Bestemmingen

TAP Air Portugal lanceert BRU-OPO

Proeven van port en Porto

Met vier UNESCO-sites leent het noorden van Portugal zich uitstekend voor een korte trip. Naast Porto als historische stad zijn dat de Dourovallei, de stad Guimaraes en de prehistorische site van Foz Coa. Met twee nieuwe dagelijkse non-stopverbindingen BRU-OPO maakt TAP Air Portugal de regio nog vlotter bereikbaar.

Met de belangrijkste bezienswaardigheden op een zakdoek valt de stad Porto perfect te voet te ontdekken. Ribeira op de oever van de Douro is het historische hart van Porto. De smalle straatjes en de kleurrijke gevels stralen nog het middeleeuwse karakter van dit stadsdeel uit. Met de vele restaurantjes – ook aan de overkant van de Douro – klopt hier ’s avonds het hart van de stad. Van de oudste stadskern is het klimmen naar het Sao Bentostreinstation, gebouwd in het begin van de 20e eeuw, waar de indrukwekkende azulejos van niet minder dan 20.000 tegels op de binnenmuren een goed bewaard voorbeeld vormen van die Portugese traditie. Langs de Igreja dos Congregados – ook al met azulejos – is het vlot stappen tot de Praça da Liberdade en de Avenida dos Aliados, het belangrijkste plein van de stad met op het hoogste punt Paços do Concelho, het impressionante stadhuis van Porto. Dé blikvanger van de stad is de Torre Dos Clerigos, die met zijn lengte van 75 meter (trap met 225 tredes) ook voor de omgeving een baken vormt.

1,5 km shoppingplezier

Voor cultuurliefhebbers, en boekenfans in het bijzonder, is Livraria Lello een absolute aanrader. Het houten interieur van deze boekenwinkel in een historisch pand sluit perfect aan bij de unieke collectie werken in het aanbod, waarvan de belangrijkste in een geklimatiseerde ruimte met gecontroleerde vochtigheidsgraad worden bewaard. Voor de shoppers is Rua de Santa Catarina the place to be. Over een lengte van 1,5 km, grotendeels verkeersvrij, wisselen de grote internationale merken af met lokale boetieks en gezellige cafeetjes, met op nummer 112 het beroemde café Majestic. De iconische metalen brug over de Douro vormt de verbinding met Villa Nova da Gaia, de thuishaven van vele gereputeerde portohuizen, die in hun kelders de traditie van de portwijn belichten, proeverij inbegrepen. Blikvanger in Matosinhos bij Porto is de cruiseterminal.

Dourovallei ontdekken

Noord-Portugal is wereldberoemd om de portwijn, waarvoor de druiven worden geteeld op de flanken van de Dourovallei. Die kreeg in de 18e eeuw als eerste wijnstreek ter wereld al een Denominação de Origem Controlada, te vergelijken met het kenmerk appellation d’origine contrôlée. Aan de samenvloeiing van de Tamegarivier en de Dourorivier ligt het stadje Amarante, dat met zijn centrale ligging een grote troef vormt om de regio te ontdekken. Op 40 minuten rijden liggen alle belangrijke plaatsen in de regio: de Dourovallei natuurlijk, de stad Porto en het historische Guimaraes.

Cruisen op de Dourorivier.

Wijngaarden

Een ideale manier om de wijnstreek te genieten is een cruise op de Douro, die meteen ook een perfect beeld geeft van de uitgestrekte oppervlakte aan wijngaarden. De hellingen van de heuvels zijn een aaneenschakeling van terrassen met wijnranken. In de streek worden allerlei varianten van wijnen geproduceerd: wit, rood, vinho verde en uiteraard de portwijn (wit en rood). Het bezoekerscentrum van Quinta do Panascal biedt bezoekers op een audiotour de mogelijkheid de geschiedenis van de wijnbouw te ontdekken. Quinta do Panascal maakt deel uit van het huis Fonseca dat uitsluitend port produceert, waarbij de traditie van het bewerken van de druiven in ere wordt gehouden. Het persen van de vruchten gebeurt in grote stenen kuipen met personen die de druiven vertrappelen. Uiteraard hoort bij een bezoek aan de wijnstreek een proeverij.

Met TAP Air Portugal tweemaal per dag non-stop BRU-OPO

TAP Air Portugal (lid Star Alliance) biedt de nieuwe rechtstreekse verbinding BRU-OPO twee keer per dag aan: in de ochtend met vertrek om 11u10 en aankomst om 12u50 (België: 13u50), in de avond met vertrek om 21u45 en aankomst om 23u25 uur (België: 00u25). De vluchten OPO-BRU gaan dagelijks om 7 uur (arrival BRU: 10u30) en 17u35 uur (BRU: 21u05). BRU-OPO behoorde vroeger al tot het aanbod, maar de airline schrapte ze enkele jaren. “In 2015 werd de maatschappij geprivatiseerd”, legt Antonoaldo Neves (CEO van TAP Air Portugal) uit. “Wij hebben toen een stap terug gezet om nu opnieuw met forse sprongen vooruit te gaan. Lissabon vormt onze thuisbasis, maar wij willen Porto als hub naast de Portugese hoofdstad ontwikkelen. Vanuit Porto bestonden al intercontinentale connecties met Rio de Janeiro en Sao Paulo. In juni kwam daar een verbinding met New York als extra troef bij.” OPO biedt ook connecties naar andere Portugese bestemmingen, zoals Madeira en de Azoren. Bovendien is het mogelijk met een ticket BRU-LIS in Porto een stopover te hebben. Dagelijks zijn er 13 verbindingen OPO-LIS. Afgelopen jaar verkocht TAP Air Portugal 16 miljoen tickets, ruim de helft meer dan in 2015 (10,6 miljoen). Voor dit jaar verwacht de maatschappij een totaal van 17 miljoen pax. De vloot van TAP Air Portugal telt nu 100 toestellen. Tegen het einde van het jaar komen er vijf vliegtuigen bij en streefdoel tegen 2022 is een totaal van 120 toestellen.

Comments