Analyse, Bestemmingen

Studiereis Kirgizië

All the Silk Roads lead to Kyrgyzstan

Een studiereis georganiseerd door Qvo Vadis en Nomadstan Travel Agency met Turkish Airlines en de steun van de ambassade van Kirgizië in de BeNeLux lokte een tiental reisagenten en niche-touroperators naar Kirgizië. De studiereis was kort maar krachtig en toonde enkele hoogtepunten van deze ‘Stan’ (Kyrgyzstan in het Engels) in enkele dagen. Tijdens de reis konden de deelnemers ook uitgebreid kennis maken met verschillende accommodatietypes (hotels en pensions te Bisjkek, joerten in de bergen en een hotel-resort langs het Issyk Koelmeer). De groep maakte kennis met de Nomad Games en enkele bergdorpen. Ook lokale gebruiken, de mooie natuur, een wandeling, paardrijden en een mini-cruise op het Issyk Koelmeer kwamen aan bod.

Door Eric Valenne

Een opkomende ‘-stan’

Kirgizië (ENG: Kyrgyzstan) ligt als een puzzelstuk in Azië tussen Iran, China en Rusland. Kirgizië maakt deel uit van de ‘-stan’-landen samen met Oezbekistan, Tadzjikistan en Kazachstan, die samen meer en meer toeristen aantrekken. Wie deze contreien van Centraal-Azië nu ontdekt, is ongetwijfeld één van de eerste die bijdraagt aan het mondiale toerisme van deze landen. Langs de Zijderoute vind je een mix van architectuur en geschiedenis, een erfenis van China, Perzië, Turkije, Rusland… deze landen bieden prachtige landschappen die indruk maken op steeds meer reizigers. Een ander pluspunt voor Kirgizië is het gemak waarmee je het land inreist: je hebt geen visum nodig, een paspoort volstaat. Er zijn geen hyperstrenge controles bij aankomst. Kirgizië heeft dus heel wat potentieel. Daarbij komt dat de prijzen er lager liggen dan in de meeste andere landen ter wereld.

Antoine Pierre Beyaert (Turkish Airlines)

Turkish Airlines

De groep reisde met Turkish Airlines BRU-IST in ongeveer 3u30 en IST-FRU in ongeveer 5u, met een overstap op de nieuwe, enorme luchthaven van Istanboel. Antoine Pierre Beyaert, sales & marketing rep Turkish Airlines: “Turkish Airlines vliegt Bisjkek driemaal per dag aan in de zomer en tweemaal in de winter vanop Istanboel’s nieuwe luchthaven.” De vlucht was erg aangenaam en de service uitstekend, met vriendelijk en attent boordpersoneel.

Nomadstan Travel

Nomadstan Travel Agency werd onder ander door Elnura Akysbekova (rechts op de foto) vertegenwoordigd. Deze nichetouroperator biedt reizen op maat naar Kirgizië aan. Nomadstan moedigt duurzame ontwikkeling aan en werkt er actief mee door gebruik te maken van lokale grondstoffen. Op die manier steunen ze het milieu en de lokale economie. Lokale contacten worden betrokken in het toerisme en zo ontstaat er een culturele uitwisseling. Lokale tradities worden ook voorgesteld aan klanten en zo behouden. Ook Elnura straalt gastvrijheid uit en zou zich in vieren delen om de reisagenten tevreden te stellen tijdens de studiereis. Het personeel is ervaren, professioneel en brengt goede service, spreekt Engels, Kirgizisch, Frans, Russisch, Turks en Nederlands.

Reacties van reizigers

Antoine Pierre Beyaert (Turkish Airlines): “Kirgizië is een bestemming vol ontdekkingen, de een nog indrukwekkender dan de ander. De Kirgiezen zijn gastvrije, warme en eerlijke mensen. Het is een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur en open ruimte, en mensen die graag afwijken van de geplaveide paden. Ideaal is ernaartoe reizen tussen juni en september.”

Greet Pollers (Connections): “Kirgizië was een overweldigende ervaring: rondom besneeuwde bergtoppen en glooiende landschappen, maar ook oprechte gastvrijheid van de Kirgiezen. Je vindt hier geen beroemde cultuursteden zoals in buurland Oezbekistan, maar reizigers op zoek naar authenticiteit, kennismaking met een fier volk en tochten in gezonde berglucht voelen zich hier thuis. Vanuit Connections is er altijd interesse in nieuwe bestemmingen, dus kijken we ernaar uit om een programma uit te werken. Met de vlotte verbinding van Turkish Airlines en de goede infrastructuur ter plaatse lukt dat zeker.”

Didier Schmidt (Travel Butler Consulting): “Kirgizië is een must voor elke globetrotter. Intact en authentiek. De ideale periode is tussen mei en oktober. Je krijgt er ‘value for money’. Met de vluchten van Turkish Airlines zit je gebeiteld, overstappen doe je in Istanbul. Volgend jaar heb ik reeds een groepsreis gepland naar deze bestemming, in combinatie met Oezbekistan. Kirgizië is haalbaar voor gezinnen met kinderen, kleine groepen, à la carte reizigers op zoek naar actieve vakanties. Een paradijs voor paardrijders of wandelaars. Niet echt voor wie op zoek is naar Michelin- of Gault&Millau-luxe, ondanks het feit dat ik hier het beste schapenvlees van mijn leven gegeten heb. Kortom, de reis waard !”

 

 

Comments