Analyse, Bestemmingen

Thailand en haar toeristische dienst

De Toeristische Dienst van Thailand is maar al te gelukkig met de lancering van de 4e  verbinding van Qatar Airways naar hun land: Chiang Mai! Daarom nodigden ze enkele journalisten uit om hen te laten kennis maken met het land dat op ieder gezicht een glimlach tovert! We bezoeken Thailand vlak voor het Vakantiesalon Brussel, waar Thailand dit jaar het gastland was, en dit net nadat de 35 miljoenste bezoeker van 2017 voet aan Thaise grond zet (een nieuw record!) en er een nieuw marketingconcept werd gelanceerd door de TAT : ‘Open to the new shades’. Voeg daarbij de lancering van de eerste Michelin-gids ‘Bangkok’ en ‘Tasty  Thailand’ van Gault&Millau Belux, die beiden het belang van de Thaise keuken onderlijnen. Chiang Mai mocht trouwens dit jaar de 37e editie van ATF hosten!

Thailand ontdekken aan de hand van zijn keuken

Tijdens deze reis maakten we kennis met het zachte, levendige Chiang Mai in het noorden, het verfijnde en bruisende Bangkok en het pittige Khao Lak in het zuiden. De adjectieven staan voor de sfeer, de landschappen én… de keuken! Begeleider Sekson Nissaisorakarn (marketing officer TAT Paris), vertelde maar al te graag over zijn land aan de hand van de beste gastronomische adressen en de meest authentieke eetkraampjes. Bij elk hotelbezoek werd er steevast een degustatie voorzien – ongeacht het moment van de dag. Wist je dat de Thai tot 6 keer per dag eet?!

Hotels & tempels

Naast al deze feestmaaltijden, stonden er ook tempelbezoeken, marktjes en excursies naar de rijstvelden op het programma. Maar ook de verschillende hotelstructuren werden onder de loep genomen. Het merendeel van de bezochte hotels waren nieuw en tot in de puntjes verzorgd. Thailand is erg bezig met zijn imago en wil aantonen dat er naast het massatoerisme ook gebieden zijn met lokale en authentieke (hotel)initiatieven.

Gemeenschapstoerisme

Zo moedigt de overheid gemeenschapsinitiatieven aan, het verzorgen van het lokale patrimonium, overnachten bij de inwoners, natuurtoerisme,… Het is nieuw, maar het is een niche die groeit. De toeristen zijn zich meer en meer bewust van het milieu en de klimaatsveranderingen en men zoekt naar een ecologisch verantwoorde manier van reizen. En het is ondenkbaar dat Thailand, waar het toerisme goed is voor 18% van het BBP, niet mee op de boot van het duurzaam toerisme springt. Het is niet meer voldoende om mensen aan te moedigen hun lakens en handdoeken twee dagen te houden. Er moet een serieus politiek beleid worden gevoerd, zeker rond plastiek, het water en de overbevolking van bepaalde sites.

Cultuur in Chiang Mai

Chiang Mai is niet langer het ‘toevluchtsoord’ van de hippe reizigers, maar het is een stormachtige stad die er gelukkig in slaagde zijn charme te behouden. De stad staat symbool voor het culturele noorden, gelinkt aan het Koninkrijk Lanna, vol boeiende architectuur, tempels en historische wijken. Chiang Mai is de andere grote stad van Thailand, naast Bangkok, waar artiesten zich volledig aan hun kunst wijden. Het zou spijtig zijn om niet van de regio te genieten. Samen met de provincie Chiang Mai zijn die van Lampang en Laphun echt een bezoekje waard dankzij de rijstvelden, de bergen en ontelbare watervallen. En natuurlijk mag je ook de tempels en de restaurants niet vergeten!

Strand en jungle in Khao Lak

Khao Lak is een ideale uitvalsbasis om de omgeving van Phang Nga te ontdekken. Hier komen de bergen en de Andamanse Zee, recht tegenover de Similan-eilanden. Khao Lak is een rustiger alternatief voor Phuket, met droomstranden en nationale parken vol rivieren, watervallen en regenwouden. Het gebied is ook een paradijs voor duikers. Ook liefhebbers van de lokale keuken, komen hier zeker aan hun trekken.

Nieuwe boutiquehotels

Het Viang Thapae Resort in Chiang Mai met 39 kamers, opende in december vorig jaar de deuren. Het hotel werd in het midden van een woonwijk gebouwd rondom een zwembad in de vorm van een rivier. De vegetarische en non-alcoholische levensstijl  wordt hier hoog in het vaandel gedragen. Ook Anantara versterkte haar aanwezigheid in Chiang Mai. Zo is het Anantara Chiang Mai Serviced Suites 5* resort, een nieuwe uitbreiding van het Anantara Chiang Mai Resort 5 *. Naast het zwembad op het dak, kunnen de gasten ook gebruiken maken van alle faciliteiten van het zusterhotel. Nog in Chiang Mai opende Rachamankha Hotel met 25 kamers de deuren. Het is een ode aan de Lanna royalty’s – van de architectuur tot de gastronomie. Zelfde verhaal bij Villa Mahabhirom, waarvan de 25 villa’s met privézwembaden gegroepeerd werden rond een traditioneel Thais huis om zo de sfeer van het oude koninkrijk reconstrueren – alles is authentiek, tot aan het theelepeltje voor thee. Het was de wens van TAT: “Het aanbod bestaat niet enkel uit grote hotels van internationale ketens die gemakkelijk te vinden zijn. Er zijn heel wat charmante boetiekhotels die authentiek zijn en werden ingericht met lokale stukken en bovendien een zeer luxueuze service bieden.”

Thailand, makkelijk te verkopen in België

Het Khao Lak Laguna Resort 4*, tussen de zee en het Khao Lak-Lam Ru National Park, is een exclusiviteit van Thomas Cook. “Belgen hebben hun gewoonten”, zegt Stefaan Chhan Nin, Commercial Manager Far East and Indian Ocean bij Thomas Cook. “Dankzij de goede relatie tussen beide landen, is het een populaire vakantiebesteming bij de Belg”. Het is een zeer gezellig resort, mede dankzij de diners op het strand, charmante kamers en kookcursussen. De Thaise eigenaar opende net het Menara Villa Beach Resort 5* in Takua Pa. Het resort telt 108 kamers en villa’s op het strand van Bang Lut. Het is het enige hotel in de omgeving dat het grand luxe all inclusive concept aanbiedt en beschikt bovendien over het langste zwembad van Thailand… maar liefst 120 meter! Ook aan activiteiten geen gebrek daar de regio nog in volle ontwikkeling is. Promoties voor de opening gelden nog tot eind april. Ook nieuw is La Vela Khao Lak met 181 kamers, waarvan er enkele op het zwembad uitgeven.

Stimulerend vluchtaanbod

De retour naar Bangkok is essentieel. Enerzijds voor ultra-moderne gebouwen, shrines, tempels, het drukke bedrijfsleven, de Skytrain en de Klongs, anderzijds om een lange overstap te vermijden. Bij Qatar Airways zijn bovendien de binnenlandse vluchten met Bangkok Airways verzekerd. Ideaal dus moesten er eventuele wijzigingen zijn. Meer info via www.tourismthailand.org en www.qatarairways.com.

Béatrice Demol, senior reporter Travel Magazine

Comments