Analyse, Bestemmingen

Sri Lanka ontdekken met Footprint’s boetiekhoteltrip

Op uitnodiging van Footprints waren elf Belgische reisagenten voor een studiereis te gast in Sri Lanka. Op het programma stond een rondreis langs de culturele driehoek van het eiland, samen met een ontdekking van de natuur met onder meer een wildsafari en een cruise om walvissen te spotten. Overnachten gebeurde in de topklasse van de boetiekhotels in het land.

Door Luc Weyens, senior reporter Travel Magazine

Jan Van Durme (Sales en Marketing bij Footprints) ziet Sri Lanka als een ideale intro voor Azië: “Sri Lanka is net als Thailand een ideale bestemming voor een eerste kennismaking met de cultuur en de natuur van Azië. De mensen zijn er heel vriendelijk en staan erg open voor contact. Ze laten zich ook heel graag in beeld brengen.”

Voetje voor op India

Voor de reisagenten betekende Sri Lanka een prettige ervaring. Raymonda Raymaeckers en Etienne Verbestel (Jupotours, Tienen) zien vele troeven in het land: “Om te beginnen bij de natuur. Variatie troef in de landschappen én een rijkdom aan dieren, al valt een bezoek aan een park hier niet te vergelijken met een safari in Afrika. Sri Lanka moet het eerder hebben van de kleinschalige observaties. Dit land heeft ook een voetje voor op grote broer India. Dat is veel drukker en vuiler.”

Voor Michèle Wittesaele en Dirk Overstraete (Continental Tours, Knokke-Heist) was deze reis de eerste kennismaking met Azië. “Sri Lanka is een aanrader voor klanten die op vakantie meer verlangen dan zon, zee en strand. Het land biedt een goede staalkaart van de diversiteit van het continent. We hebben in het Yalapark ook voor het eerst geproefd van een safari. Ideaal als smaakmaker! De safari heeft ons heel veel geleerd over vogels en wild en hun biotopen. Op cultureel vlak kan Sri Lanka minder bekoren. Van de tempels val je niet achterover.”

Gezinnen met kinderen

“Sri Lanka leent zich voor elke klant, ook voor gezinnen met kinderen”, vindt Rita Lechat (Selectair Pacific Travels, Geraardsbergen). “Het is ideaal als startbestemming om Azië te ontdekken, onder meer om te proeven van de typische Aziatische cultuur. Een fly & drive zou ik voor Sri Lanka niet aanraden, wel een privéchauffeur en gids.” Rita vindt Sri Lanka ook een heel veilige bestemming, een beoordeling die ze bij haar klanten eveneens ervaart. “Dit jaar had ik drie grote dossiers voor Sri Lanka. Geen enkele klant heeft aan annulering gedacht. De ervaren reiziger kan het nieuws over de onrust uitstekend plaatsen. De schrik zat er zeker niet in.”

15 dagen zijn een must voor Vincent Dezoppy (Degen Travel, Spa): “Er valt zoveel te ontdekken. Kijk alleen al maar naar de natuur:  variatie troef met bergen, uitgestrekte velden, rijkdom aan fauna en flora en de zee is nooit ver weg. Hier vallen heel veel dieren te observeren, vogels voorop. Het land is een uitdaging voor de avontuurlijke toeristen. De klim naar de top van Lion’s rock van Sigirya schonk heel veel voldoening. De nog pittigere Adam’s Peak spreekt me nog meer aan. Het land leent zich voor allerlei toeristen: budgetreizigers, gezinnen, honeymooners,… Reizen kan met het openbaar vervoer, maar toch raad ik transport met een eigen chauffeur aan.  Het is overigens een heel veilig land. Ik heb me op geen enkel moment onveilig gevoeld. De keuken is heel smakelijk met een interessante mix van Aziatische specialiteiten met Creoolse invloeden. We hebben hier heel wat groenten geproefd die we nog niet kenden.”

Prachtige landschappen

Met haar reiservaring in andere Aziatische landen is Nadine Claes (TUI, Halle) van Sri Lanka niet onder de indruk: “Ik had er meer van verwacht. Op cultureel vlak heb ik geen nieuwe dingen ontdekt, al is de rots van Buduruwagala een uitschieter. Ook de stad Galle kan me met de wallen en de goed bewaarde oude gebouwen wel bekoren. Ze ademt nog volledig haar koloniale karakter. Een safaribestemming mag je dit niet noemen. In het Yalapark vallen wel een aantal dieren waar te nemen, maar reizigers met Afrika in de benen blijven hier op hun honger. De boetiekhotels zijn wel subliem. Stuk voor stuk zijn het pareltjes van accommodatie met een perfecte service, een heerlijke keuken met gerechten die heel mooi op het bord worden gepresenteerd.”

Michelle Thonon (Del-Tour Hannut, Hannut) is onder de indruk van de natuur van Sri Lanka. “Wat een prachtige landschappen, veel mooier dan in Afrika. Hier zie je zelfs veel meer water dan in Afrika, mét de dieren die daarbij horen, zoals de vele buffels. Ook de grote rijkdom aan pauwen heeft me verrast. Je ziet ze werkelijk overal!” Met hun mentaliteit hebben de Sri Lankanen Michelle ook helemaal ingepakt: “Ze zijn ontzettend vriendelijk. Een pluspunt ten opzichte van Thailand: hier is het genieten van de kalmte en de paradijselijke rust. In Thailand zijn de mensen veel drukker.”

Sportieve uitdaging

Sanne Vliegen (Selectair White Sun, Lanaken) is door de natuur van Sri Lanka ingepakt. “De rijstvelden en de plantages van thee, groenten, enzovoort ogen gewoonweg prachtig.” Sanne beklom Lion’s Rock, de bekende rots van 370 meter hoogte nabij Sigirya. “De beklimming betekent niet alleen een sportieve uitdaging. Het is ook een les in geschiedenis, want over de verleden valt bij een bezoek heel veel te ontdekken.” Sanne zou klanten wel heel bewust een kortere route aanraden. “Anuradaphura zou ik overslaan. Vijf uren rijden om enkele tempels te bezoeken gaat me te ver. Geef mij dan maar de tempel van Kandy: veel interessanter. De hotels zijn echt super: heel mooi ingericht, kraaknet, met een prima keuken. In de kamers vind je alle gewenste voorzieningen en een privézwembad maakt het helemaal af.”

Het hart van Hilde Nobels (Reizen Nobels-Landtsheer, Hamme) klopt vooral voor Afrika en Amerika. Toch heeft Sri Lanka haar wel kunnen bekoren: “Ideaal om de geest van Azië op te snuiven. De landschappen doen me zelfs aan Bali denken. Dit is een ideale aanrader voor de reiziger die de rust wil opzoeken of van yoga wil proeven. Ik zou de mensen dan wel adviseren een paar nachten in hetzelfde hotel te verblijven om maximaal van het comfort van de accommodatie te genieten. Reizigers die in boetiekhotels willen verblijven, moeten zich wel realiseren dat ze voor het topsegment – met een bijhorende prijskaartje – opteren. De keuken is om duimen en vingers van af te likken: heel eerlijk en gezond met het gebruik van heel veel groenten.”

Accommodatie voor elk budget

“Als intro van Azië leent het land zich uitstekend, maar eigenlijk zijn mijn verwachtingen toch niet beantwoord”, zegt Chantal Hermans (CIC, Brussel). “De tempels zijn geen juweeltjes van bouwstijl. Sommige waren trouwens niet meer dan ruïnes. Natuurliefhebbers komen hier wel aan hun trekken. Zeker voor ornithologen vormt het land een aanrader. Wat een vogelrijkdom! Doseren is voor een reis hier wel de boodschap. De afstanden zijn immers nogal groot. Voor elk budget valt er in de toeristische plaatsen wel geschikte accommodatie te vinden. Om van de natuur van het Yalapark te genieten zou ik aanraden om daar twee nachten te verblijven.”

Comments