Bestemmingen

Sri Lanka ‘smaakmaker voor Azië’: van comfort genieten in topboetiekhotels

De pracht van de ongerepte natuur, het intrigerende boeddhisme of nog het wildlife in het Yala National Park, het is maar een greep uit de ontdekkingen van elf reisagenten op een studiereis met Footprints op Sri Lanka. De famtrip leert dat het eiland ten zuiden van India zijn kleinschaligheid en rust als troeven voor heeft op zijn grote buur. Het comfort van de topboetiekhotels in het aanbod van Footprints vormde het ideale kader om ’s avonds na te genieten.

Door Luc Weyens, senior reporter Travel Magazine

Footprints heeft recent een koerswijziging doorgevoerd. De touroperator richt nu de focus op cruisen, maar Sri Lanka als bestemming sluit daarbij Footprints perfect aan. “Wij bieden reizen als een beleving” , beklemtoont Jan Van Durme, Sales en Marketing bij Footprints. “Dat gebeurt bij uitstek op een cruise. Dat neemt niet weg dat klanten ook een pre- of een posttour bij een cruise kunnen boeken. Sri Lanka is daarvoor een geknipte bestemming met een keuze uit een verblijf in boetiekhotels in het segment van de topklasse of een rondreis met dito hotelcomfort.”

Hoofdstad Colombo is uitgegroeid tot een drukke metropool van het Oosten, maar toch kan de historische kern binnen de muren van het fort van de stad nog erg bekoren, zeker het Old Dutch Hospital, dat nu leuke boetieks en het gereputeerde Ministry of Crab onderdak biedt.

Bakermat van boeddhisme

Kennismaken met boeddhistische monniken.

Het boeddhisme vormt de belangrijkste godsdienst op Sri Lanka. De bakermat van de  godsdienst ligt in Mihintale nabij Anuradhapura, de stad die samen met Kandy en Polonnaruwa de culturele driehoek van het land vormt. Mihintale wordt beschouwd als de geboorteplaats van het boeddhisme op Sri Lanka. De godsdienst werd er in de derde eeuw voor Christus geïntroduceerd. Dé blikvanger is de grote stoepa (bewaarplaats van een relikwie van een overledene) op de top van de heuvel. Een trap met maar liefst 1840 treden leidt naar de top. De ruïnes van het klooster bij de stoepa leren wat over de activiteit daar. Je ziet de grote ruimte waar het voedsel voor de zowat 300 monniken werd bewaard en de plaats waar de kleren van de boeddhistische monniken met natuurlijke materialen werden gekleurd.

Een uitdaging voor de sportievelingen onder uw klanten is Sigiriya rock. Meer dan 300 meter torent de robuuste rots – ook bekend als Lion Rock – uit boven het landschap. Halfweg het traject is het genieten van de muurschilderingen met afbeeldingen van vrouwen in de grotten. Het fort op de top werd door koning Kasyapa in 473 gebouwd. Het vormde zo’n ideale vesting dat het na zijn dood tot een toevluchtsoord voor monniken uitgroeide.

Voor wie het boeddhisme nog beter wil leren kennen, is ook de Gangaramatempel in Colombo een aanrader, net als de Tempel van de Tand in Kandy, waar het heiligste relikwie van het land wordt bewaard: de tand van boeddha.

Wildlife

Wildlife in Yala National Park.

Een uitstekende manier om van de variatie van het landschap te genieten is een treinreis op het traject naar Ella. Theeplantages, terrasbouw, bossen,… de beelden passeren allemaal de revue.  De wildlifeliefhebbers in de reisagenten worden aangesproken in het Yala National Park in het zuiden. Olifanten spotten – met een schattig jong erbij – waterbuffels, een grote variatie vogels, het valt er allemaal te spotten met als kers op de taart het heel zeldzame luipaard.

Ook de zee vormt een troef op Sri Lanka, waar het zuiden erg in trek is bij surfliefhebbers, die er hun passie het hele jaar door kunnen beoefenen. Het haventje van Mirissa vormt ook het vertrekpunt voor een cruise om op zee walvissen te spotten. De lange boottocht wordt beloond met het zicht op walvissen die met de rug boven water komen om daarna hun staart in de lucht te zwaaien bij een nieuwe duik onder water.

Een onontdekte parel op het eiland is de archeologische site van Budurugawala met een impressionante staande boeddha (9de eeuw) in de reusachtige rots uitgehouwen. De stad Galle ademt duidelijk nog haar historische verleden. Het oude gedeelte ligt goed beschermde binnen de historische wallen van het fort.

Ruim aanbod boetiekhotels

Footprints biedt op Sri Lanka een ruime keuze in boetiekhotels. Stuk voor stuk zijn het juweeltjes van accommodaties met een rijk verleden. Zo telt het aanbod van Footprints hotels die van oorsprong huizen waren van theeplanters en ook van rijke families. Ze onderscheiden zich door hun aparte ligging, het topcomfort en de sterk gepersonaliseerde service.

Wie, wat, waar…

Bestemming: Sri Lanka
Duur: 10d/9n (waarvan 2 nachtvluchten)
Organisatie: Footprints i.s.m. Emirates en DMC Aitken Spence Travels
Begeleiding: Jan Van Durme
Vluchten: Brussel-Dubai-Colombo (h/t, + 14 u totale vluchtduur, economy) met Emirates
Bezochte hotels: Maniumpathy (Colombo), Forest Rock Garden (Anuradhapura), Goatfell (Nuwara Eliya), Amanwella (Tangalle), Amangalla (Galle), Kahanda Kanda (Galle).
Hotels met bezoek en overnachting: Uga Residence by Uga Escapes (Colombo), Ulagalla Walawwa (Anuradhapura), Water Gardens (Sigiriya), The Kandy House (Kandy), Nine Skies (Kandy)/98 Acres Resort (Kandy), Chena Huts (Yala), Fort Bazaar (Galle).
Deelnemers: Chantal Hermans (CIC, Brussel), Nadine Claes (TUI Halle, Halle), Dirk Overstraete (Continental Tours, Knokke-Heist), Michèle Wittesaele (Continental Tours, Knokke-Heist), Etienne Verbestel (Jupotours, Tienen), Raymonda Raymaeckers (Jupotours, Tienen), Michelle Thonon (Del-Tour Hannut, Hannut), Rita Lechat (Selectair Pacific Travels, Geraardsbergen), Vincent Dezoppy (Degen Travel Spa, Spa), Sanne Vliegen (White Sun, Lanaken), Hilde Nobels (Reizen Nobels-Landtsheer, Hamme).

Lees hier meer over deze studiereis. 

De groep aan Sigiriya Rock.

 

 

Comments