Bestemmingen

Sri Lanka: stand van zaken Belgische to’s

Twee dagen na de reeks van dodelijke aanslagen in Sri Lanka heeft het land vandaag een dag van nationale rouw ingesteld. Op zondagochtend 21 april vonden er minstens acht explosies paats in en rond Colombo, Negombo en Batticaloa. Inmiddels vallen meer dan 300 levens te betreuren en eisten de aanslagen op drie luxehotels (Cinnamon Grand Hotel (ex-Oberoi), Kingsbury en Shangri La in Colombo) en drie kerken ook 500 gewonden. Onder de slachtoffers zijn 12 nationalteiten, waaronder drie Nederlanders. Tot op vandaag zouden er geen reizigers van Belgische nationaliteit betrokken zijn. Vannacht is ook de noodtoestand ingegaan, wat de ordediensten en het leger meer slagkracht moet geven om mensen op te sporen en vast te houden. Via Mahen Kariyawasan van het incoming agentschap Andrew The Travel Company in Sri Lanka bereikte ons volgende mededeling van de Sri Lankaanse Minister voor Toerisme John Amaratunga: “De regering verzekert dat alle mogelijke maatregelen zijn genomen om de veiligheid van de toeristen, die zich op dit moment in het land bevinden, te waarborgen. De bevoegde autoriteiten zijn op aangeven van de president en de premier een uitgebreid onderzoek gestart om de individuen achter deze aanslagen te identificeren en te arresteren.” Ondertussen werden 40 mensen aangehouden. De Sri Lankaanse regering maakte gisteren bekend dat het een lokale extremistische moslimgroepering, National Thowheeth Jama’ath, verantwoordelijk acht voor de aanslagen.

Belgische to’s houden vinger aan de pols

TUI heeft momenteel 29 Belgen die hun vakantie doorbrengen op Sri Lanka. “Slechts vier Belgen zijn op dit moment op rondreis in Sri Lanka. De overige 25 reizigers kozen voor een strandvakantie en verblijven dus vaste in verblijfshotels die niet in de getroffen regio liggen,” aldus Piet Demeyere, woordvoeder van TUI. “Onze reizigers zijn in veiligheid en niemand van hen heeft aangegeven dat ze het land onmiddellijk willen verlaten. Na dergelijke aanslagen gaat de waakzaamheid en veiligheid in en rond de hotels sowieso enorm de hoogte in.” Tijdens het paasweekend konden de TUI-klanten met een imminent vertrek gratis omboeken. De komende twee weken staan 44 mensen klaar om met TUI naar Sri Lanka te trekken. TUI volgt zoals steeds het advies van Buitenlandse Zaken, en zal dat voor deze afreizen ook doen. In een laatste update stelt Buitenlandse Zaken dat “de grootste waakzaamheid aan de dag dient te worden gelegd. Reizigers worden aangeraden de lokale media te volgen en raadgevingen strikt op te volgen.” “We houden de vinger aan de pols bij Buitenlandse Zaken en er volgt verder overleg, maar de kans is groot dat de afreizen naar Sri Lanka zullen kunnen plaatsvinden,” aldus nog Piet Demeyere.

Eric Morren van Footprints laat weten dat ook hun klanten in veiligheid zijn en hun reis in Sri Lanka verder zetten. “Wij blijven uiteraard in nauw contact met onze lokale vertegenwoordigers om de situatie op te volgen.”

Hetzelfde verhaal bij niche-to Yindi Travel. “Voorlopig gaat alles door zoals gepland. Ter plaatse worden extra controles voorzien en bepaalde regio’s worden vermeden,” aldus Steven Vervaeke.

Afgelopen zondag was er al een geruststellende reactie van Jean-Luc Hans vicepresident van de ABTO: “De klanten van BT Tours zijn zaterdag teruggekeerd. Wat de andere to’s betreft zoals Imagine, Thomas Cook, Exclusive Destinations, Travel Sensations en Travelworld: daar zijn gelukkig ook geen slachtoffers.”

Connections had op het moment van de aanslagen 79 klanten ter plaatse. “Geen van hen bevond zich in de getroffen gebieden en allen wensten ze hun reis verder te zetten. Enkel de klanten die op de dag van de aanslagen arriveerden in Sri Lanka hebben we meteen omgeboekt naar een vakantie in Thailand,” aldus Frank Bosteels van Connections. De reisorganisatie heeft de komende twee weken een 40-tal klanten die klaar staan om naar Sri Lanka af te reizen. Vandaag al vertrekken twee Connections klanten naar Sri Lanka. “Zij wilden hun reis zoals gepland laten doorgaan,” gaat Frank Bosteels verder. “Klanten die de komende twee weken op reis vertrekken naar Sri Lanka en daar willen van afzien, krijgen de mogelijkheid om de reis te wijzigen of uit te stellen. Het uitstellen of wijzigen kan kosteloos, het annuleren kan op basis van de reële kosten en in overleg met de luchtvaartmaatschappij en de betrokken hoteliers.”

Thomas Cook heeft geen Belgische klanten in de getroffen regio’s. “We volgen de situatie nauw op en staan voortdurend in contact met alle Belgen ter plaatse,” aldus Dirk Dom van Thomas Cook. “Tot en met 30 april krijgen Thomas Cook klanten de mogelijkheid om hun reis naar Sri Lanka gratis om te boeken naar een andere bestemming of te annuleren.”

Comments