Cruise

Steeds meer cruiseschepen terug in de vaart

De cruisesector klimt langzaam maar zeker uit een diep dal. Op dit ogenblik ontvangen al ruim 150 schepen van 50 verschillende rederijen opnieuw klanten. Dat aantal zal de volgende weken en maanden nog fors stijgen. Zowel in Europa als de Caraïben en Alaska herstarten in augustus en september diverse maatschappijen. TUI Cruises verwacht zelfs dat tegen eind juli haar volledige vloot weer zal varen.

Holland America Line en Princess Cruises starten dit weekend opnieuw op. Costa Cruises verwacht dit najaar met zeven schepen in de Middellandse Zee te varen. Ook bij zusterrederij AIDA Cruises zullen nog voor het einde van het jaar zeven schepen weer gasten ontvangen. Cunard start in augustus haar activiteiten terug op met een eerste schip en verwacht in november uit te breiden naar een tweede schip in de aanloop tot het Caraïbisch seizoen. Carnival Cruise Line neemt in september en oktober zeven bijkomende schepen in de vaart. Dit brengt het totaal op 15. De moedermaatschappij Carnival Corporation hoopt tegen het einde van het jaar 65 tot 75 procent van haar capaciteit opnieuw operationeel te hebben.

MSC Cruises vaart tegen het einde van de zomer met tien schepen en bereidt de terugkeer naar Noord-Amerika voor. MSC Meraviglia heeft net haar testcruise achter de rug tussen Miami, Nassau en Ocean Cay MSC Marine Reserve, het particuliere eiland van de rederij. Met de MSC Divina breidt de maatschappij haar Caraïbisch aanbod in september uit naar twee schepen.

Bij Norwegian Cruise Line Holdings starten na Norwegian Cruise Line over enkele weken zowel Oceania Cruises als Regent Seven Seas Cruises terug op. Ook bij de Royal Caribbean Group nemen de diverse cruisebrands gestaag schepen terug in de vaart. Celebrity Cruises verwacht tegen begin 2022 weer op volle kracht te varen met een volledige vloot.

Niettegenstaande het optimisme, hangen er nog steeds donkere wolken boven de cruisehemel. De dreiging van de deltavariant en het stijgend aantal Covid-besmettingen wereldwijd zetten de jongste dagen de cruise-aandelen onder druk. In Singapore heeft de overheid zelfs nieuwe beperkingen uitgevaardigd. De gastencapaciteit op de cruiseschepen wordt zeker tot 16 augustus beperkt tot 25 procent en er zijn nog maximum twee passagiers per kajuit toegelaten. Bars en restaurants moeten dicht. Gasten zijn aangewezen op meeneemmaaltijden of roomservice.

© foto Travel Magazine

Comments