Analyse

Sri Lanka: meer dan ooit veerkrachtig

Paaszondag 2019 is een zwarte dag in de geschiedenis van Sri Lanka. Het land werd opgeschrikt door een reeks aanslagen in kerken en luxehotels terwijl verspreid over het eiland tegelijkertijd explosieven tot ontploffing kwamen. Maar vandaag, drie maanden later, toont Sri Lanka zich veerkrachtiger dan ooit. Hoewel de noodtoestand nog minstens tot 22 augustus 2019 van kracht is, lijkt de rust weergekeerd. Belgische touroperators spreken zich allemaal positief uit over de toekomst van het land. “Wij bieden Sri Lanka zonder aarzelen opnieuw aan en ook de lokale bevolking stelt alles in het werk om het land ook toeristisch opnieuw op de kaart te zetten,” klinkt het eenduidig.

7Plus

Laurence Daniels: “Slechts 3 maanden na de aanslagen is Sri Lanka erin geslaagd zich te herstellen. Vooral de laatste weken heeft de bestemming zich opnieuw opgebouwd. Hoewel sommige plaatsen vandaag nog steeds moeilijk toegankelijk zijn, zullen toeristen die van de natuur en de cultuur van de parel van de Indische Oceaan willen genieten, hier ongestoord de kans voor krijgen. Bij 7Plus besloten we om de reizigers aan te moedigen Sri Lanka te ontdekken. Hoewel de aanvragen enigszins zijn afgenomen, keren de reiskantoren en hun klanten stilletjes aan weer terug naar Sri Lanka. Meestal worden de aanvragen ook omgevormd tot vaste reservaties. Om nog meer zichtbaarheid te geven aan deze fantastische bestemming, stellen we 2 gegarandeerde vertrekken voor, één voor de winterperiode met bezoeken in het zuidelijke deel van het eiland. Een tweede voor de zomer met een uitgebreide tour door het centrum en het noorden. Deze 2 rondreizen zijn beschikbaar met een Franstalige of Nederlandstalige gids zodat al onze klanten de mogelijkheid hebben om te genieten van kwaliteitsvolle gidsen in hun eigen taal. Wij hopen hiermee de zin te stimuleren om dit betoverende land met zijn lachende inwoners en weelderige natuur te (her)ontdekken.”

Transasia

Christophe Rooseboom: “Wij zijn voortdurend in contact met onze lokale agent en zij houden ons up-to-date over de situatie ter plaatse. Momenteel zijn er verhoogde veiligheidsmaatregelen in de toeristische bezienswaardigheden en badplaatsen maar de klanten merken daar niets van. Het ‘dagelijkse’ leven gaat gewoon verder voor de gemiddelde inwoner van Sri Lanka. Vóór de aanslagen was het voor ons al duidelijk dat Sri Lanka bezig is aan een grote opmars. Het is niet voor niets dat het door Lonely Planet werd verkozen tot ’topbestemming voor 2019′. In deze optiek hebben we dan ook besloten om het aanbod Sri Lanka voor onze volgende brochure (november 2019-oktober 2020) sterk uit te breiden met o.a. een gezinsreis ‘Sri Lanka voor het hele gezin’ en nieuwe strandhotels. Ook het minder toeristische noorden met het gebied rond Jaffna bieden we onze klanten aan. Na de aanslagen hebben wij de klanten de mogelijkheid gegeven alles gratis te annuleren, zowel de vluchten als het landarrangement. De meeste hebben hiervoor gekozen. Er waren echter ook een aantal klanten die besloten hebben om toch te vertrekken, ondanks het toen geldende negatieve reisadvies. Deze klanten waren lovend na hun terugkeer. Een aantal klanten die hun reis hebben geannuleerd hebben dan ook al opnieuw geboekt. De nieuwe aanvragen lopen ook al weer vlot binnen. Wij bieden Sri Lanka zonder aarzelen opnieuw aan. Nu is hét moment om deze prachtige bestemming te gaan verkennen. Daarom organiseren we dan ook een studiereis voor reisagenten in september. We hebben deze vorige week gelanceerd en het enthousiasme bij de reisagenten is enorm groot. We zijn er dan ook van overtuigd dat Sri Lanka op weg is om dé topbestemming van 2020 te worden!”

Horizon Select

Peter Warlop: “Van zodra we groen licht kregen van onze overheid, gingen we full speed voorruit!  Sri Lanka is veilig, de overheid doet er alles aan om de rest van de wereld te overtuigen dat alles weer is zoals voorheen, en zelfs beter. Men hoopt tegen begin augustus zelfs het gratis visum terug in te voeren voor Belgische toeristen, een teken dat men alles in het werk stelt om het toerisme nieuwe leven in te blazen. Sri Lanka is onze belangrijkste bestemming. Toen Horizon Select zo’n twintig jaar geleden van start ging, was Sri Lanka de eerste bestemming in het aanbod. Na al die jaren zijn we uitgegroeid tot de Sri Lanka specialist! Het eiland toont zich veerkrachtig na de gebeurtenissen in april. Het dagelijkse leven is al helemaal hersteld. Het is nu onze taak om ook onze klanten hiervan te overtuigen.

De eerste boekingen zijn intussen al een feit. Ik denk dat mensen toch vlugger dan vroeger overtuigd zijn van de veiligheid na zo een gebeurtenis. We krijgen weer meerdere aanvragen per week. Het is nog niet zoals voorheen, maar we zien toch weer een verhoogde interesse voor deze bestemming, en dit al voor het najaar. Trouwens: alle boekingen die we hadden voor de grote vakantie gaan door, niemand annuleerde zijn Sri Lanka vakantie. Om onze woorden kracht bij te zetten, lanceerden we direct daarna ook onze studiereis. Volgens mij is er geen krachtiger signaal naar onze klanten toe dat alles terug veilig is, door er zelf naar toe te gaan.

TUI

Glenda Gille: “We zijn overtuigd dat de situatie er weer is zoals voorheen, en dus aarzelen we niet om de bestemming terug aan te bieden. We zijn blij dat de situatie in Sri Lanka in de afgelopen paar maanden terug normaal is geworden. Er waren geen incidenten meer na de verschrikkelijke gebeurtenissen van april. Het lijkt erop dat de Sri Lankaanse regering de situatie binnen een korte tijdsperiode onder controle heeft. Onze lokale agent, waar wij steeds in nauw contact mee staan, beaamt deze situatie. Alle rondreizen gaan probleemloos door en alle gebieden in het land zijn toegankelijk zoals in het verleden. In de periode van de aanslagen maakten verschillende klanten zich zorgen over hun zomervakantie in juli en augustus. Begrijpelijk. Vanaf het moment dat het negatief reisadvies werd opgeheven, bleven ook de annuleringen uit. Dankzij de nauwe band met onze lokale agent hadden we snel een goed beeld van de actuele situatie in Sri Lanka en konden we onze klanten bijstaan met advies. Iedereen in de Sri Lankaanse tourism business is zeer hoopvol. Ze verwachten dat voor het einde van het jaar het toerisme terug op hetzelfde peil zal zijn zoals voorheen. Om dit te bewerkstelligen publiceren de hoteliers promoties en zullen er marketing campagnes gestart worden. Uiteraard hebben we bij TUI een terugval gemerkt in boekingen voor Sri Lanka. Het doet ons plezier te zien dat de reserveringen nu terug oppikken. Sri Lanka is en blijft een belangrijke bestemming. Samen met Thailand behoort Sri Lanka tot de populairste en meest toegankelijke Aziatische bestemmingen.”

Footprints

Eric Morren: “De rust is weergekeerd in Sri Lanka. De avondklok is niet langer van toepassing, maar kan naar aanleiding van lokale incidenten worden ingevoerd, en weer opgeheven worden zodra de toestand is gekalmeerd. Het is dus belangrijk om waakzaam en voorzichtig te zijn. Reizigers dienen rekening te houden met extra veiligheidsmaatregelen op straat, in hotels en op de luchthaven. Sri Lanka was een bestemming die het goed deed bij ons. De boekingen waren jaar na jaar in stijgende lijn. Het land heeft dan ook prachtige hotelaccommodaties in het luxe segment waarbij wij onze klanten voluit in de watten kunnen leggen. De Sri Lankanen doen er alles aan om hun land niet opnieuw te laten wegzinken in een moeras van terreur en aanslagen. Er zijn genoeg tekenen dat ze niet bij de pakken blijven zitten en deze bladzijde hebben omgeslagen. De offerte-aanvragen komen weer voorzichtig op gang. Footprints biedt Sri Lanka alleszins opnieuw aan en wij hebben zelfs een ‘boetiek’-famtrip gelanceerd om deze parel van een bestemming te gaan (her)ontdekken in november 2019. Een uitgelezen kans om de charmante boetiekhotels, de mooie natuur en het verbluffend culturele erfgoed te beleven.”

Yindi Travel

Steven Vervaeke: “We bieden Sri Lanka terug aan zonder aarzelen. De toeristen worden er momenteel op handen gedragen. De situatie ter plaatse is volledig genormaliseerd, hoewel er nog steeds verscherpte controles zijn. Yindi Travel heeft slecht 1 annulering ontvangen van reizigers die de dag van de aanslagen zelf zouden vertrekken. Maar klanten die wel vertrokken, keerden zeer tevreden terug. Sri Lanka is voor het zomer- en winterseizoen een zeer belangrijke bestemming voor Yindi Travel. Het is een ideale bestemming voor families of koppels met privégids: een vriendelijke lokale bevolking, goede resorts/hotels, haalbare afstanden tussen de bezienswaardigheden, mooie stranden, mogelijk in onze zomer en in onze winter, veel afwisseling,… De bevolking doet er alvast alles aan om Sri Lanka terug op de toeristische kaart te zetten.”

Imagine

Paul Ryckaseys: “Sri Lanka heeft na het negatief reisadvies heel snel actie ondernomen zowel op diplomatiek vlak als op het vlak van veiligheid en preventie. Na het negatief reisadvies hebben uiteraard veel klanten vragen gesteld omtrent de veiligheid en hebben uiteindelijk 35% van hen ook effectief hun reis geannuleerd of omgeboekt naar een andere bestemming. Onmiddellijk na het opheffen van het negatief advies hebben wij al terug nieuwe boekingen kunnen opteken, weliswaar niet in grote aantallen maar de vraag is er terug. Eind augustus komt de nieuwe brochure Azië 2020 uit en zal Sri Lanka net als voorheen weer prominent aanwezig zijn met verschillende programma’s en mogelijkheden om dit land te bezoeken. Ik ben er van overtuigd dat de boekingen in het najaar voor de vertrekken in 2020 weer als voorheen zullen lopen. Vanaf 1 augustus is er o.a. voor de Belgische reizigers een gratis visum bij aankomst gedurende een periode van 6 maanden.”

Travelworld

Lieven Bossaert: “De situatie in Sri Lanka is weer volledig genormaliseerd en de rust lijkt helemaal weergekeerd.  De impact van de aanslagen lijkt voor ons minder groot dan we aanvankelijk verwacht hadden en de verkoop gaat week na week beter.  De boekingen lopen nog niet zoals voor de aanslagen, maar je voelt dat het vertrouwen zowel bij de reisagenten als de klanten alsmaar groeit en we zien de toekomst dus erg positief tegemoet. Sri Lanka deed het al een aantal jaar erg goed binnen ons aanbod en 2019 was op weg om het absolute topjaar te worden voor de bestemming.  Toen de makers van de bekende Lonely Planet reisgidsen Sri Lanka dan ook nog eens tot de nummer 1 bestemming van 2019 kroonden was het hek helemaal van de dam en ging de verkoop nog beter.  Sri Lanka ontwikkelde zich de afgelopen jaren dan ook aan razendsnel tempo en zelfs grote hotelketens gaven het eiland hun vertrouwen.  Er openden dan ook heel wat nieuwe topaccommodaties hun deuren in de afgelopen 5 jaar en er staan nog meer projecten op stapel. Sri Lanka is als alleenstaande bestemming een aanrader, maar wordt ook erg vaak gecombineerd met een strandvakantie in de idyllische Malediven.  Ook deze combi’s verkopen zitten opnieuw in de lift. Het ganse Travelworld team staat dan ook helemaal achter dit prachtige eiland.  Onze reservatiemedewerkster Sara bezocht het eiland tijdens een jaarlange wereldreis en noemt het nog steeds haar favoriete bestemming. Travelworld Sales Charlotte gaat op haar beurt zelf de sfeer opsnuiven in oktober.  We bieden Sri Lanka dus zonder aarzelen opnieuw aan en zien de toekomst van het afwisselende eiland erg positief tegemoet. ”

Openingsfoto © Transasia

Comments