Analyse, Studiereis

De Eilanden Van Tahiti, paradijs op aarde

In het hart van de Stille Oceaan ligt Frans-Polynesië, gevormd door 118 eilanden die her en der verspreid liggen. Onder impuls van Tahiti Tourism ontdekten drie reisagenten vijf van de eilanden tijdens een famtrip van 11 dagen, georganiseerd van 27 november tot 10 december. Isabelle Gilquin van Tahiti Tourism begeleidde de reisagenten tijdens deze reis: een odyssee waarbij alle zintuigen werden geprikkeld. Valérie Bemelmans (Service Voyages, Wépion), Estelle Jendrejac (Voyages Hélios, Doornik) en Jennifer Antzorn (We love to Travel, Luxemburg) ervaren een zekere nostalgie wanneer ze nu terugkijken naar de foto’s. Het zijn herinneringen aan de weelderige landschappen en de eindeloze helderheid van de lagunes. Ze bewijzen hun aanwezigheid op Tahiti, Moorea, Huahine, Bora Bora en Tikehau. Na deze studiereis, dragen Valérie, Estelle en Jennifer de titel ‘Specialist van De Eilanden van Tahiti’!

Een andere wereld

Het is waar… de koude en het grijze leven even achterwege laten, doet een mens goed! De vlucht duurt 21u en het tijdsverschil is 11u, maar eens ter plaatse worden we overrompeld door de vriendelijkheid van de Polynesiërs en de onthutsende schoonheid van het eiland. De lange reis en de jetlag zijn zo vergeten. Het kan nergens mooier zijn dan hier!

Tahiti, deze drie lettergrepen veroverden de hele wereld en duiden zo heel Polynesië aan. Maar vreemd genoeg wordt dit eiland, met de internationale luchthaven Faa’a, vaak gemeden door toeristen en enkel gebruikt als tussenstop. Het is nochtans een van de mooiste juweeltjes van de Genootschapseilanden. Twee dagen volstaan om Papeete, het administratieve en economische centrum, te verkennen. Het is een kleine maar exotische metropool, die zeker een bezoekje waard is! De stadsmarkt in het centrum biedt een groot aanbod aan typische Polynesische spulletjes, terwijl de levendige jachthaven en de prachtige Papenoo Valley de mensen naar de natuur lokt.

Valérie, Estelle en Jennifer waren ontroerd tijdens hun bezoek aan deze vallei, waar je nog culturele en lokale religieuze elementen kan terugvinden van vroegere bewoners. Ze ontdekken de vallei met een 4×4, samen met gids Olivier die heel veel verhalen vertelt die hij kent van zijn grootouders. Verhalen over de oorspronkelijke inwoners en het respect voor de natuur (meer info via Iaorana Tahiti Expéditions). Ander topmoment van deze bijzondere reis, was een diner in de ‘roulottes’ (foodtrucks) van Place Vaiete. Je eet er in een ongedwongen sfeer aan grote tafels, en proeft er de heerlijkste lokale gerechten, zoals rauwe vis in kokosmelk. Iets hedendaagser, maar ook zeer lokaal, is Blue Banana de Punaauia, het populairste adresje van het moment!

Hotelbezoek

Tahiti is een eiland in de vorm van een acht, waarbij een landengte (Taravao) de ‘twee nullen’ – Tahiti Nui (Groot Tahiti, noordwesten) en Tahiti Iti (Klein Tahiti, zuidoosten) – met elkaar in verbinding stelt. Tahiti Iti is zeker ook erg de moeite waard en moet helemaal niet onderdoen voor zijn ‘grote zus’ Tahiti Nui. Teahupoo is een ideale plek om te surfen. En wie wil verblijven op dit kleine stukje land, kan terecht in de Vanira Lodge, op de kliffen van ‘Te Pari’.

Meer informatie via www.vaniralodge.com

Het is dankzij Louis-Antoine de Bougainville (1768) dat we in Europa weet hebben van de mooie wilde landschappen van Tahiti. James Cook gaf dan weer de ‘Genootschapseilanden’ hun naam en speelde en belangrijke rol binnen de Tu-dynastie (Pomare). In de Matavai baai, in het noorden van het eiland, lagen ooit de Europese schepen verankerd. De Bounty en de bijhorende groep muiters aan boord kwamen er aan in 1789. Vandaag verwelkomt het zwarte zandstrand locals en toeristen in Tahiti Pearl Beach Resort.

Meer informatie via www.tahitipearlbeach.pf/fr

Polynesië heeft erg veel spa’s, en een massage met monoï of Tamanu-olie ‘Het Groene Goud’ doet wonderen. De reisagenten maken zelf een monoï-olie, een leuk souvenirtje om terug mee naar huis te nemen.

Meer informatie via www.tahitiansecrets.com

Zoals een postkaart

Op het programma van Estelle, Valérie en Jennifer staat een bezoek aan Tahiti en Moorea, twee Bovenwindse Eilanden, alsook een bezoek aan de twee kleine eilandjes van de archipel van de Genootschapseilanden – de zogenaamde Benedenwindse Eilanden – Huahine en Bora Bora, om te eindigen in Tikehau, één van de atollen van de Tuamotu-archipel. Al deze landschappen lijken wel weggeplukt uit een postkaart. Weelderige vegetatie, hoge groene bergtoppen, witte stranden, kleurrijk koraal en duizenden blauwtinten…. Meer dan één keer vroegen de reisagenten zich af ‘of ze niet aan het dromen waren’. Zeker ook wanner ze tijdens het snorkelen en duiken de wondere onderwaterwereld ontdekken: de zwartpuntrifhaai, napoleonvis, koraal, roggen,… je ziet het allemaal! Excursies, gastronomische dineren,… de drie vrouwen beleefden elke dag de pure magie die deze kleurrijke eilanden bieden.

Ode aan de liefde

Het is geen toeval dat deze bestemming een populaire plek is voor koppels die hun liefde willen bezegelen of vieren. Er zijn dan ook veel hotels die huwelijksceremonies organiseren en/of er zelfs een speciale kapel voor hebben. Zo heb je op Bora Bora de charmante kapel ‘Over Water’ van Hotel Méridien! De bezochte hotels hadden telkens een bijzondere ligging aan het strand, in een tuin of zijn gebouwd op palen in het water. Deze logiesvorm met typerend rieten dak van palmbladeren en glazen vloer om het zeeleven te observeren, ontstond hier in Frans-Polynesië en viert dit jaar trouwens zijn 50e verjaardag.

Een buitengewoon kader

Verblijven in één van de 884 bungalows verdeeld over de 118 eilanden van Tahiti is en blijft een unieke ervaring! Maar liefst twee keer konden de reisagenten een nacht doorbrengen in een ‘drijvende’ kamer, meer bepaald in het bijzondere Hilton (Moorea) en in Hotel Méridien (Bora Bora). Het hotelaanbod op de verschillende eilanden is groot, en je waant je er in de traditionele habitat van de Polynesiërs aangezien er lokale materialen werden gebruikt voor het bouwen en inrichten van de kamers. Wie met het gezin reist, kan zich ook helemaal laten onderdompelen in het ‘dagelijkse leven’ van de Polynesiërs. Je verblijft dan vaak in ‘farés’, of kleine huisjes, die er zijn voor de toeristen. Deze logiesvorm staat de reizigers toe om ‘à la carte’ op de eilanden te verblijven en zelf op verkenning te gaan. Het is alvast een goede raad die de drie ‘De Eilanden Van Tahiti’-specialists meegeven!

Nog een beetje verder dromen? Surf naar http://nl.tahiti-tourisme.be/ & https://tahititourisme.be/fr-be/

Isabelle Debuchy, Reporter Travel Magazine

Comments