Analyse

Sunny Cars wil zichzelf overtreffen

Thorsten Lehmann, CEO & partner; Kai Sunnwald, Stichter-President; Hans Knottnerus, Directeur Nederland-België-Frankrijk

“We willen dat er een 9 voor staat.” Kai Sunnwald, oprichter en CEO van Sunny Cars, die een  duidelijk doel voor ogen heeft. In het huidige boekjaar, dat van november 2019 tot eind oktober 2020 loopt, moet voor het eerst het aantal van 900.000 boekingen worden overschreden. De actuele trend in zomerboekingen toont dat Sunny Cars op koers ligt.

Door Robrecht Willaert

Het management van Sunny Cars vertelde donderdag tijdens het 8ste rondetafelgesprek in Haarlem, waarbij vakjournalisten uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Nederland aanwezig waren, dat de start van het boekjaar 2020 veelbelovend is. “Vorig jaar was wisselend, met ups en downs, maar voor komende zomer zien we een sterke stijging in het aantal boekingen voor de belangrijkste bestemmingen.” Aldus Sunnwald. Het was de eerste keer dat deze rondetafel niet in München doorging. “In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal boekingen gemiddeld met 18% gestegen”, zegt Hans Knottnerus, managing director Sunny Cars Nederland, België en Frankrijk. Uit de cijfers van de autohuurspecialist blijkt dat Griekenland het meest groeit (+29%). Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staan respectievelijk met 25% en 24% op de tweede en derde plaats. Andere stijgers zijn Canada (+22%), Kroatië (+19%), Spanje (+18%), Italië (+14%), de Verenigde Staten (+12%) en Zuid-Afrika (+12%).

De directie van Sunny Cars had enkele topfiguren uitgenodigd voor het gezellige diner in hartje Amsterdam: Anjan Kers, TUI Nederland; Jeroen Martron, Airtrade; Fred Van Eyck, Travel Counsellors; Don Kaspers, D-rt Groep

Dit jaar werd tijdens het rondetafelgesprek in Haarlem ingezoomd op de Nederlandse markt. Het aantal Nederlandse reserveringen steeg het afgelopen boekjaar met meer dan 10%, waarmee het bedrijf de positie als marktleider in Nederland opnieuw bevestigt. Sunny Cars is ondertussen 25 jaar actief in Nederland en startte in 1999 in België.

Opvallend wat de Nederlandse reisbureaumarkt betreft, zijn er in Nederland vandaag meer zelfstandige reisagenten (1023) dan stationaire reisbureaus (800 met 45 franchises inbegrepen). In Duitsland zijn er 11.000 verkooppunten/reisbureaus.

Wat de Sunny Cars verkoop betreft, leidt het klassieke reisbureau meer dan ooit de dans gevolgd door e-commerce (OTA’s) en uiteindelijk een kleiner gedeelte B2C.

België is na Zwitserland en Oostenrijk een van de betere leerlingen van de klas in marktpenetratie, verkoop en de all-in autoverhuurformule. “Het servicebewustzijn is ook in België erg hoog”, aldus Hans Knottnerus, directeur BeNe en Frankrijk, “en vanuit de markt is er veel vraag naar het huren zonder creditcard. Een dienst die alleen door Sunny Cars wordt aangeboden. Populair hierbij is het overslaan van de wachtrij. Deze zogeheten fastlane service staat op de tweede plaats van meest geboekte extra-diensten.”

Comments