Michael), het grootste op Thassos, dat in de 12de eeuw is gebouwd aan de rand van een klif. Je geniet er spectaculaire uitzichten op de zee en de mythische berg Athos. Enkele stranden lenen zich uitstekend voor een frisse duik in het water, zoals Aliki, Pachis, Skala Rachoni, Astris, Tripiti, Makryammos, Panagia, Maries… Bovendien zijn er talrijke mogelijkheden om te wandelen en te duiken (CAT Diving Center wordt gerund door een Belg en partner van TUI). Het landschap is doorspekt met schilderachtige dorpjes (zoals Panagia met zijn typische Balkanarchitectuur, olijfoliepers, kanaaltjes en steile steegjes). Ook het heel interessante archeologische museum van Thassos, tevens het enige op het eiland, is een bezoek waard. Het mooi gerenoveerde museum is klein in omvang, maar stelt boeiende collecties tentoon, zoals een kouros (reuzenbeeld uit de archaïsche periode van de oud-Griekse beeldhouwkunst) en talrijke waardevolle voorwerpen die de 5000 jaar lange geschiedenis van de mens op het eiland vertellen. Wie openstaat voor nog meer geschiedenis kan een excursie maken naar het vasteland, zoals naar Kavala waar apostel Paulus voor het eerst voet op Europese bodem zette. Qua bezienswaardigheden zijn er nog een aquaduct, fort, middeleeuwse straatjes, markten en het Egyptisch huis Imaret, ondertussen een luxehotel. Op een twintigtal kilometer van Kavala ligt de archeologische site Philippi, met een schitterend amfitheater, zuilen, enz. Deze stad is gesticht door koning Philippos II van Macedonië.

Hotels

TUI biedt in de brochure een selectie van een veertiental hotels aan, met drie tot vijf sterren (vier hotels met 3*- of 3*+; zeven 4-sterrenhotels en drie 5-sterrenhotels). Kortom, een ruim en gevarieerd aanbod (ook al beperken de klanten hun keuze meestal tot een vrij klein aantal hotels, vaak dezelfde, wegens contingenten, promoties, faciliteiten, adviezen van de reisagenten enz., red.).

Alexandra Beach Resort & Spa(4*)

De groep logeerde in Alexandra Beach (4*) in het zuiden van het eiland, op enkele honderden meter van het toeristische dorpje Potos. De bijzonder vriendelijke service van het personeel viel meteen op. Ze stellen alles in het werk om de gasten een geslaagde vakantie te bezorgen, van het ontbijt tot ’s avonds, in de bars en restaurants, boetieks, spa, strand… Alexandra Beach is een familiaal hotel met een mooi strand, waar de kinderen zich kunnen uitleven in de miniclub. Maar ook de volwassenen worden in de watten gelegd met een wellnessruimte (massages en spa’s), twee zwembaden, strandbar… Iedereen kan voluit genieten van de prachtige omgeving van op het schitterende terras, waar de zon ondergaat met zicht op de berg Athos tegen de horizon. Het personeel is klantvriendelijk, heel professioneel en sympathiek. Het hotel telt 223 kamers (met swim-upkamers of suites met privézwembad). TUI heeft een contingent van 20 tot 25 kamers per week tijdens het hele seizoen… Dit hotel wordt wellicht de bestseller van het eiland.

Veel nieuws onder de zon in 2018…

Thassos is niet de enige nieuwe bestemming van TUI, die ook uitpakt met Lesbos, Valencia, Luxor, Murcia, Enfidha en Djerba, Kayseri, Firenze, Aruba en meer. De tweede Belgische luchtvaartmaatschappij (3,7 miljoen pax in 2016) is de enige maatschappij die vluchten vanuit alle Belgische luchthavens aanbiedt (Brussel, Charleroi, Luik, Oostende en Antwerpen).

Comments