Analyse, Bestemmingen

Kenia: Strand en safari, een beestig goede formule

door Peter Van Oyen, senior reporter Travel Magazine

Platte rust op een hagelwit strand aan de Indische Oceaan combineren met enkele dagen safari door de Afrikaanse savanne? In Kenia is dit perfect mogelijk. Maar liefst 45 Belgische reisagenten ontdekten begin december deze beestig goede formule tijdens de TUI Experience Trip Kenia. Met de hervatte wekelijkse rechtstreekse vluchten met TUI fly op vrijdag vanuit Brussel naar Mombasa is zo’n combinatie dichter bij dan ooit.

Beleving

Dieter Vanhauwaert, TUI Product Promotion Manager, blikt tevreden terug op de trip. “ Sinds een tweetal jaar organiseren we TUI Experience trips met grote groepen. Meer dan met ‘gewone’ studiereizen focussen we met TUI Experience trips vooral op ‘beleving’. En Kenia leent zich hiervoor natuurlijk uitstekend. Je hebt couleur locale, prachtige stranden en natuurlijk de beroemde safariparken met al die wilde dieren. Deze combinatie is uniek en is tevens een ‘unique selling point’. Want waar ter wereld kan je een leeuw spotten met een prooi in zijn muil om dan twee dagen later onder water tropische vissen te zien? De bedoeling van deze trip was dan ook om deze unieke combinatie van strand en safari te laten beleven door de reisagenten. Ik ben ervan overtuigd dat wie eens van Kenia heeft ‘geproefd’ gemakkelijker deze exotische bestemming aan zijn klanten zal aanraden en verkopen”.

Volgens de TUI Product Promotion Manager diende deze TUI Experience Trip ook om de hervatte vluchten van Brussel naar Mombasa in de kijker te zetten. “Sinds het begin van het winterseizoen is TUI fly opnieuw begonnen met wekelijks rechtstreekse vluchten naar Mombasa (via Zanzibar) op vrijdag. Deze nieuwe operatie gebeurt met een Dreamliner, wat toch ook een toegevoegde waarde biedt.”

Paradijselijke stranden

Ten zuiden van Mombasa liggen parelwitte zandstranden met wuivende palmbomen, die zo op elke postkaart met onderschrift ‘tropisch paradijs’ kunnen staan. TUI biedt aan deze paradijselijke stranden een tiental luxe resorts aan. Gedurende de dagen dat de groep aan de kust verbleef, logeerde de Nederlandstalige groep (23 pax) in Baobab Beach Resort en de  Franstalige groep (22 pax) in Leopard Beach; beiden prima 4*all-in hotels in Diani Beach.   Vooral de laatste dag was er voor de reisagenten voldoende tijd om te genieten van de faciliteiten van de resorts.

De eerste twee dagen van de TUI Experience Trip stonden hotelbezoeken op het programma. Buiten de voornoemde verblijfshotels, maakten de reisprofessionals ook kennis met Diani Sea Lodge (Diani Beach) en Amani Tiwi Beach Resort (Msambweni Beach) en Msambweni Beach House. In dit premium boetiekhotelletje (vijf suites en 3 private villa’s) werden de reisagenten verwelkomd door de Belgische eigenaar Frederiek Verhoeven. Volgens Dieter Vanhauwaert kregen de reisagenten een dwarsdoorsnede van het TUI-hotelaanbod aan de Keniaanse kust voorgeschoteld. “We hebben hotels in alle categorieën (van 3+ tot premium) laten zien, zodat de reisagenten zich een beeld konden vormen over ons aanbod. Zo’n ervaring meegeven is belangrijk, want we weten dat sommige reisagenten nog steeds wat argwanend zijn over hotels in Afrika. We zijn ervan overtuigd dat deze trip de wat moeilijke perceptie over de Keniaanse hotels heeft weggewerkt”.

Koraaleiland

De voorlaatste dag van de trip mochten de reisagenten zich inschepen voor een dagje oceaansafari met een authentieke dhow, een houten Arabisch zeilschip. De tocht ging naar het koraaleilandje Wasini, een voorschot groot met enkele honderden inwoners. Voor de waterratten vormde het snorkelen in het azuurblauwe water het hoogtepunt van de oceaansafari. Ze raakten niet uitgekeken op de kleurrijke tropische vissen in de lauwe Indische Oceaan. Voor de lekkerbekken viel de lunch (pas gevangen krab) op het eiland ook zeer in  de smaak.

Ark van Noach

Hoogtepunt voor veel reisagenten was de driedaagse safari-uitstap naar de beide Tsavo-natuurparken (dag 4 tot en met 6 in het midden van de Experience Trip). Beurtelings werd door de Nederlands- en Franstalige groep (opgesplitst omwille van de beperkte beddencapaciteit in de lodges) Tsavo East en Tsavo West bezocht. De reisprofessionals logeerden in Ashnil Aruba Lodge (Tsavo East) en Sarova Saltlick Lodge (Tsavo West). Beide hotels zijn zo ontworpen, dat ze bijna één worden met het landschap. Doordat de Sarova Saltlick Lodge gebouwd is op pilaren boven een waterplas, kan je wilde dieren vanuit de hoogte gade slaan zoals in een operaloge.

Twee dagen safari kregen de groepen voorgeschoteld: gaat dat op de duur niet vervelen? Het antwoord bij de reisagenten was volmondig ‘nee’. Vooral bij diegenen die voor de eerste keer op safari gingen, mocht het blijkbaar zelfs wat langer zijn. Safaridagen zijn trouwens goed gevuld. Elke dag stond er een Morning en Afternoon Game Drive op het programma. Je rijdt dan in een busje met pop up dak, waardoor je de wilde dieren rechtstaand kunt gadeslaan. Veel reisagenten maakten er in het begin een sport van om te speuren naar de Big Five (olifant, buffel, luipaard, neushoorn en leeuw). Luipaarden en neushoorns hebben ze niet voor hun lens gekregen, maar de andere beroemde dieren uit de groep wel. Bovendien passeerden ook tal van andere wilde dieren de revue. De reisprofessionals mochten zelfs zeggen dat vrouwe fortuna hun op de safari-trip vergezelde. Op enkele dagen tijd hebben ze zowat een halve ark van Noach kunnen spotten.

Enthousiaste reisagenten

De reisagenten die we spraken toonden zich enthousiast over de TUI Experience Trip Kenia. Vooral de combinatie strand en safari kon velen bekoren. Ook de couleur locale, de vriendelijke bevolking en de uitstekende strandhotels wisten veel reisagenten te appreciëren. We laten een zestal onder hun zelf aan het woord.

Valerie Van Roosbroeck, TA Voyages Pascal Noel, La Louvière: “Ik ben al in Tanzania en Zuid-Afrika geweest, maar het was mijn eerste keer in Kenia. Ik denk dat het Kenia-product vooral interessant is omwille van zijn combinatie strand-safari. De twee Tsavo-parken liggen enkel uren van de kust, zodat ook families met kinderen dergelijke reis kunnen maken. Ik vind Kenianen trouwens ook een vriendelijk volk.”

Astrid Wentzel, TUI Waregem: “Kenia heeft zeker potentieel. Ik wil deze bestemming zeker aanraden aan mijn klanten, al is dit land zeker niet geschikt voor iedereen. Ik vind wel dat je op safari moet gaan. Eigenlijk zou iedereen minstens 1 keer in zijn leven een safari moeten meemaken. De stranden zijn hier mooi, maar die vind je ook elders aan de Indische Oceaan. Leuk vond ik ook de uitstap naar Wasini eiland, waar we ook dolfijnen hebben kunnen spotten. Ja, Kenia heeft heel wat te bieden.”

Christine Claus, Avitour Les Tilleuls Voyages, Montigny-le-tilleul: “Het is mijn eerste keer in Kenia en het is mij bijzonder meegevallen. Ik bezocht al Gambia en Senegal, maar Kenia heeft met de safarimogelijkheden duidelijk een streepje voor. De combinaite strand-safari is echt een aanrader. Bovendien zijn de hotels dik in orde en krijg je hier veel waar voor je geld. De rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Mombasa zijn ook een pluspunt, al vind ik een wekelijkse vlucht misschien wat weinig. Ideaal zouden 2 vluchten per week zijn, zodat je flexibeler bent in de afreizen. Een weekje vind ik wat kort. Tien dagen (7 dagen strandverblijf en drie dagen safari) lijken mij beter”.

Linda Meersschaut, Selectair Linda’s Travel Shop, Heist-op-den-Berg: “Het was mijn eerste bezoek aan Kenia en ik moet zeggen dat ik alles anders ben gaan bekijken. Tot nu toe was ik niet geneigd om Kenia te verkopen en al helemaal niet als strandbestemming. Door deze trip is daar verandering in gekomen. De stranden in Kenia zijn zeer mooi en de hotels zijn zeker OK. Bovendien zijn de prijzen hier zeker niet te duur. Ik zou Kenia wel niet voorstellen aan strandgangers die geen safari willen doen. Daarvoor zijn er volgens mij andere bestemmingen. Het is net de combinatie strand-safari dat een trip naar Kenia bijzonder maakt.”

Frédéric Forthomme, Selectair Loisirs Evasion, Namur: “Het was een zeer goede reis, met een goede groep en een uitgebalanceerd programma. Voor mij was Kenia een echte ontdekking. De safari excursies, maar ook de boottrip met de dhow waren top. Ik wil Kenia zeker bij mijn klanten aanbevelen.”

Karolien Penninck, TUI Ieper: “Ik ben al eens in Zuid-Afrika geweest, maar tijdens deze reis heb ik voor de eerste maal een echte safari beleefd. Ja, in Sri Lanka heb ik ook eens een safari gedaan, maar dat kan je niet vergelijken. Het was voor mij een bijzondere ervaring. Ik denk dat ik de microbe te pakken heb, want ik kom zeker terug. Kenia is voor mij een echte aanrader, want ook de stranden en de hotels zijn top.”

Wie, wat, waar

Bestemming: Kenia, TUI Experience Trip
Wanneer: 30/11 tot 08/12/2018
Carrier: TUI Fly (Brussels Airport-Monbasa Moi International Airport, via Zanzibar).
Verblijfhotels: Baobab Beach Resort (Diani Beach), Leopard Beach (Diani Beach), Ashnil Aruba Lodge (Tsavo East) en Sarova Saltlick Lodge (Tsavo West).
Begeleiding: Dieter Vanhauwaert (TUI – Product Promotion Manager), Stéphane Gengoux (TUI Account Manager), Thierry Coppejans (TUI – Head of 3rd Party Retail), Eline Quintens (TUI – Account Manager)
Deelnemers: 22 Franstalige en 23 Nederlandstalige reisagenten

Comments