Studiereis

Successtory in Tanger

Het Gigatour-congres vond vorig jaar plaats in Tanger. Het was de ideale gelegenheid voor het ONMT (Nationaal Verkeersbureau van Marokko), het CRT (de regionale toeristische afdeling van Tanger-Tetouan-Al Hoceima) en BT Tours om op ontdekking te trekken naar een regio die een indrukwekkende toeristische renaissance beleeft.

Tijdens een bezoek aan het lokale Vakantiesalon konden de Belgische reisprofessionals kennis maken met tal van lokale spelers: nieuwe hotels, golfbanen en spelers uit de meetingindustrie. De directeur van het ONMT Benelux, Taibi Khattab, reageerde enthousiast: “Het is een succesverhaal dat begint in Tanger, met een nieuwe strook van vijf kilometer, prachtige stranden, een nieuwe toeristische haven (Tanger Marina Bay) en een uitgebreide infrastructuur voor het aanleggen van allerlei type cruiseschepen. Tanger is een kosmopolitische stad met een rijk historisch erfgoed.” Een hogesnelheidstrein verbindt Tanger voortaan met Casablanca en er verschijnen dubbeldeksbussen op de boulevards. De 400 kilometer kustlijn – Atlantische Oceaan en Middellandse Zee – is zeer aantrekkelijk voor investeerders. Het hinterland opent zich voor een landelijk en actief toerisme. Na Tanger zijn het vooral de oostelijke en zuidelijke delen van de noordelijke regio die voortdurend moderniseren om meer toeristen te kunnen aantrekken. Denk daarbij vooral aan het Hoceima National Park, Tetouan en de blauwe stad Chefchaouen. Daarnaast is het vooral in Al Houara en Asilah dat golfclubs en luxehotels worden opgetrokken.

De medina van Tanger, een plaats doordrenkt van geschiedenis.

Tanger, tussen geschiedenis en moderniteit

In Tanger werd de groep op sleeptouw genomen door de lokale gids ‘Saïd-le chef’. Hij was als geen ander thuis in de geschiedenis van zijn stad, waar hij het verhaal vertelde van de straten, de gevels en zijn legendes. Grand en Petit Socco – de souks. Het ‘9april-plein’, dat de onafhankelijkheid viert, markeert de uitgang van de historische medina en is tegelijk de plaats voor handarbeiders die wachten op een job. De huizen en cafés wisten o.a. persoonlijkheden als Paul Bowles, Joseph Kessel, Henri Matisse, Barbara Hutton en zelfs James Bond aan te trekken. Het uitzicht op Tarifa, de Spaanse kust en Gibraltar is quasi een geopolitieke denkoefening. Het zicht op de Kasbah, de minaret van de grootste (gemengde) moskee en de klokkentoren van de Spaanse kathedraal vormen een imposante herinnering aan de vrijheid van godsdienst die is vastgelegd in de Marokkaanse grondwet. De art nouveau-architectuur van het Iberia-district, de Avenue Belgique en de Spaans-Moorse Boulevard Pasteur zijn emblematisch voor een Tanger gesitueerd tussen verschillende werelden, het land van migratie en culturele diversiteit.

Het noorden: om te ontdekken

Deze verwevenheid van stijlen, gebaseerd op een internationale inspiratie, zet zich voort tijdens een bezoek aan Tetouan, met een ‘best of’ van de stad en de medina. Bij Dardara in Chefchaouen ging de groep de gastronomische tour op en kon men alle culinaire pareltjes van de regio proeven. Bij een soepje van hummus en komijn en een overheerlijke tajine waren alle deelnemers sprakeloos. In de steegjes van de medina van Chefchaouen, wellicht de mooiste van het land, overtroffen ze zichzelf met een spelletje om ‘de mooiste selfie’ tegen de achtergrond van de blauwe muren. In de stad schreeuwen de kinderen niet langer ‘bonjour’ of ‘goodbye’, maar ‘ni hao’… in het Chinees! En het is een Belg die er zopas een zwart-geel-rode patisserie opende! “Ik migreer de andere kant op. Het leven is hier beter,” horen we een deelnemer zeggen. Een onmiskenbaar teken van een succestory? In ieder geval zijn de reisagenten na het bezoek aan de regio beter voorbereid om hun klanten over de streep te trekken voor deze bestemming. “Nu enkel de touroperators nog over de streep trekken,” klonk het.

Tanger Métropole rekent op de Belgen

Het project ‘Tanger Métropole’, dat met enkele honderden miljoenen euro in 2013 gelanceerd werd, zet Noord-Marokko op de toeristische kaart. “Het is de minst bekende Marokkaanse bestemming bij de Belgische touroperators, en dat willen we veranderen. Eerst en vooral hebben we het aantal vliegverbindingen opgedreven,” aldus Taibi Khattab. Air Arabia verbindt Brussel vier keer per week met Tanger en ook TUI fly biedt vanuit Charleroi rechtstreekse vluchten aan (2u40). “Heel wat Belgen vliegen ook vanuit Rotterdam met Transavia. Expressboten verbinden in slechts twintig minuten de Spaanse havens met Tanger. De vele Belgische toeristen en senioren in deze regio zullen met veel plezier onze cultuur en onze stranden ontdekken.”

Gigatour in Chefchaouen, een ontdekking !

Comments