Morgen, 13 februari, vindt een nationale stakingsdag plaats in België. Er wordt opgeroepen door de vakbonden om “het land plat te leggen”. Uiteraard blijft dit niet zonder gevolg voor de toeristische sector, onder andere de luchtvaart wordt opnieuw hard getroffen. Travel Magazine informeert u over de mogelijke gevolgen van zodra er meer nieuws is. Hieronder vindt u alvast een overzicht. Hou deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie.

Update 12/02 16u30 Skeyes: geen luchtverkeer

Ondanks alle inspanningen die de directie van skeyes geleverd heeft, heeft het bedrijf zes uur voor de start van de nationale staking onvoldoende zicht op de personeelsbezetting tijdens de actie die vanavond ingaat. Werknemers van skeyes moeten hun intenties om al dan niet te werken tijdens syndicale acties vooraf niet kenbaar maken.

Er is geen zekerheid over het aantal medewerkers op een beperkt aantal cruciale posten. Daarom ziet skeyes zich genoodzaakt om geen luchtverkeer toe te laten tussen dinsdagavond 12 februari 22 uur en woensdagavond 13 februari 22 uur.

Het management neemt zijn verantwoordelijkheid om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen. Gelet op de grote onduidelijkheid over de bezetting van enkele cruciale posten bij de operationele diensten, kan die garantie enkel gegeven worden door geen luchtverkeer toe te laten.

Brussels Airport

Op basis van informatie van skeyes, heeft de nationale luchthaven vernomen dat de luchtverkeersleider zich genoodzaakt ziet om geen luchtverkeer toe te laten tussen dinsdagavond 12 februari 22 uur en woensdagavond 13 februari 22 uur. Als gevolg hiervan zijn alle passagiers- en vrachtvluchten op Brussels Airport geannuleerd gedurende deze periode. Hoewel de terminal geopend zal zijn, vragen we onze passagiers om woensdag niet naar de luchthaven te komen. Passagiers die getroffen zijn door deze nationale staking wordt gevraagd om hun luchtvaartmaatschappij te contacteren.

TUI fly: alle vluchten omgeleid

© TUI fly

Zoals reeds werd aangekondigd, zal TUI fly in het kader van de nationale staking  alle geplande vluchten omleiden naar de luchthavens van Rijsel, Orly, Maastricht, Eindhoven of Amsterdam. De passagiers van deze vluchten zullen met de bus naar deze alternatieve luchthavens worden gebracht. Ook zal er een shuttlebus worden voorzien voor de terugkerende passagiers die landen op één van deze luchthavens.

Voor de passagiers die zouden opstijgen vanuit Brussel of Charleroi, heeft TUI fly een nieuw ontmoetingspunt voorzien in België: Heizel (Brussels Expo), Parking T (Keizerin Charlottelaan te 1020 Brussel).
De reizigers zullen van daar met een bus naar de buitenlandse luchthavens worden gebracht. Deze klanten dienen er rekening mee te houden dat hun terugvlucht wel zal landen op de oorspronkelijk voorziene luchthaven (Charleroi of Brussel). Er zullen vertegenwoordigers van TUI aanwezig zijn op de Heizel om de reizigers te begeleiden en bij te staan.

Het ontmoetingspunt voor de reizigers die zouden vertrekken uit Oostende, Antwerpen of Luik bevindt zich op de parking van de desbetreffende luchthaven. De reizigers zullen van daar met een bus naar de buitenlandse luchthavens worden gebracht.

Alle betrokken reizigers (die op die dag landen of vertrekken) zullen per sms praktische informatie alsook de nieuwe uurregeling van hun vlucht ontvangen.

Klik hier voor het transferplan. 

Brussels Airlines: alle vluchten geschrapt

© Brussels Airlines

Brussels Airlines gaat komende woensdag ook de overige 32% van zijn vluchten schrappen als gevolg van de aangekondigde nationale staking in België. “Op basis van momenteel beschikbare informatie over de vermoedelijke omvang van de nationale staking op 13 februari, gaat Brussels Airlines ervan uit dat de operaties van op Brussels Airport ernstig getroffen zullen zijn door de industriële acties van verschillende stakeholders. Daarom werd er besloten om de overige 72 vluchten die eerder gepland waren voor die dag te annuleren. Het volledige programma van 13 februari, met 222 vluchten wordt geannuleerd”, klinkt het in een mededeling. Dat heeft gevolgen voor de reisplannen van meer dan 16.000 passagiers. Met de proactieve annuleringen wil Brussels Airlines klanten de mogelijkheid geven om hun reisplannen op voorhand aan te passen en wil ze het ongemak voor de reizigers dat door de nationale staking veroorzaakt wordt zoveel mogelijk beperken.

Air Europa: geannuleerde vluchten

Peter Doise: “Omwille van de nationale staking in België die morgen, 13 februari 2019, zal plaatsvinden, informeert Air Europa dat de vluchten tussen Madrid en Brussel morgen geannuleerd zijn (AEA1171/1172/1173/1174).
Het is toegestaan om:
– gratis de datum te wijzigen naar een latere datum tot 21 februari indien beschikbaarheid in dezelfde klasse.
– gratis de route te wijzigen naar Amsterdam/ Düsseldorf/ Frankfurt/ Parijs voor vluchten op 13 februari.

Voor omboekingen moet u contact op nemen met onze helpdesk. Helpdesk.be via 02 273 16 58 of de internationale helpdesk via 02 273 18 46.”

Aer Lingus

Vlucht EI0630 met vertrek op 13 februari om 6u50 vanuit Dublin is geannuleerd. Er is weinig beschikbaarheid voor de vluchten EI636 en EI637 van en naar Dublin/Brussel op 12 februari. Meer informatie via www.aerlingus.com/support/flight-disruption-information/to. Meer informatie via call center  00-353-1-8868989.

BSCA: hele dag gesloten

Het vliegverkeer zal woensdag tijdens de nationale staking zwaar verstoord zijn. Op Brussels Airport zijn al meer dan de helft van de vluchten geschrapt. De luchthaven van Charleroi zal woensdag helemaal gesloten blijven. Het is de voorbije dagen duidelijk geworden dat de activiteiten van de luchthaven van Charleroi sterk verstoord zouden zijn door de staking. Zo verwachtte uitbater BSCA zich onder meer aan wegversperringen in de omgeving. De luchthaven koos daarom voor zekerheid voor de reiziger: alle activiteiten worden woensdag opgeschort. Reizigers krijgen het advies om rechtstreeks contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

— Lees verder onder de foto —

Ethiopian Airlines

Ethiopian Airlines legt bussen in van Brussels Airport naar Parijs CDG voor zijn passagiers die zouden vliegen vanop Brussels Airport morgen. Alle passagiers werden herboekt naar ET705 met vertrek om  21u15. Aankomende passagiers van Addis naar Brussel worden omgeboekt naar ET704 en zullen ook via bustransfer naar Brussels Airport gebracht worden. Voor bijkomende informatie, bel Ehtiopian op 02 716 00 60 of stuur een e-mail naar et.be@kales.com.

Avitour: positieve noot

Alain Kisel: “Om niet alles te somber te zien morgen wensen wij een positieve noot naar voor te schuiven. Avitour is, met meer dan 200 verkooppunten, de grootste Belgische groepering van onafhankelijke reiskantoren. Wij zijn niet gelinkt aan een grote touroperator maar werken achter de schermen om de onafhankelijke reisagenten toegang te geven tot tools en contracten. Op die manier kunnen zij hun klanten lage tarieven aanbieden in combinatie met een uitstekende service. Morgen ligt ons land plat, ook onze luchthavens. Maar de reiskantoren draaien op volle toeren ! Niet dat er morgen veel zal worden geboekt. Neen, morgen wordt er hard gewerkt om de schade en ongemakken voor hun klanten maximaal te beperken. Op deze manier toont de onafhankelijke reisagent nogmaals zijn meerwaarde tov online boekingen. Bovendien is een vakantie via een reiskantoor vaak goedkoper dan een online boeking. De goede service en opvolging, bijvoorbeeld bij een staking, is een extra troef waar de klant van geniet. En dit zonder extra kosten. Eén van onze leden, Ludwig Töpke (Globus Travel Travel Management, Merelbeke) vroeg alvast zijn collega’s om tot actie over te gaan door de grootste troef van een onafhankelijk reisagent te benadrukken: de goede dienstverlening en beschikbaarheid!”

Comments